Yritykset keräsivät listautumisilla 61 900 miljoonaa rupiaa, mikä on suurin liikkeeseenlaskujen määrä sitten vuoden 2008 – IPO-uutiset

IPOs next week

Alkuperäisen listautumisannin (IPO) markkinoilla oli vilkasta toimintaa 24. tilikaudella, kun monet keskisuuret ja pienet yritykset ryntäsivät keräämään rahaa kukoistavilta osakemarkkinoilla.

Kaikkiaan 76 yritystä keräsi jopa 61 921 miljoonaa rupiaa, mikä on 18,8 % enemmän kuin 23. tilikaudella. Näistä vain 4 yritystä keräsi yli 2 000 miljoonaa ruplaa. Näitä olivat Mankind Pharma (4 326 miljardia), Tata Technologies (3 043 miljardia), JSW Infra (2 800 miljardia) ja julkisen sektorin yritys Ireda (2 150 miljardia). Lähes 25 yritystä keräsi alle 500 miljoonaa rupiaa.

Jatkossa putkilinja näyttää vahvalta myös 25:llä tilikaudella. Primedatabase-tietojen mukaan 19 yritystä on saanut viranomaisluvan noin 25 000 rupian arvoisten listautumisten käynnistämiseen. Näihin kuuluu noin 4 suurta, joiden arvo on yli 2 000 miljoonaa rupiaa. Suurin niistä on Ebixcash, joka aikoo kerätä 6 000 miljoonaa rupiaa. Sitä seuraavat GoDIgit General Insurance, Indegene ja Tata Play, jotka suunnittelevat keräävänsä 2 500–3 500 miljoonaa rupiaa. Lisäksi 37 muuta yritystä, jotka haluavat kerätä 45 000 miljoonaa rupiaa, odottavat sääntelyviranomaisen hyväksyntää.

Yksityissijoittajat aktivoituivat listautumismarkkinoilla sekä emolevy- että pk-segmentissä vuoden aikana, mikä johti merkintöjen kasvuun, sanoi Dhiraj Relli, HDFC Securitiesin toimitusjohtaja ja toimitusjohtaja.

Yksi halutuimmista julkisista emissioista tilikaudella 24 oli Tata Technologies – ensimmäinen Tata-konsernin yhtiön listalleotto kahteen vuosikymmeneen. Liikkeeseenlasku rikkoi useita ennätyksiä ja osake yli kaksinkertaisti sijoittajien varallisuuden itse listautumispäivänä.

Jopa muut listautumisannit menestyivät melko hyvin, sillä 13 viime vuonna listattua osaketta käyvät tällä hetkellä kauppaa yli kaksinkertaisella emissiohinnalla. Kaiken kaikkiaan 54 osakkeesta 75 osakkeesta käy kauppaa emissiohintansa yläpuolella.

”IPO-markkinat ovat menestyneet hyvin, (mutta) niin on myös koko listattu tila. Luulen, että listautumismarkkinoiden todellinen testi olisi todennäköisesti laskusykli tai hyvänlaatuinen osakesykli”, sanoi Aniruddha Naha, PGIM India Asset Management Companyn toiminnanjohtaja.

Vaikka FY24 oli monella tapaa samanlainen kuin kaksi edellistä vuotta, jolloin ensimarkkinat olivat vahvat, pienempien listautumisten määrä kasvoi tänä vuonna jyrkästi. Keskimääräinen emissiokoko tänä vuonna oli noin 800 miljoonaa rupiaa, kun se edellisten 7 vuoden aikana oli 1 000–2 100 miljoonaa rupiaa.

Siitä huolimatta FY24 oli kolmas peräkkäinen vuosi Intian ensimarkkinoilla, kun liikkeeseenlaskujen arvo oli yli 50 000 rupian arvoa. Markkinaosapuolet uskovat, että tämä saattaa jatkua 25. tilikaudella sekä ottaen huomioon markkinoiden sääntelyviranomaisen, Intian arvopaperi- ja pörssilautakunnan, kanssa vireillä olevat julkiset asiat.

Relli sanoi, että vauhti ensimarkkinoilla jatkuu niin kauan kuin jälkimarkkinat pysyvät vilkkaana ja listautumisannissa ei ole sarjaa emissiohinnan alennuksella.

”Jatkossa teknologia-, kuluttaja-, teollisuus- ja finanssipalvelusektoreilla tulee jatkossakin emissioita suotuisan sektorin myötätuulen, kasvavan kulutuskysynnän ja tulojen nousun vuoksi. Toinen kiinnostava kohde olisi sähkö- ja uusiutuvan avaruuden yritykset, sillä uskomme kasvavan kaupungistumisen ja lisääntyneen kysynnän valmistus- ja palvelusektoreilta lisäävän kapasiteettia tälle alueelle”, sanoi Neha Agarwal, MD ja JM Financialin osakepääomamarkkinoiden johtaja.

Samankaltaiset artikkelit