Valtion kultalainat takaisin hyväksi

Sovereign Gold Bond premature redemption

Intian keskuspankin liikkeeseen laskemat valtion kultalainat (SGB) ovat nähneet sijoittajien ennätysostojen syyskuussa. Itse asiassa syyskuun erässä, joka on toinen kuluvan tilikauden aikana, on ostettu 11,67 tonnin arvosta joukkovelkakirjoja korkeaan hintaan 5 923 rupiaa grammalta, mikä on toistaiseksi korkein marraskuun 2015 jälkeen järjestetyistä 65 erästä.

Järjestelmä käynnistettiin rahoitusvälineen antamiseksi kultaan sijoittamiseen ja fyysisen kullan tuonnin vähentämiseen. 8 vuoden maturiteetti antaa 2,5 % vuodessa emissiohinnasta ja luovutusvoitosta. Kesäkuun 2023 SGB-ostojen määrä oli myös 7,76 tonnia. Yhteensä SGB:itä on ostettu tähän mennessä 23 FY:ssä 19,4 tonnia, kun koko vuonna 2022-23 yli 12 tonnia (ja 19,8 tonnia vuosina 21-22). On selvää, että SGB-laitteiden kysyntä on tehnyt voimakkaan paluun.

”SGB:t ovat nyt tärkeä keino kultasijoittajille, kun lainaerät avautuvat (joukkovelkakirjojen ostaminen osakkeiden toissijaisilta markkinoilta on vaikeaa, koska se ei ole likvidiä). He odottivat sijoittamista. Uuteen osuuteen sijoittaminen antaa heille 50 Rs alennuksen grammalta, jos sijoitetaan myös digitaalisen pankkitoiminnan kautta. Toinen tekijä, joka on vaikuttanut lisääntyneeseen joukkovelkakirjoihin kohdistuvaan reagointiin, on se, että hinnat ovat korjanneet ja sijoittajat ovat havainneet, että ne eivät enää putoa ja ovat tuottoisalla tasolla”, sanoi Chirag Sheth, Lontoossa sijaitsevan Metal Focuksen metallitutkimusyrityksen pääkonsultti.

Vaste kultalainoihin oli erittäin hyvä vuosina 21-22 ja 20-21, mutta sitä pidettiin hyvänä lukitusvaikutuksen vuoksi. Tällä kertaa saatu vastaus viittaa kuitenkin siihen, että joukkovelkakirjat ovat palanneet suotuisasti. FY24:n kahdella liikkeeseenlaskulla nettoinvestoinnit SGB:ihin on 120,6 tonnia. Näistä yli puolet joukkovelkakirjaostoista on nähty viimeisen kolmen ja puolen vuoden aikana.

Lisääntynyt vastaus SGB-sopimuksiin liittyy myös kullan parantuneisiin näkymiin.

”Kulta näyttää olevan tällä hetkellä suosima turvasatama. Geopolitiikan vaikutus, vaikka se ei ole suoraviivainen, johtaa odottamattomaan ralliin. Makrotekijät ohjaavat edelleen kullan hintaa – Yhdysvaltojen ja maailmantalouden kasvu, inflaatio, rahapolitiikka, reaalikorot ja Yhdysvaltain dollari. Pidän kullan hinnan nousussa, ja SGB on paras sijoitusmuoto kullalle – digitaalinen, suojattu, verovapaa, vapaasti vaihdettava”, Shekhar Bhandari, Global Transaction Bankingin johtaja, Kotak Leadership -tiimi.

Ensimmäinen emissio marraskuussa 2015 laskettiin liikkeeseen kullan hintaan 2 684 rupiaa kultaa kohti ja kultavelkakirjoja ostettiin 860 kiloa.

Samankaltaiset artikkelit