Väliaikainen budjetti osallistavan kehityksen ohjaamiseksi: Modi

modi

Tänään eduskunnassa esitettävässä välibudjetissa on joitain ”ohjepisteitä” maan talouskasvun kehitykselle, pääministeri Narendra Modi sanoi keskiviikkona ja lisäsi, että ”osallistavan kehityksen matka” jatkuu.

Kuulostaen optimistiselta hallituksensa palaamisesta esittämään täyden budjetin heinäkuussa, Modi sanoi: ”Olen varma, että maa edistyy johdonmukaisesti, saavuttaa uusia kehityksen korkeuksia ja käy läpi kattavaa ja kaikenkattavaa kasvua. Osallistavan kehityksen matka on käynnissä. Toivon, että tämä kehityskulku jatkuu yleisön siunauksella.”

Monet analyytikot, mukaan lukien luottoluokituslaitos Fitch, odottavat, että hallitus palaa valtaan kolmanneksi kaudeksi huhti-toukokuussa pidettävien parlamenttivaalien jälkeen.

Modi oli ilmoittanut, että hallituksen painopiste olisi neljässä prioriteettiryhmässä – naiset, maanviljelijät, köyhät ja nuoret – jos hänet valitaan uudelleen.

”Kuten tiedätte, perinteisesti kun vaalit ovat lähellä, koko budjettia ei esitetä. Noudatamme tätä perinnettä ja esitämme koko budjetin uuden hallituksen muodostumisen jälkeen. Tällä kertaa (Valtiovarainministeri Nirmala Sitharaman) esittelee huomenna budjettinsa ohjeiden kera”, pääministeri sanoi budjettiistunnon ensimmäisenä päivänä.

Kun otetaan huomioon pandemian jälkeinen julkisen talouden vakauttaminen ja menojen parempi laatu, vuoden 2024 välibudjetti voi lähettää sijoittajille viestin, että hallitus on sitoutunut julkisen talouden keskipitkän aikavälin vakauttamisuraan.

Hallitus voisi yrittää vakiinnuttaa julkisen talouden alijäämän 5,2–5,3 prosenttiin suhteessa BKT:hen vuonna 25, koska sen keskipitkän aikavälin vakauttamistavoitteensa on saavuttaa 4,5 prosenttia suhteessa BKT:hen 26. tilikaudella. Investointien keskittyminen todennäköisesti jatkuisi, mutta julkisen talouden rajoitusten vuoksi hitaammin. Näin ollen käyttöomaisuusinvestoinnit voivat kasvaa jopa 10 % tilikaudella 25BE verrattuna yli 30 % CAGR:iin FY21 – FY24BE välillä.

Viimeinen 1.2.2019 esitetty välibudjetti sisälsi maanviljelijöille ja keskiluokalle merkittäviä ilmoituksia, mutta jäi perinteisten verorakenteen muutosten ulkopuolelle.

Joten tälläkin kertaa välibudjetti antaa todennäköisesti selkeän viestin hallituksen köyhiä edistävästä politiikasta, jolla on varovainen finanssipolitiikka, jotta Intiasta tulisi kehittynyt kansakunta vuoteen 2047 mennessä.

Tätä taustaa vasten hallitus voisi suurelta osin parantaa käynnissä olevia järjestelmiä säätämällä niitä lisäämään edunsaajia tai lisäämään tietyn ihmisluokan etua. Hallitus voi siis korottaa PM Awas Yojana-Graminin edunsaajien taloudellista tukea 1,3 lakhista yksikköä kohti 2,4 lakhiin. Vastaavasti PMAY-Urban-ohjelman päättyessä tämän vuoden maaliskuussa keskus voi julkistaa uuden 60 000 miljoonan rupian korkotukijärjestelmän kaupunkien köyhille ja keskiluokalle viideksi vuodeksi. Se saattaisi muun muassa varata noin 90 000 miljoonaa rupiaa lippulaiva Mahatma Gandhi National Rural Employment Guarantee Scheme (MGNREGS) -ohjelmaan vuosien 2024–2025 budjettiarviossa (BE). köyhille ennen parlamenttivaaleja.

Samankaltaiset artikkelit