Tuomariston valinta alkaa kaatuneen kryptovaluuttamogulin Sam Bankman-Friedin oikeudenkäynnissä

Reportedly, the trial is expected to end before Thanksgiving

Sam Bankman-Fried, tekniikan ihmelaji, joka aikoinaan mainosti digitaalista FTX-kolikoiden vaihtoaan tavallisten ihmisten turvallisena tapana päästä käsiksi kryptovaluuttaan, joutuu kohtaamaan rikosoikeudenkäynnin syytöksistä, että hän on huijannut tuhansia asiakkaita.

Tuomariston valinta alkaa tiistaina New Yorkissa asiassa, jossa 31-vuotias kryptomoguli, aikoinaan miljardööri, uhkaa pitkää vankeusaikaa. Syyttäjät sanovat, että hän huijasi tuhansia ihmisiä, jotka tallettivat kryptovaluuttoja FTX-pörssiin, ohjaamalla laittomasti valtavia rahasummia henkilökohtaiseen käyttöönsä, mukaan lukien riskialttiiden kauppojen tekeminen kryptovaluuttojen hedge-rahastossaan Alameda Researchissa. Häntä syytetään myös asiakkaiden rahojen käyttämisestä kiinteistöjen ostamiseen ja suurten poliittisten lahjoitusten tekemiseen, kun hän yritti vaikuttaa hallituksen kryptovaluuttojen sääntelyyn.

Syyttäjää valvova Yhdysvaltain syyttäjä Damian Williams on kutsunut sitä yhdeksi maan historian suurimmista petoksista. Haastatteluissa ja sosiaalisen median viesteissä Bankman-Fried on myöntänyt tehneensä valtavia virheitä FTX:n johtamisessa, mutta väitti, ettei hänellä ollut rikollista tarkoitusta. Hän on syyttänyt FTX:n romahduksesta viime marraskuussa, jossain tavalla vanhanaikaista pankkijuoksua, kostonhimoisia kilpailijoita, omaa välinpitämättömyyttään ja muita johtajia, jotka hänen mukaansa eivät pystyneet hallitsemaan riskejä kunnolla. ”En varastanut varoja, enkä todellakaan kätkenyt miljardeja pois”, hän sanoi postauksessa aiemmin tänä vuonna online-alustalla Substack.

Vielä viime syksynä Bankman-Fried kuvaili itseään vakauttajana kryptovaluuttateollisuudessa. Hän käytti miljoonia dollareita julkkismainoksiin vuoden 2022 Super Bowlissa, jossa FTX mainostettiin ”turvallisimpana ja helpoimpana tapana ostaa ja myydä kryptoa” ja ”luotettavin tapa ostaa ja myydä” digitaalista omaisuutta. Koomikko Larry David ja muut julkkikset, kuten jalkapallotähti Tom Brady ja koripallotähti Stephen Curry, on nimetty oikeusjutussa, jonka mukaan heidän julkkisstatuksensa teki heidät syyllisiksi yrityksen epäonnistuneen liiketoimintamallin edistämiseen.

Bankman-Friedia syytetään pankkipetoksesta ja salaliitosta. Oikeudenkäynnin odotetaan päättyvän ennen kiitospäivää. Bankman-Fried suostui luovuttamiseen Yhdysvaltoihin sen jälkeen, kun hänet pidätettiin Bahamalla viime joulukuussa, viikkoja FTX:n äkillisen romahduksen jälkeen, kun asiakkaat vetivät talletuksia massalla sen rahoitusjärjestelyjä kyseenalaistavien raporttien keskellä. Kun hänen koneensa Yhdysvaltoihin oli ilmassa, viranomaiset ilmoittivat, että kaksi hänen ylintä johtajaansa olivat salaa myöntäneet syyllisyytensä petossyytteisiin ja olivat valmiita todistamaan häntä vastaan. He olivat Bankman-Friedin entinen tyttöystävä Carolyn Ellison, joka oli ollut Alameda Researchin toimitusjohtaja, ja Gary Wang, joka oli yksi FTX:n perustajista.

Alun perin vapautettu 250 miljoonan dollarin henkilökohtaisella tunnustusvelkakirjalla Bankman-Fried oli suljettuna vanhempiensa kotiin Palo Altossa Kaliforniassa, kunnes tuomari Lewis A. Kaplan määräsi hänet vankilaan viime kuussa todettuaan, että hän oli yrittänyt vaikuttaa todistajiin, mukaan lukien Ellisoniin. ja FTX-lakimies. Hänen asianajajansa ovat valittaneet päätöksestä ja toistuvasti sanoneet, ettei heidän asiakkaansa voi kunnolla valmistautua oikeudenkäyntiin. Mutta Yhdysvaltain 2. piirin muutoksenhakutuomioistuin hylkäsi pidätysmääräystä koskevan valituksen sanoen, että tuomari oli harkinnut perusteellisesti kaikki asiaankuuluvat tekijät ja puolustusargumentit eivät olleet vakuuttavia.

Samankaltaiset artikkelit