Sweep-In FD vs Liquid Fund: Mikä on paras vaihtoehtosi?

fixed deposit

Saatat usein saada ylimääräistä rahaa käteesi, mutta sinulla ei ehkä ole suunnitelmaa käyttää sitä sopivassa sijoitusvälineessä. Tällaisessa tilanteessa menetät tuoton, kunnes rahasto pysyy käyttämättömänä kädessäsi. Paras tapa on sijoittaa rahat heti, kun saat ne, ellei sinulla ole kulutussuunnitelmaa.

Sweep-in FD ja likvidit rahastot ovat kaksi houkuttelevaa sijoitusvaihtoehtoa, jotka ovat saatavilla markkinoilla, joihin voit sijoittaa ylijäämärahastosi, mutta on tärkeää käyttää niitä synkronoituna taloudellisten tarpeidesi kanssa. Joten, katsotaanpa, kumpi on parempi vaihtoehto sinulle – sweep-in FD vai likvidi rahasto?

Kun pidät rahaa säästötilillä, se ansaitsee yleensä erittäin alhaisen koron, joka on noin 3–3,5 prosenttia vuodessa. Jos summa on suuri, saatat menettää huomattavan summan pitkällä aikavälillä verrattuna muihin sijoitusvaihtoehtoihin.

Inflaatio on pyörinyt 5 prosentin tuntumassa muutaman viime vuoden ajan, mikä tarkoittaa, että inflaatiota alhaisempi sijoitetun pääoman tuotto johtaisi negatiiviseen reaalituottoon. Joten välttääksesi tällaisen tilanteen, useimmat pankit sallivat nykyään sinun määrittää pankkitilillesi automaattisia sweep-in FD:itä. Automaattisissa FD:issä voit asettaa katkaisurajan pankkitilillesi ja jos tilin saldo nousee yli asettamasi rajan, ylimääräinen varat siirretään automaattisesti linkitetyille FD:ille.

Sweep-in-FD-sopimusten voimassaoloaika vaihtelee pankeittain, ja niitä tarjotaan yleensä lyhytaikaiseksi eli enintään vuodeksi, mutta joissain tapauksissa se voi nousta jopa 5 vuodeksi. Normaalisti pankit sallivat ylimääräisten varojen siirtämisen 1 000 Rs:n kerrannaisina FD-sopimuksiin, jolloin FD:n vähimmäiskoko on 5 000 Rs.

Esimerkiksi pankkitilisi katkaisuraja on 50 000 rupiaa ja FD:n vähimmäisraja on 5 000 ruplaa ja 1 000 rupian kerrannainen. Jos tilisi saldo nousee 59 000 ruplaan, ylimääräinen summa eli 9 000 rupiaa siirretty FD-tilille.

Auto-sweep-in FD:n korko riippuu sijoituksen kestosta. Normaalisti sweep-in FD:t käyttävät Last In First Out (LIFO) -menetelmää nostaessaan rahaa sweep-in FD:stä ennen niiden erääntymistä. Se tarkoittaa, että jos pankkitilisi saldo on pienempi kuin vaaditaan rahoitusvälineen, kuten shekin tai SIP-mandaatin, maksamiseen, summa nostetaan sweep-in FD:stä LIFO-menetelmällä alijäämän kattamiseksi. Siten sweep-in FD:t tarjoavat sinulle erittäin houkuttelevan koron ja samalla korkean likviditeetin.

Jos nostat usein rahaa sweep-in-FD-sopimuksista, nostetulle summalle kertyy korkoa sijoitetun kauden mukaan. Joten sweep-in FD:t sopivat ihmisille, joiden ei tarvitse rikkoa FD:tä ennen sen erääntymistä.

Likvidien rahastojen plussat ja miinukset

Likvidit rahastot ovat yksi suosituimmista velkarahastoista, jotka sijoittavat lyhytaikaisiin varoihin, kuten velkapapereihin, joiden maturiteetti on enintään 91 päivää. Likvidissä rahastossa ei ole lukitusjaksoa, joten sijoittajalla on mahdollisuus irtautua sijoituksestaan ​​milloin tahansa (jolloin sijoitukselle on asteittainen irtautumiskuorma enintään 6 päivää). Lunastus likvidissä rahastossa käsitellään T+1 päivän kuluessa.

Likvidien varojen tuotto vastaa yleensä useimpien pankkien FD-korkoa ja on korkeampi kuin säästötilin korko. Likvidin rahastosijoituksen 1 vuoden tuotto vaihtelee noin 6–7 % pa.

Jos aiot lunastaa sijoituksen osittain likvidiin rahastoon, saat sille lunastuspäivään saakka tarjotun tuoton eikä myöskään jäljellä olevaa rahastoa häiritä.

Sijoitus likvideihin rahastoihin voi vaihdella markkinatilanteen ja rahaston kehityksen mukaan.

Mikä on paras valinta sinulle?

Koska FD:t tarjoavat taatun tuoton, et ehkä halua missata tuottoisaa vaihtoehtoa. FD:n ennenaikainen sulkeminen voi kuitenkin viedä koko hyödyn. Toisaalta likvidit rahastot ovat markkinasidonnaisia ​​tuotteita, ja et välttämättä saa taattua tuottoa.

Adhil Shetty, toimitusjohtaja, Bankbazaar.com, sanoo: ”Sweep-in FD-tilin korkoprosentti on samanlainen kuin lyhytaikaisten FD-korkojen. Ylimääräinen määrä, joka sijoitetaan sweep-in-järjestelyn kautta, ansaitsee saman koron kuin FD. Lisäksi sweep-in antaa sijoittajille periaatteessa mahdollisuuden ansaita ylimääräisestä rahasta korkeamman tuoton kuin säästötili.”

Hyvin tuottavan likvidin rahaston tulisi päihittää vertailuindeksinsä sekä vertaisrahastonsa, mutta sijoittajien on myös varmistettava, että rahasto on toiminut johdonmukaisesti hyvin. ”Tämä voidaan tarkistaa tarkastelemalla sen aiempia tuottoja. Voit valita suoran rahaston alhaisella kulusuhteella. Kahden vaihtoehdon tuotot eivät todennäköisesti ole kovin erilaisia. Mutta ero on termiinituottojen ja aikaisempien tuottojen välillä. FD takaa termiinituoton, kun taas likvidi rahasto voi vain mainostaa aikaisempia tuottojaan, eikä se voi vahvistaa kiinteää tulevaa tuottoa”, Shetty lisää.

Voit pysäköidä ylijäämärahastosi sekä sweep-in FD:iin että likvideihin rahastoihin sopivassa suhteessa, esimerkiksi 60:40, 50:50 tai 40:60. Voit täyttää likviditeettivaatimuksesi likvidien rahastojen avulla ja pysyä sijoitettuna FD-sopimuksiin eräpäivään asti saadaksesi niille maksimikoron.

Samankaltaiset artikkelit