Suuret pankit jatkavat nousuaan henkilökohtaisten lainojen suhteen

rbi

Suuret pankit ovat edelleen innokkaita kasvattamaan vakuudettomien henkilökohtaisten luottojen kantaansa aikana, jolloin sekä analyytikot että Reserve Bank of India (RBI) ovat olleet varovaisia ​​segmentin aggressiivisesta kasvustaan. Vanhemmat pankkiirit uskovat, että heidän vahvat vakuutussääntönsä ja ennakoivat toimintansa antavat heille luottamusta siihen, että he pystyvät hillitsemään tämän luokan järjestämättömiä varoja.

Ashwini Tewari, MD, State Bank of India (SBI) sanoi aiemmin tässä kuussa, että merkittävä osa pankin vakuudettomista vähittäislainakannasta koostuu palkansaajista, joiden maksuhäiriö- ja takaisinmaksuriski on paljon pienempi. Vähittäiskaupan henkilökohtaisen lainakirjan osuus kokonaisennakoista nousi 30. kesäkuuta 43 prosenttiin vuoden takaisesta 42 prosentista. Pankin henkilökohtaiset lainat -segmentin järjestämättömät bruttovarat (GNPA) olivat 8 497 miljoonaa rupiaa kesäkuun lopussa. Prosentuaalisesti sen BKT-suhde oli 30. kesäkuuta 0,71 %, mikä on pienempi kuin vuosi sitten 0,83 %.

”Olemme melko turvassa (turvattoman kirjan kasvaessa). Tietenkin, kun tämä kasvaa edelleen, meidän on tehtävä parempaa työtä vakuutusliikkeessä, mitä teemme”, hän sanoi ja lisäsi, että avaintekijä kasvavassa henkilökohtaisessa lainakannassa on myös valmiuksien rakentaminen pienten lainojen lyhennysten keräämiseen digitaalisesti.

SBI ”keskustelee” kahden fintechin kanssa ja on käynnistänyt muutaman pilotin pohjoisella alueella keräämään lainoja digitaalisesti ja valvomaan lyhennyksiä. Yksi fintechin malleista on sovittelu, jossa asiakkaiden kanssa puhutaan heidän alueellisilla kielillään ja selitetään seuraukset, jos takaisinmaksu jää väliin. Toinen fintech tutkii asiakkaan maksukyvyttömyyttä, jolloin jos takaisinmaksun laiminlyöntikäyttäytymistrendejä on aiemmin esiintynyt, fintech mittaa sen etukäteen ja varoittaa lainanantajaa ottamaan yhteyttä asianomaiseen asiakkaaseen varhaisessa vaiheessa.

”Tämä fintech, kun he alkoivat ottaa asiakkaita mukaan, heidän viestinsä oli lähettää suklaarasia asiakkaille”, Tewari sanoi ja lisäsi, että asiakkaat, jotka yleensä välttävät pankkien postia, joka varoittaa heille lainojen takaisinmaksusta, reagoivat yleensä tällaiset viestit nopeasti.

Positiivinen kommentti tulee aikaan, jolloin analyytikot ovat olleet varovaisia ​​yhden segmentin liiallisen lainojen kasvun suhteen. Maailmanlaajuinen luokituslaitos Fitch sanoi 1. kesäkuuta antamassaan muistiossa, että intialaisten pankkien riskinottohalukkuuden kasvu korostaa, että on tärkeää arvioida yksittäisten pankkien kykyä kestää sekä odotettua että odottamatonta taserisäsitystä osana niiden luontaisen luottokelpoisuuden analysointia.

Intialaisten pankkien lainojen kasvu 23. tilikaudella oli 15,4 %, mikä on korkein yli kymmeneen vuoteen. Lainojen nopea kasvu ja korkeampi altistuminen tietyille omaisuusluokille viittaavat kuitenkin todennäköisesti suurempaan riskinottohalukkuuteen ja voivat vaikuttaa lainanantajien sisäisiin riskiprofiileihin, se sanoi. ”Varsinkin luottokorttiluottojen ja henkilökohtaisten lainojen osuus nousi 10,2 prosenttiin järjestelmän lainoista vuoden 2018 tilikauden 7,5 prosentista”, Fitch sanoi.

Luokituslaitos katsoo, että vakuudettomat luokat ovat ”herkimpiä mahdolliselle stressille”, vaikka sen luokiteltujen yhteisöjen riskit ovat edelleen hallittavissa, ja riskienhallinnan ja lainakannan tarkkuuden parantamisen pitäisi auttaa vähentämään riskejä, jotka liittyvät varojen laadun heikkenemiseen tulevaisuudessa. aiemmat syklit. Fitch lisäsi, että se odottaa tiukemman viranomaisvalvonnan hidastavan vakuudettomien lainojen myöntämistä tulevana vuonna.

RBI:n lähteen mukaan sääntelijä todellakin arvioi lainanantajille ohjeita liiallisesta kasvusta vakuudettomien henkilökohtaisten lainojen segmentissä.

Harshadkumar T Solanki, Bank of Barodan asuntolainoista ja muista vähittäisvarallisuudesta vastaava johtaja, sanoo, että merkittävä osa henkilökohtaisten lainojen luotonannosta myönnetään pääasiassa olemassa oleville asiakkaille, jolloin lainanantajalla on parempi näkyvyys asiakkaiden kassavirroista ja vuosikertakirjauksista. , mikä rajoittaa riskiä.

”Lisäksi henkilökohtainen lainakantamme on alle 3 % pankin koko kotimaisesta lainakannasta, ja markkinaosuutemme henkilöluottoissa liikepankkien joukossa on myös erittäin pieni”, hän sanoi. Digitaalisten henkilölainojen takaamiseen lainanantaja käyttää vankkoja analyyttisiä malleja, joissa mahdollisten lainanottajien arviointi perustuu digitaalisesti todennettaviin lähteisiin, kolmiomittaen eri tietopisteet luottotoimistotietojen kanssa. Muiden kuin digitaalisten henkilökohtaisten lainojen osalta BoB suorittaa yksityiskohtaisen due diligence -tarkastuksen ja keskittyy ensisijaisesti suurten julkisyhteisöjen palkattuihin henkilöihin ja ammattilaisiin.

BoB ei ennakoi stressin lisääntymistä henkilökohtaisessa lainakirjassa, Solanki sanoi. Hän lisäsi, että henkilölainojen maksuhäiriötaso on itse asiassa alhaisempi kuin vakuudellisten lainojen. BoB:n henkilökohtainen lainakanta oli kesäkuun lopussa 22 042 miljoonaa rupiaa, mikä on 83 % enemmän kuin vuositasolla, kun taas henkilökohtaisen lainasalkun GNPA-suhde oli 1,13 %. Lainanantaja ei jakanut henkilökohtaisten lainojen määrää SMA-listalla Q1FY24 sijoittajaesityksessä.

Toinen suuren pankin johtava virkamies sanoi, että lainanantaja on yhtä mieltä analyytikoiden ja sääntelijöiden kielteisistä kommenteista yhden yleisen kehityksen segmentin nopeasta kasvusta. He sanoivat, että lainanantajien olisi otettava kommentit huomioon ja vahvistettava vastaavasti riskirakennettaan edelleen vakuutusten, perinnän ja seurannan osalta.

Avainkohdat

1 – Henkilökohtaiset lainat suunnattiin suurelta osin palkansaajien varakkaille segmenteille

2- SBI tekee yhteistyötä kahden fintechin kanssa pienten lippulainojen keräämiseksi ja valvomiseksi

3 – Analyytikot antavat varovaisia ​​kommentteja henkilökohtaisten lainojen segmentin liiallisesta kasvusta

Samankaltaiset artikkelit