Strateginen yhteistyö: Venäjä, Kiina ja Iran yhdistyvät merivoimien harjoituksiin Omaninlahdella

Strategic Collaboration: Russia, China, and Iran Unite for Naval Exercises in Gulf of Oman

Länsi-Aasian kovenevien jännitteiden keskellä Venäjä, Kiina ja Iran valmistautuvat yhteisiin merivoimien harjoituksiin, jotka on suunniteltu ensi kuulle Omaninlahden Jaskin alueella. Näihin harjoituksiin, joilla pyritään tehostamaan yhteistyötä ja esittelemään sotilaallista suorituskykyä, useat maat, mukaan lukien Brasilia, Oman, Intia, Etelä-Afrikka ja naapurimaiden Kaspianmeren maat, ovat saaneet kutsun osallistua tarkkailijoina.

Iranista on äskettäin tullut BRICS-ryhmän jäsen, ja siitä on tulossa keskeinen toimija tässä yhteistoiminnassa. Venäjän, Kiinan ja Iranin muodostama kolmikko aikoo järjestää neljännen yhteisen merivoimien harjoituksensa, jonka jotkut analyytikot tulkitsevat strategiseksi vastaukseksi Yhdysvaltojen kasvaviin alueellisiin jännitteisiin.

Nämä sotaharjoitukset sijaitsevat strategisesti lähellä Hormuzin salmen sisäänkäyntiä, ja ne saavat lisää merkitystä. Tämä kriittinen väylä yhdistää Omaninlahden ja Persianlahden, ja sillä on keskeinen rooli maailmanlaajuisessa kaupassa, erityisesti Persianlahden ja Iranin arabimaiden hiilivetyjen meriviennissä. Harjoitukset osuvat kohonneiden kansainvälisten jännitteiden ajanjaksoon, erityisesti Lähi-idässä, missä meneillään oleva Israelin ja palestiinalaisen islamistisen liikkeen Hamasin välinen sota on lisännyt geopoliittisen maiseman monimutkaisuutta.

Edellisissä yhteisissä taktisissa liikkeissä Venäjän, Kiinan ja Iranin laivastot osallistuivat monenlaisiin toimiin tykistötulista ja etsintä- ja pelastustehtävistä merellä oletetun vangitun laivan tarkastamiseen ja vapauttamiseen. 11 iranilaiseen alukseen liittyi kolme venäläistä ja kaksi kiinalaista alusta, ja mukana oli pienempiä aluksia ja helikoptereita työllistävä Iranin Islamic Revolutionary Guards Corps (IRGC).

Monimutkaisuus lisää, että Venäjä, Iran ja Kiina ovat tällä hetkellä länsimaisten pakotteiden alaisia. Nämä pakotteet ovat seurausta useista syistä, kuten Venäjän ja Ukrainan konfliktista, Iranin ydinohjelmasta ja Kiinan ihmisoikeusloukkauksista. Syyskuussa 2023 Iran saavutti merkittävän diplomaattisen virstanpylvään saamalla hyväksynnän tulla Shanghain yhteistyöjärjestön täysjäseneksi. Muodollisen liittymisprosessin odotetaan kuitenkin kestävän jopa kaksi vuotta teknisistä ja oikeudellisista syistä.

Kun Iran pyrkii aktiivisesti elvyttämään vuoden 2015 ydinsopimustaan ​​maailmanvaltojen kanssa, Yhdysvallat ja sen liittolaiset pitävät voimassa Venäjälle Ukrainan konfliktin vuoksi pakotteita. Tämä dynamiikka edistää entisestään monimutkaista geopoliittista maisemaa ja muokkaa Länsi-Aasiassa ja sen ulkopuolella meneillään olevaa kertomusta.

Samankaltaiset artikkelit