Ruokaöljyn tuonti voi nousta 17 tonniin vuosina 2022–2023: Teollisuus – Hyödykeuutiset

Edible oil imports, Edible oil imports india, edible imports india, commodities news

Intian ravintoöljyjen – palmu-, soijapapu- ja auringonkukkaöljyjen – tuonnin ennustetaan olevan ennätykselliset 17 miljoonaa tonnia (MT) kuluvana öljyvuonna (marraskuu 2022-lokakuu 2023), kauppajärjestö Solvent Extractors Association of India (SEA) sanoi perjantaina.

Viime vuonna vienti oli 14 tonnia. Ruokaöljyn tuonnin määrän odotetaan olevan suurin sitten vuosien 2016-2017, jolloin maa toi 15,1 tonnia öljyä, SEA totesi. SEA selitti maailmanmarkkinoiden hintojen laskun kotimaisen kysynnän kasvun ja tuontitullien alenemisen nostaneen tuontia. Kuluvan öljyvuoden marras-syyskuun aikana ruokaöljyn tuonti on kasvanut 20 % 15,46 tonniin verrattuna viime vuoden vastaavaan ajanjaksoon.

Intian palmuöljyn tuonti Indonesiasta, Malesiasta ja Thaimaasta on noussut yli 29 % 9,8 tonniin kuluvan öljyvuoden marras-syyskuussa verrattuna edelliseen vuoteen. Palmuöljyn osuus ruokaöljyn kokonaistuonnista on noussut kuluvana öljyvuonna tähän mennessä 59 prosenttiin edellisen vuoden 55 prosentista.

SEA on kiinnittänyt huomiota jalostetun palmoleiiniöljyn kasvuun, joka muodostaa vakavan uhan kotimaiselle ruokaöljyn jalostuskyvylle Teollisuuslähteet sanoivat, että riittävästä kotimaisesta saatavuudesta huolimatta kotimaisen ruokaöljyn hinnan jyrkkä lasku on lisännyt kysyntää ja asukkaan kulutus on lisääntynyt kotimaisen ruokaöljyn hintojen laskun myötä viime kuukausina.

Kauppajärjestö on todennut, että RBD:n eli puhdistetun palmuöljyn tuonti on kasvanut voimakkaasti, mikä on nyt yli 25 % palmujen kokonaistuonnista. ”Tämä nousu on vaikuttanut vakavasti jalostusteollisuuteen, joka kamppailee valtavan ylikapasiteetin kanssa”, SEA totesi huomautuksessa.

Raaka soijapapujen ja auringonkukan tuonti kuluvan öljyvuoden marras-syyskuussa oli 38,87 MT ja auringonkukan tuonti 1,79 MT. Soijaöljy hankittiin Argentiinasta ja Brasiliasta, kun taas auringonkukkaöljy Venäjältä ja Ukrainasta.

Maan tuontikorista lähes 60 %:n osuuden omistavan palmuöljyn hinnat (Mumbain satamassa) laskivat perjantaina 6,1 % 880 dollariin tonnilta, kun se vuosi sitten oli 938 dollaria/tonni. Raaka soijapapujen ja auringonkukkaöljyn tuontihinnat ovat laskeneet 28,7 % ja 36 % 971 dollariin tonnilta ja 895 dollariin tonnilta.

Tällä hetkellä raakapalmu-, soijapapu- ja auringonkukkaöljyn tuonti houkuttelee vain 5 %:n maatalousveroa ja 10 %:n koulutusveroa, joten kokonaisveroaste on 5,5 %. Vähittäiskaupan inflaatio öljyn ja rasvan luokissa laski viime kuussa 14,04 % edellisvuoteen verrattuna.

Sinappiöljyn vähittäismyyntihinta laski syyskuussa 2023 18,44 % edelliseen vuoteen verrattuna. Myös jalostetun öljyn (auringonkukka, soija ja palmu) inflaatio hidastui viime kuussa 22,6 % edellisvuoteen verrattuna, mikä johtui ruokaöljyn maailmanmarkkinahintojen laskusta ja tuonnin kasvusta.

Intia tuo noin 56 prosenttia vuotuisesta noin 24–25 tonnin ruokaöljyn kokonaiskulutuksestaan. Kotimaisesta tuotannosta mitattuna öljyjen osuuteen sisältyy muun muassa sinappi (40 %), soija (24 %) ja maapähkinä (7 %).

Samankaltaiset artikkelit