RBI:n 7 prosentin kasvuennuste FY25:lle optimistinen: Economists – Banking & Finance News

RBI

Keskellä heikkoa yksityistä kulutusta ja epävarmuutta yksityisten investointien piristymisestä, ekonomistit sanovat, että Intian keskuspankin (RBI) oletus 7 prosentin BKT:n kasvusta vuonna 25 vaikuttaa ”optimistiselta”. Useimmat ekonomistit ovat pitäneet ensi vuoden kasvun 6,5 prosentin tuntumassa.

Kuluvalla tilikaudella Intian BKT:n odotetaan kasvavan 7,3 % kansallisen tilastoviraston (NSO) ensimmäisten ennakkoarvioiden mukaan.

Kehitystutkimuskeskuksen puheenjohtaja Sudipto Mundle sanoi, että yksityinen investointisykli ei ole vielä lähtenyt käyntiin, mikä muodostaa suuren hidastumisriskin ensi vuoden kasvulle.

”Myös tähän asti julkiset investoinnit ovat vauhdittaneet kotimaista kasvua, mutta 25 vuoden välibudjetti on nostanut menojaan vaatimattomalla summalla… joten se ei ehkä tue kasvua yhtä paljon kuin tänä vuonna”, hän sanoi. Mundle näkee kasvun noin 6,5 % tilikaudella 25.

Väliaikainen talousarvio on kiinnittänyt keskuksen seuraavan verotuksen investointitavoitteeksi 11,1 biljoonaa, mikä on 17 prosenttia enemmän kuin 24 vuoden 9,5 biljoonaa tarkistettu arvio. Ennustettu 17 prosentin kasvu on alhaisin viiteen vuoteen.

RBI sanoi viime viikolla, että tulevaisuuteen katsomisen, rabin kylvössä elpymisen, tuotannon jatkuvan kannattavuuden ja palvelujen taustalla olevan joustavuuden pitäisi tukea taloudellista toimintaa 25. tilikaudella.

”Kysyntäpuolella kotitalouksien kulutuksen odotetaan paranevan, kun taas kiinteiden investointien näkymät pysyvät valoisina yksityisten investointien noususuhdanteen, parantuneiden yritysilmiöiden sekä pankkien ja yritysten terveiden taseiden vuoksi. ja hallituksen jatkuva panostus pääomamenoihin”, RBI totesi helmikuun rahapoliittisessa lausunnossaan.

”RBI:n arvio kasvusta (25 tilikaudelle) on optimistinen, koska emme näe yksityisen kulutuksen merkittävää elpymistä nykyisestä ensi vuonna”, sanoi HDFC Bankin pääekonomisti Sakshi Gupta, joka odottaa BKT:n kasvavan 6,4. % 25 tilikaudelta. ”Seuraavan kuuden kuukauden aikana, kun otetaan huomioon kulutuksen hidastuminen, emme näe yksityisten investointien kasvavan merkittävästi”, hän lisäsi.

Intian talouden seurantakeskuksesta (CMIE) saadut tiedot osoittivat, että yksityisen sektorin investointeja koskevat ilmoitukset ovat laskeneet syyskuun ja joulukuun vuosineljänneksillä 66 % ja 70 %. Vuoden 24 ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana on ilmoitettu investoinneista 8,56 biljoonan arvosta, mikä on paljon vähemmän kuin 24,47 biljoonaa koko tilikauden 23 aikana.

NSO on ennustanut yksityisten kulutusmenojen (PFCE) kasvavan vain 4,4 % vuonna 24, hitain vauhdilla sitten vuoden 2003 maaseudun vähäisen kulutuksen vuoksi. Tämä ei sisällä pandemiavuotta FY21, jolloin PFCE oli supistunut 5,2 % edellisvuodesta.

Myös maaseudun palkkojen nousu on pysynyt vaimeana nykyisessä finanssipolitiikassa. India Ratings and Researchin mukaan maaseudun maataloustyöntekijöiden ja muiden työntekijöiden palkat ovat kasvaneet vain 0,6 % ja 0,3 % vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla, kun taas kaupunkien palkat ovat nousseet 5,6 % ja yritysten Intiassa 7,9 %.

IDFC FIRST Bankin ekonomisti Gaura Sengupta sanoi, että kasvun hidastuminen ensi vuonna johtaisi kaupunkien kulutuksen hidastumiseen ja yritysten tuloskasvun vähäisempään tukemiseen panoskustannusten alentamisesta. Hän näkee BKT:n kasvavan 6 prosenttia vuonna 25.

Kotak Mahindra Bankin pääekonomisti Upasna Bhardwaj, joka odottaa BKT:n kasvavan 6,7 % 25:llä tilikaudella, sanoi: ”Olemme huomioineet maailmanlaajuisen kasvun epävakauden, ja olemme edelleen skeptisiä kaupunkien kysynnän kestävyyteen.”

Kansainvälinen valuuttarahasto on ennustanut maailmantalouden kasvavan 3,1 % vuonna 2024 samaan tahtiin kuin vuonna 2023. Se odottaa Intian talouden kasvavan 6,7 % vuonna 24 ja 6,5 ​​% vuonna 25.

Taloudellisen yhteistyön ja kehityksen järjestö (OECD) on julistanut Intian BKT:n kasvuksi 6,2 % 25:lle tilikaudelle.

Samankaltaiset artikkelit