Pienet ja keskisuuret NBFC:t voivat houkutella pääomasijoittajia

non-banking financial companies

Lisääntyneiden pienten ja keskisuurten ei-pankkirahoitusyhtiöiden (NBFC:t) odotetaan kiinnostavan pääomasijoitusyrityksiä voimakkaan lainakasvun ja parantuneen omaisuuden laadun ansiosta.

”Odotamme sekä strategisten että pääomasijoittajien sijoittavan NBFC-sektoriin, erityisesti nouseviin ja keskikokoisiin NBFC-yhtiöihin”, sanoi Ajit Velonie, Crisil Ratingsin vanhempi johtaja.

Velonie katsoi tämän johtuvan siitä, että NBFC:t ovat viime vuonna keskittyneet likviditeetin, pääoman ja varauspuskureiden vahvistamiseen taseidensa vahvistamiseksi. Tämä on taloudellisen toimeliaisuuden elpymisen lisäksi asettanut alalle nyt suhteellisen vahvemman aseman kasvumahdollisuuksien hyödyntämisessä.

Pankkien ulkopuolisten lainanantajien osuus pääomasijoituksista on lisääntynyt viime vuosina. Heinäkuussa TPG:n tytäryhtiö Perseus osti määräysvallan Poonawalla Housing Financesta 3 004 miljoonalla rupialla. Asuntorahoitusyhtiön hallinnoimat varat olivat noin 5 600 miljoonaa rupiaa syyskuussa 2022, jolloin kauppa allekirjoitettiin.

Viime vuosina TPG:n kaltaiset ovat sijoittaneet myös yrityksiin, kuten Five Star Business Finance, Kraybee Services ja Fibe.India.

Reserve Bank of India (RBI) on asettanut esteitä määräysvaltaosuuksien hankkimiselle pankeista, mikä tekee ei-pankkilainanantajista suotuisan sijoitusvedon pääomasijoitusyhtiöille, sanovat asiantuntijat. RBI on rajoittanut pankkien pitkäaikaisen ei-promoottoriosuuden 10 prosenttiin luonnollisille henkilöille ja muille yhteisöille, kun taas rahoituslaitosten enimmäismäärä on 15 prosenttia maksetusta äänioikeutetusta osakepääomasta.

”Sääntelykysymysten lisäksi alan investointien keskeinen tekijä on alan orgaaninen kasvu ja mittakaava eri segmenteissä, joissa se toimii”, Fali Hodiwalla, Partner – Financial Services Consulting, EY Intia, sanoi.

Lisäksi Hodiwalla huomautti, että joidenkin Intian suurimpien NBFC-yhtiöiden arvostus ylittää useiden pankkien arvot, mikä houkuttelee pääomasijoittajia. Se auttaa myös, että nämä pankkien ulkopuoliset luotonantajat ovat pystyneet hallitsemaan likviditeettiä tehokkaasti.

Pääomasijoittajat ovat tyypillisesti suosineet vakuudellista luotonantoa harjoittavia yrityksiä, mutta myös vakuudettomassa tilassa toimivat uuden aikakauden lainanantajat ovat saaneet viime aikoina reilun osan sijoituksista, kertovat asiantuntijat.

”Kun pääomasijoitus tulee mukaan, pallopeli vaihtuu kannattavuuteen. Se ei ole riskipääomarahaa. Kun rahaa tulee, yritysten on tarkoitus keskittyä mittakaavaan, erittäin korkeaan kasvuun ja kannattavuuteen”, sanoo Akshay Mehrotra, yksi Fibe.Indian perustajista ja toimitusjohtaja.

”Tämä tarkoittaa, että listautumiset ovat mahdollisia näille pääomasijoitusyhtiöille, ja ne on osoitettava tällä tavalla”, hän lisäsi.

Vivriti Capitalin riskipäällikkö Hemang Mehta totesi, että rahastot, joilla on kolmen-kymmenen vuoden näkymät, ovat kiinnostuneita kannattavista yrityksistä, joilla on hyvä johtaminen ja hyvä kokemus.

Vaikka noin 90 NBFC:tä on luopunut lisenssistään vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla, asiantuntijat luottavat siihen, että segmentille tulee jatkossakin pääomasijoituksia, koska luottokysynnän odotetaan jatkuvan vahvana.

”Vaikka pienillä ja keskikokoisilla NBFC-yhtiöillä on keskeinen rooli Intian taloudellista osallisuutta koskevissa aloitteissa ja ne vetoavat strategisiin sijoittajiin, jotka etsivät myönteistä sosiaalista vaikutusta, asianmukainen valvonta ja sääntely ovat välttämättömiä alan vakauden ja eheyden ylläpitämiseksi”, Rohit Arora, toimitusjohtaja -perustaja, Biz2Credit, sanoi.

Itse asiassa sijoittajat suosivat pankkien ulkopuolisia lainanantajia, jotka keskittyvät liiketoimintamalliensa vahvistamiseen ja omaisuuden laadun ylläpitämiseen.

Samankaltaiset artikkelit