Pankkijärjestelmän likviditeettivaje jatkuu lähitulevaisuudessa, sanovat asiantuntijat

rbi

Pankkijärjestelmän likviditeetin likviditeetti jää todennäköisesti alijäämäiseksi lähitulevaisuudessa, mikä voi johtaa lyhytaikaisten lainakorkojen nousuun ainakin syyskuun loppuun asti, arvioivat asiantuntijat. Intian keskuspankki (RBI) lisäsi keskiviikkona pankkien käytettävissä olevan maksuvalmiusjärjestelmän (MSF) ja pysyvän talletusmahdollisuuden (SDF) kautta 1,15 biljoonaa rupiaa.

Bank of Barodan pääekonomisti Madan Sabnavisin mukaan siitä lähtien, kun RBI asetti elokuussa 10 %:n lisäys-CRR:n, järjestelmän likviditeettiin on kohdistunut painetta. Likviditeettivaje saavutti 1,15 biljoonaa keskiviikkona sen jälkeen, kun se nousi neljän vuoden huipulle 18. syyskuuta 1,46 biljoonaan ruplaan.

Korkeat ennakkoveron ulosvirtaukset yhdistettynä GST-menoihin kuluvan kuun lopussa ovat lisänneet likviditeettipaineita entisestään, Sabnavis sanoi. Yön puhelun rahakorko ja TREPS-korko vastaavasti olivat keskiviikkona 6,76–6,77 %, mikä on 27 peruspistettä (bps) korkeampi kuin repokorko.

”Likviditeetti tulee olemaan suurelta osin alijäämäinen tai kohtalainen ylijäämäinen, kun otetaan huomioon talletus- ja luottovirta. Myös RBI voisi myydä dollareita, mikä imee rupiaa”, Sabnavis sanoi.

Pienen yksityisen pankin rahastopäällikkö sanoi, että 25 % takavarikoidusta I-CRR:stä vapautetaan 23. syyskuuta, ja odotettujen julkisten menojen pitäisi myös auttaa vähentämään järjestelmän alijäämää. Toisen 18 000 miljoonan rupian pääoman odotetaan vapautuvan takaisin pankeille vaihtuvakorkoisten käänteisten repojen (VRRR) huutokauppojen erääntyessä perjantaina, he sanoivat.

”Intian rupian heikkenemisen myötä mikä tahansa interventio spot-markkinoille (RBI:n toimesta) viivästyttää varmasti lopullista palautumista neutraaliin tai positiiviseen (systeeminen likviditeetti). Julkisten menojen tahti on avaintekijä likviditeetin pysymiselle pitkittyneessä alijäämätilassa”, pankkiiri sanoi.

Rahoitusneuvontayrityksen Rockfort Fincap LLP:n perustajan Venkatakrishnan Srinivasanin mukaan systeeminen likviditeetti todennäköisesti vähenee asteittain lähipäivinä ja palaa pian ylijäämäiseksi. Tarvittaessa RBI puuttuu lisätyökaluilla likviditeettitilanteen hallintaan, hän sanoi ja lisäsi, että sääntelijä on hoitanut likviditeettitilannetta tehokkaasti ilman vaihtuvakorkoista repohuutokauppaa tähän mennessä.

”RBI on hallinnoinut likviditeettiä jatkuvasti MSF:n (marginal standing rimi) avulla. Tarvittaessa he voivat järjestää VRR-huutokaupan lisätäkseen likviditeettiä. Heillä on lisätyökaluja, kuten OMO-osto (avomarkkinaoperaatiot) likviditeetin lisäämiseksi”, hän sanoi.

Samankaltaiset artikkelit