Pankkiirit näkevät vähittäislainojen kasvun 20-25 prosenttia juhlakaudella – Pankki- ja rahoitusuutiset

banking

Pankkisektori saa vauhtia tulevalta festivaalikaudelta, kun pankit odottavat suurta vähittäislainojen kysyntää. Suuret pankit odottavat vähittäisluottojen kasvua 20-25 %, kun taas keskikokoiset ja pienet pankit odottavat 30-35 % kasvua. Vähittäiskaupassa asiakkaat hakevat henkilö-, auto- ja asuntolainoja, sanovat pankkiirit. Lisääntynyt lainojen kasvu auttaa myös lainanantajia parantamaan kolmannen vuosineljänneksen tulosta.

”Luvuilla mitattuna henkilö- ja autolainat kaksi- ja nelipyöräilijöille ovat kärjessä, kun taas asuntolainat ovat volyymiltaan kärjessä. Olemme nähneet noin 20-25 prosentin kasvua vähittäislainoissa aiempina vuosina ja tällä kertaa odotamme samaa kasvua”, suuren yksityispankin kuluttajapankkitoiminnan johtaja kertoi FE:lle.

Pankit ovat makeuttaneet kauppaa asiakkaille julkistamalla juhlatarjouksia. Lainanantajat tarjoavat täydellisen luopumisen käsittelymaksuista, alennettuja korkoja asunto- ja autolainoista sekä käteispalautussopimuksia.

”Vahva juhlakysyntä auttaa pankkeja kasvattamaan tuloslukuja kolmannella neljänneksellä. Pankit ovat kasvattaneet vähittäisluottokantaansa viime vuosina. Vuosikymmen sitten pankkien vähittäislainojen osuus luotoista oli 22 %, mikä on noussut 33 prosenttiin tämän vuoden maaliskuun lopussa”, LKP Securitiesin pankkianalyytikko Ajit Kabi kertoi FE:lle.

Luotonotto kasvoi 20 prosenttia edellisvuodesta ja oli 151,5 biljoonaa rupiaa 22. syyskuuta 2023 päättyneeltä kahdelta viikolta, mikä johtui pääasiassa HDFC:n ja HDFC Bankin yhdistämisestä. Jos fuusioiden vaikutusta ei oteta huomioon, luottokanta kasvoi Care Ratingsin tietojen mukaan hitaammin 15,3 % vuotta aiemmasta kahdessa viikossa viime vuodesta.

”Kolmas vuosineljännes on vähittäislainojen osalta aina vauhdikas, kun taas kaksi ensimmäistä neljännestä ovat suhteellisen tylsiä. Vähittäislainojen kysynnän vauhti kiihtyy kolmannelta neljännekseltä ja jatkuu neljännelle neljännekselle, keskisuurten pankkien vastuupäällikkö kertoi FE:lle. ”Odotamme noin 30-35 prosentin kasvun vähittäislainoissa kolmannella neljänneksellä”, hän sanoi.

Asiakkailla on tapana sovittaa elektroniikka- ja kodinkoneiden ostosuunnitelmansa juhlakauteen, koska he tietävät, että yritykset julkaisevat myös juhlatarjouksia, jotka tarjoavat alennuksia Dusheralle ja Diwalille.

Samankaltaiset artikkelit