Pankkien lainat rakentamiselle ja infrasektoreille paisuivat 30 % viidessä vuodessa – Pankki- ja rahoitusuutiset

The draft guidelines, if accepted in the current form, will dent the growth of infrastructure loans going forward, say bankers.

Pankkien infrastruktuuri- ja rakennussektorille myöntämät lainat ovat kasvaneet 30 % viimeisen viiden vuoden aikana. RBI:n mukaan pankkien rakennus- ja infrastruktuurilainojen kokonaismäärä kasvoi 14,6 biljoonaan rupiaan tämän vuoden maaliskuussa tammikuun 2019 10,8 biljoonasta ruplasta.

RBI on ehdottanut jopa 5 prosentin varauksia kaikille olemassa oleville ja uusille projektilainoille, mikä saa pankkiirit huolestumaan infrastruktuurilainojen kasvunäkymistä.

Jos suuntaviivaluonnos hyväksytään nykyisessä muodossa, se hidastaa infrastruktuurilainojen kasvua jatkossa, pankkiirit sanovat.

”RBI:n ehdottamien olemassa olevien ja uusien projektilainojen rahoitusvaatimukset ovat erittäin korkeat. Normiluonnokset alentavat lainanantajien tuottoa projektirahoituksessa ja vähentävät infralainojen halukkuutta, yksityispankin tukkupankkitoiminnan johtaja kertoi. FE. ”Infralainojen kasvu hidastuu, jos ohjeluonnos toteutetaan nykyisessä muodossaan”, hän lisäsi.

Aiemmin tässä kuussa julkaistun ohjeluonnoksen mukaan pankin on syrjäytettävä rakennusvaiheessa 5 % riskistä, joka pienenee hankkeen käynnistyessä. Kun hanke saavuttaa ”toimintavaiheen”, varausta voidaan pienentää 2,5 prosenttiin rahoitetusta jäljellä olevasta määrästä ja edelleen 1 prosenttiin, jos tietyt ehdot täyttyvät. Ohjeet koskevat kaikkia liikepankkeja, mukaan lukien pienet rahoituspankit ja NBFC:t.

RBI:n tietojen mukaan pankkilainat rakennusalalle ovat nousseet lähes 26 % viimeisen viiden vuoden aikana. Alan lainat ovat kasvaneet tammikuun 2019 1,08 biljoonasta ruplasta tämän vuoden maaliskuussa 1,4 biljoonaan ruplaan.

Infrastruktuurisektorin lainat ovat nousseet lähes 31 % samana aikana. Infrastruktuurisektorille myönnetyt lainat ovat kasvaneet tammikuun 2019 9,8 biljoonasta rupiasta 12,8 biljoonaan tämän vuoden maaliskuussa.

Pankit arvioivat näiden ohjeiden vaikutuksia ja toimittavat palautteensa RBI:lle.

Samankaltaiset artikkelit