Öljyministeri vihjaa polttoaineen hintojen nousua vastaan ​​- Commodities News

commodities

Valtion öljyn markkinointiyhtiöt (OMC) pystyvät vaimentamaan maailmanlaajuiset raakaöljyn hintasokit, koska ne ovat tehneet suuria voittoja (edellisillä vuosineljänneksillä) alhaisten hintojen vuoksi, unionin öljy- ja maakaasuministeri Hardeep Singh Puri kertoi FE:lle torstaina. .

Vaikka laajalti on katsottu, että avoimet koordinointimenetelmät, joiden tulosten on nähty jo saavuttaneen osuman vuoden 2024 toisella vuosineljänneksellä, ja kun tarkastellaan autopolttoaineiden markkinoinnin aiheuttamia tappioita kuluvalla vuosineljänneksellä, eivät vieläkään nosta polttoaineiden vähittäismyyntihintoja lähiaikoina, ministerin lausunto antaa lisää uskoa sellainen käsitys.

Muistaakseni polttoaineiden vähittäishinnat määräytyvät markkinoiden mukaan.

”OMC:t voivat absorboida korkeita hintoja eivätkä (valita) siirtyä vähittäiskuluttajille, koska heillä on siihen kapasiteetti… he tekivät suuria voittoja viime vuosineljänneksillä, kun hinnat olivat alhaisemmat”, Puri sanoi tapahtuman sivussa. .

Kuluttajien ei pitäisi olla huolissaan siitä, että raakaöljyn hinnannousu voi siirtyä vähittäishintoihin, sillä hallitus on jo alentanut valmisteveroa, ministeri lisäsi.

Q4FY23 ja Q1FY24 OMC teki suuria voittoja alhaisempien raakaöljyn hintojen ansiosta. Raakaöljyn hinnat lähtivät kuitenkin jälleen nousuun syyskuun lopulla. Syyskuussa raakaöljyn hinnat nousivat korkeimmalle tasolle, 97 dollariin tynnyriltä sitten marraskuun 2022, minkä vuoksi OMC:t joutuivat kärsimään bensiinin ja dieselin myynnistä 7 rupiaa litralta alihyötyjä, analyytikot sanoivat.

Kolmen OMC:n – Indian Oil Corp Ltd (IOCL), Hindustan Petroleum Corp Ltd (HPCL) ja Bharat Petroleum Corp Ltd (BPCL) – kumulatiivinen voitto verojen jälkeen (PAT) oli noin 30 568 miljoonaa rupiaa 24 vuoden ensimmäisellä tilikaudella ja 19 759 miljoonaa rupiaa. Q4FY23:ssa.

Q3FY23:lla kolmen avoimen koordinointimenetelmän kumulatiivinen PAT oli 2 580 miljoonaa rupiaa. Sitä edeltäneillä kahdella vuosineljänneksellä avoimet koordinointimenetelmät tekivät nettotappioita tuloissaan.

Intian raakaöljykorin hinta oli ollut keskimäärin 109,50 dollaria barrelilta Q1FY23:lla ja 97,87 dollaria barrelilta Q2FY23:lla. Edellisen tilikauden kolmannella ja neljännellä neljänneksellä se oli ollut keskimäärin 85,78 dollaria barrelilta ja 80,58 dollaria barrelilta.

Vuoden 2024 ensimmäisellä vuosineljänneksellä Intian raakaöljykorin hinta oli keskimäärin 77,89 dollaria barrelilta ja 86,78 dollaria barrelilta toisella neljänneksellä. Petroleum Planning and Analysis Cell (PPAC) -sivuston mukaan Intian raakaöljykorin koostumus edustaa Omanin ja Dubain keskiarvoa happamien laatujen osalta ja Brent (päivämäärä) makeiden laatujen osalta suhteessa 76:24. Venäjän raakaöljyn tuonnin – suurelta osin Uralin – osuus Intian raakaöljykorista on kuitenkin noussut jyrkästi noin 80 prosenttiin viime kuukausina, mikä ei näy PPAC:n verkkosivuilla.

Analyytikot odottavat kolmen avoimen koordinointimenetelmän tulos heikkenevän vuoden 2024 toisella vuosineljänneksellä johtuen alhaisemmista markkinointimarginaaleista korkean raakaöljyn hinnan vuoksi. Raakaöljyn hinta voi nousta entisestään Israelin ja Gazan välisen sodan kiihtyessä Lähi-idässä.

Vuoden 2024 toisella vuosineljänneksellä dieselin OMC:iden bruttomarkkinointimarginaali on laskenut ja on tällä hetkellä 0,3 Rs/litra, analyytikot sanoivat. Ensimmäisellä neljänneksellä se oli 9,5 rupiaa litralta. Bensiinimyynnissä tällä hetkellä alhainen talteenotto on 5 rupiaa litralta.

Bensiinin ja dieselin hintoja tarkistetaan päivittäin 15 päivän liukuvan keskiarvon perusteella avoimen koordinointimenetelmän noudattaman hinnoittelumenetelmän mukaisesti. Hintoja ei ole kuitenkaan tarkistettu huhtikuun 2022 jälkeen.

Asiantuntijat uskovat, että bensiinin ja dieselin hintojen nousu on epätodennäköistä, kun otetaan huomioon vuonna 2024 tulevat eduskuntaäänestykset ja parlamenttivaalit.

Samankaltaiset artikkelit