Mumbain kiinteistömarkkinat vauhdittavat Intian kiinteistöjen kasvua – tässä miksi

Mumbai's realty market to drive India's real estate growth in 2023

Intian kiinteistösektori, joka on nopeasti kiihtyvä ja dynaaminen voima maailmanlaajuisesti, on osoittanut huomattavaa joustavuutta ja kasvua vuoden ensimmäisellä puoliskolla. Tämän vuoden ensimmäisen puoliskon vertailu viimeiseen paljastaa huikean 48 %:n suorituskyvyn kasvun johtavien kehittäjien keskuudessa. Tämän tilikauden ensimmäinen neljännes on ollut erityisen innostava, ja siinä on havaittu merkittävää konsolidointia. Tärkeimmät toimijat, kuten Prestige, Godrej ja Lodha, joilla on koko Intian läsnäolo, hallitsevat yhä enemmän markkinaosuutta.

Vuoden ensimmäisellä puoliskolla on nähty selkeä markkinoiden konsolidoitumissuunta, ja huippukehittäjät, kuten Prestige, Godrej, L&T ja Lodha, ovat kasvattaneet markkinaosuuttaan aggressiivisten strategioiden avulla. Tänä aikana on myös nähty yksi Intian suurimmista maakaupoista, mikä on merkki sijoittajien vahvasta luottamuksesta. Japanin investoinnit erityisesti Mumbain metropolialueelle (MMR) ovat olleet merkittäviä, mikä osoittaa vahvaa jatkuvaa kiinnostusta Intian kiinteistömarkkinoita kohtaan. Sumitomo Realty on äskettäin sijoittanut lähes 200 miljardia jeniä toimistorakennusten kehittämiseen Bandra Kurla Complexiin, joka on nopeasti kehittyvä asuin- ja bisnesalue Mumbaissa. Japanilainen Sumitomo Realty on tähän mennessä pumpannut noin 500 miljardia jeniä Intian kiinteistösektorille.

Mumbain kiinteistömarkkinoilla on meneillään merkittävä muutos pandemian jälkeisen kysynnän elpymisen ja suotuisan hallituksen politiikan sekä 357 kilometrin metrolinjan 14 linjan laajuisen kehityksen myötä. Kaupunki on kokenut huomattavan kasvun kiinteistökaupoissa ja leimaverotuloissa. Nousevat alueet kasvattavat suosiotaan, ja luksussegmentti on kehittymässä kohti kestäviä, teknologiaan integroituja asumisratkaisuja. Markkinoiden houkuttelevuutta lisää entisestään kehittäjien virta eri kaupungeista, joita houkuttelevat korkeat tuottomahdollisuudet ja kehitysmahdollisuudet.

Kaupunki on kokenut merkittävän 14 prosentin leimaverotulon kasvun ja saavuttanut noin 827 ₹ toukokuuhun 2023 mennessä, ja kiinteistöjen rekisteröinnit ovat lisääntyneet. Leimaverojen ja kiinteistöjen hintojen noususta huolimatta arvokkaiden kiinteistökauppojen määrä jatkaa nousuaan. Alueet, kuten Malad, Kandivali, Andheri West, Jogeshwari, Borivali-Dahisar ja Mira Road, ovat kasvattamassa suosiotaan, ja Thane ja Kalyan, Dombivali ovat nousemassa edulliseen kiinteistöjen myyntiin. Keskikokoiset, erityisesti 500-1000 neliömetrin asunnot ovat erittäin kysyttyjä, ja niiden osuus markkinoista on noin 41 %.

Asuntomarkkinoiden pulssin määrää kysynnän ja tarjonnan vuorovaikutus, mikä johtaa jatkuvaan hintojen nousuun niukan tarjonnan alueilla. Mumbain kiinteistömarkkinoiden houkuttelevuus kehittäjille on kasvussa kannattavien voittomarginaalien, huomattavien myyntimäärien ja uudistusmahdollisuuksien ansiosta. Tästä on esimerkkinä Bengalurusta, Punessa ja Ahmedabadista tulevien kehittäjien tulo Mumbain markkinoille, ja DLF:n merkittävä uudelleentulo Andheri Westiin korostaa markkinoiden potentiaalia. DLF:n 400 miljoonan ₹ investointi hankkeeseen, jonka mahdollinen myyntipinta-ala on 30–35 lakh neliöjalkaa, korostaa markkinoiden houkuttelevuutta.

Erityisesti alueet, kuten Worli, Prabhadevi ja tietyt Mumbain länsi- ja keskustan esikaupunkialueet, ovat kokeneet huomattavan hinnannousun. Esimerkiksi Chemburin hinta neliöjalkaa kohti, kerran 30 000:ssa, on noussut pilviin, ja se on linjassa Juhun kaltaisten korkeatasoisten alueiden hintojen kanssa. Tämä suuntaus korostaa hintojen nousua näillä mikromarkkinoilla, mikä johtuu suuren kysynnän ja rajoitetun tarjonnan välisestä epätasapainosta.

Intian kiinteistöala Mumbaissa kasvaa ja konsolidoituu voimakkaasti. Luksussegmentti kehittyy ja suurempien asuntojen kysyntä on lisääntynyt, kun taas sijoittajien luottamus on edelleen korkealla. Kalherin kaltaiset strategiset paikat ovat saamassa näkyvyyttä ja tarjoavat tuottoisia mahdollisuuksia sijoittajille ja kehittäjille. Strategisesti tärkeiden paikkojen keskellä sijaitseva Kalher Thanen alueella tarjoaa vaivatonta vaihdettavuutta, hyötyen erinomaisesta sosiaalisesta ja fyysisestä infrastruktuurista. Ympäröivät alueet, mukaan lukien Thane ja Airoli Navi Mumbaissa, ovat muuttuneet merkittäviksi IT-keskuksiksi, mikä lisää työllisyyttä ja lisää kotien kysyntää. Lisäksi naapuri Bhiwandista on nopeasti tulossa suurten verkkokaupan toimijoiden varastokeskus. Kalher, jonka hinta on jopa 9 500 rupiaa neliöjalolta, erottuu lupaavina mikromarkkinoita strategisen sijaintinsa ja jatkuvan infrastruktuurin kehittämisen ansiosta, mikä tekee siitä houkuttelevan ja edullisen sijoituskohteen lähellä kaupunkia.

Luksus- ja superluksussegmentit kokevat valtakunnallisen kysynnän kasvun, ja suurempia asuntoja suositaan selvästi. Tämä suuntaus, jota alun perin pidettiin väliaikaisena pandemian jälkeisenä nousuna, on osoittautunut jatkuvaksi muutokseksi kuluttajien mieltymyksissä. Etelä-Mumbai on edelleen ylellisyyskysynnän kärjessä, ja vastaavat suuntaukset ovat nousemassa läntisissä esikaupungeissa. Kehittäjät vastaavat suunnittelemalla suurempia asuntoja tilavista kahden makuuhuoneen asunnoista suuriin kolmen makuuhuoneen huoneistoihin ja jodi-asuntoihin.

MahaRERA-tiedot tukevat luksuskiinteistöjen lanseerausten merkittävää kasvua Mumbaissa, kun huippuluokan asuntojen myynti on noussut dramaattisesti. Vuoden 2023 ensimmäisellä puoliskolla lanseerattiin keskimäärin lähes 150 luksusyksikköä päivittäin, mikä on huomattava lisäys COVID-aikaa edeltävän ajanjakson päivittäiseen julkaisuun, joka oli noin 100 yksikköä. Tämä viittaa vahvaan elpymiseen ja kasvuun Mumbain luksuskiinteistösektorilla, ja näkymät vuodelle 2024 ovat lupaavia. Yli 10 miljoonan rupiaan hinnoiteltujen luksusasuntojen myynti Mumbaissa on kasvanut lähes 50 % ja oli tammi-kesäkuussa yhteensä 11 400 miljoonaa rupiaa. Tämä kasvu on linjassa asuntomarkkinoiden yleisen kasvun kanssa, ja tämän segmentin ensisijainen myynti kasvoi 83 prosenttia vuoden 2023 vastaavaan ajanjaksoon verrattuna ja oli 8 817 miljoonaa rupiaa.

Mumbain luksusasuntomarkkinat ovat nousseet tasaisesti viimeisen kolmen vuoden aikana, mikä on merkinnyt kiinteistöjen merkittävää uudelleen nousua Ultra High Net Worth Individuals (UHNIs) -salkkuihin. Ultra-luxus-segmentti, jonka kiinteistövälit vaihtelevat 40–70 miljoonaan rupiaan, on myös kasvanut 64 prosenttia. On huomattava, että Malabar Hill kirjasi eniten myytyjen luksusasuntojen vuosittaisen arvon nousun huikealla 481 prosentilla.

Mumbain kiinteistömarkkinoiden odotetaan kasvavan voimakkaasti vuonna 2023, mikä myötävaikuttaa merkittävästi Intian alan kaksinumeroiseen kasvuun. Huolimatta haasteista, kuten koronnostoista ja inflaatiosta, asuntojen kysyntä on edelleen vahvaa. Uudet infrastruktuurihankkeet, kuten metrolinjat, luovat uusia mikromarkkinoita ja vauhdittavat kiinteistöjen kehitystä. Vuoden ensimmäisellä puoliskolla rakennuttajien suorituskyky on noussut ja investoinnit ovat lisääntyneet, mikä on merkki vankkaista markkinoista ja siirtymisestä kohti suurempia ja kestäviä asuintiloja. Etenkin luksusmarkkinat kokevat renessanssin huiman myynnin ja huippuluokan kiinteistöjen lanseerauksen myötä. Kehittyvät mikromarkkinat, kuten Kalher, korostavat kaupungin potentiaalia investointien ja kasvun kohdepisteenä. Vuoden 2023 edetessä Mumbain kiinteistösektorilla tulee olemaan keskeinen rooli Intian talouskasvun vauhdittajana, ja se vahvistaa asemaansa avaintekijänä globaaleilla kiinteistömarkkinoilla.

Samankaltaiset artikkelit