MS Swaminathan oli todellinen ”Kisan Vaigyanik”, kirjoittaa PM Modi

MS Swaminathan, MS Swaminathan obituary, MS Swaminathan news, MS Swaminathan latest update,

Pääministeri Narendra Modi on kuvaillut äskettäin kuollutta vihreän vallankumouksen pioneeria MS Swaminathania todelliseksi ”kisan vaigyanikiksi” (viljelijöiden tiedemieheksi) sen vaikutuksen vuoksi, joka hänen työllään on ollut laboratorioiden ulkopuolella olevilla pelloilla.

Lauantaina useissa sanomalehdissä ilmestyneessä tunnustuksessa Modi sanoi, että tunnettu agronomi kavensi tieteellisen tiedon ja sen käytännön soveltamisen välistä kuilua.

”Monet ihmiset kutsuvat häntä ”Krishi Vaigyanikiksi” – maataloustutkijaksi. Mutta olen aina uskonut, että hän oli vielä enemmän. Hän oli todellinen ”Kisan Vaigyanik” – maanviljelijöiden tiedemies. Hänen sydämessään oli maanviljelijä”, hän sanoi.

Viitaten kuuluisaan tamilikirjaan ”Kural” osoittaakseen kunnioitusta Swaminathanille, Modi sanoi: ”Siellä on kirjoitettu: ’Jos niillä, jotka ovat suunnitelleet, on lujuutta, he saavuttavat sen, mitä he ovat halunneet, haluamallaan tavalla.” Täällä oli urpo, joka päätti varhain elämässään, että hän haluaa vahvistaa maataloutta ja palvella maanviljelijöitä.” Kirja kuvailee maanviljelijöitä naulaksi, joka pitää maailman koossa, koska maanviljelijät pitävät kaikkia yllä ja Swaminathan ymmärsi tämän periaatteen erittäin hyvin, Modi sanoi.

Pääministeri ylisti visioaan, ja sanoi, että maailma puhuu nykyään hirsistä superruokina, mutta hän on rohkaissut keskustelua hirssistä 1990-luvulta lähtien ja korosti kestävän viljelyn tarvetta sekä herkkää tasapainoa ihmisen kehityksen ja ekologisen kestävyyden välillä.

Swaminathan painotti erityisesti pienviljelijöiden elämän parantamista ja sen varmistamista, että he nauttivat myös innovaatioiden hedelmistä, Modi sanoi ja lisäsi olevansa erityisen intohimoinen naisviljelijöiden elämän parantamiseen.

Pääministeri muistutti myös henkilökohtaisesta yhteydestään Swaminathaniin sen jälkeen, kun hän siirtyi Gujaratin pääministeriksi vuonna 2001, jolloin osavaltio ei ollut tunnettu maatalouden kyvykkyydestään, kun kuivuus, supersykloni ja maanjäristys vaikuttivat sen kasvukaariin.

Swaminathan arvosti valtion aloitteita, kuten maaperän terveyskorttia, ja antoi arvokkaita panoksia, Modi sanoi.

”Hänen kannatuksensa riitti vakuuttamaan ne, jotka suhtautuivat skeptisesti järjestelmään, joka lopulta loi pohjan Gujaratin maatalouden menestykselle”, hän sanoi.

Swaminathanille tarjottiin tiedekunnan paikkaa Yhdysvalloissa, mutta hän hylkäsi sen, koska hän halusi työskennellä Intiassa ja Intiassa, Modi sanoi.

Maan haastavissa olosuhteissa, kuten ruokapulan kaltaisissa olosuhteissa, Swaminathan seisoi kolossina, joka ohjasi kansakuntaa omavaraisuuden ja itseluottamuksen tielle, pääministeri sanoi.

1960-luvun alussa Intia kamppaili nälänhädän pahaenteisten varjojen kanssa, ja juuri silloin Swaminathanin periksiantamaton sitoutuminen ja ennakointi aloitti uuden maatalouden vaurauden aikakauden, hän sanoi.

Hänen uraauurtava työnsä maataloudessa ja tietyillä aloilla, kuten vehnänjalostuksessa, johti vehnäntuotannon merkittävään kasvuun, mikä muutti Intian ravintopuutteisesta omavaraiseksi kansakunnaksi, mikä ansaitsi hänelle ansaitun tittelin ”Intian vihreän isä”. Vallankumous”, pääministeri sanoi.

”Viisi vuosikymmentä vihreän vallankumouksen alkamisen jälkeen Intian maataloudesta on tullut paljon nykyaikaisempaa ja edistyksellisempää. Professori Swaminathanin luomaa perustaa ei kuitenkaan voida koskaan unohtaa”, hän sanoi ja ylisti samalla uraauurtavaa tutkimustaan ​​perunasatoja vahingoittavia loisia vastaan.

Modi sanoi olevansa myös innovaation ja mentoroinnin esikuva, ja kun hän voitti World Food Prize -palkinnon vuonna 1987, hän käytti palkintorahat voittoa tavoittelemattoman tutkimussäätiön perustamiseen.

”Hän on kasvattanut lukemattomia mieliä ja juurruttanut heihin intohimoa oppimiseen ja innovaatioon. Nopeasti muuttuvassa maailmassa hänen elämänsä muistuttaa meitä tiedon, mentoroinnin ja innovaation kestävästä voimasta. Hän oli myös instituutioiden rakentaja, pääministeri sanoi.

”Meidän on myös jatkuvasti vahvistettava sitoutumisemme periaatteisiin, joita hän piti rakkaina, puolustaa maanviljelijöiden asiaa ja varmistaa, että tieteellisten innovaatioiden hedelmät saavuttavat maataloudemme juuret, mikä edistää kasvua, kestävyyttä ja vaurautta tuleville sukupolville”, hän lisäsi. .

Swaminathan (98) kuoli 28. syyskuuta asunnossaan Chennaissa.

Hän sai Padma Shrin vuonna 1967, Padma Bhushanin (1972) ja Padma Vibushanin (1989). Hän oli Rajya Sabhan ehdokas jäsen vuosina 2007-2013. PTI

Samankaltaiset artikkelit