Lyhyen 7 vuoden työjakson jälkeen 2 000 rupiaa katoaa

MONEY (1)

Kirjailija: Sachin Kumar

Ollessaan liikkeessä lähes seitsemän vuotta, 2 000 rupian seteleiden on määrä luisua unohduksiin, kun niiden vaihdon ja tallettamisen määräaika päättyy tänään. Kun he siirtävät suurimman valuutan kruunun 500 rupian seteleiksi, ne jäävät historiaan valuuttana, jolla on lyhin käyttöikä.

”Heidän (Rs 2000 setelin) elinikä oli suhteellisen lyhyt, koska ne ovat palvelleet tarkoitusta, jota varten ne esiteltiin. Nämä setelit täyttivät tyhjiön, joka syntyi 500 ja 1 000 rupian seteleiden poistamisesta ja vastasivat suurten seteleiden kysyntää”, R Gandhi, Intian keskuspankin (RBI) entinen apulaisjohtaja, kertoi FE:lle.

2 000 rupian setelit otettiin käyttöön vuonna 2016 täydentämään valuutan vajetta sen jälkeen, kun hallitus ilmoitti 500 ja 1 000 rupian seteleiden poistamisesta.

RBI:n 1. syyskuuta antaman lausunnon mukaan peräti 93 prosenttia 2 000 rupian seteleistä, jotka olivat liikkeessä 19. toukokuuta, päivänä, jolloin valuutta poistettiin liikkeestä, oli palannut pankkeihin.

Lyhyen matkan lisäksi 2 000 Rs:n seteleitä oli myös vaikea saada haltuun, koska useimmat ihmiset näkivät niitä harvoin päivittäisten tapahtumien aikana. Tämä herätti huolen näiden suurarvoisten seteleiden hamstraamisesta laittomiin tarkoituksiin.

Vaikka 2000 rupian seteleitä ei hyväksytä liiketoimiin sunnuntaista eteenpäin, ne pysyvät laillisina maksuvälineinä vielä syyskuun 30. päivän jälkeen. Intian keskuspankin (RBI) odotetaan kuitenkin antavan pian ilmoituksen laillisen maksuvälineen asemasta.

”Nyt kun suurin osa valuutasta on palannut pankeille, seuraava looginen askel keskuspankille on poistaa 2 000 rupian seteleiden laillinen maksuväline”, Gandhi lisäsi. Hän ei näe tarvetta ottaa käyttöön uusia seteleitä, joilla on suurempi seteli, koska on olemassa digitaalinen maksutapa, joka on tehokas ja turvallinen. Kun digitaalisten maksujen määrä on lisääntynyt jyrkästi kaupungeissa ja maaseudulla, ei ole tarvetta ottaa käyttöön suurempia seteleitä.

Toinen suuri kysymys koskee seteleiden vaihdon ja tallettamisen määräajan pidentämistä. Asiantuntijat eivät odota keskuspankin ilmoittavan mitään yleistä pidennystä määräajan suhteen.

”Sen sijaan, että RBI julistaisi yleisen laajennuksen kaikille, se voi tarvittaessa valita valikoivan lähestymistavan. Keskuspankki voi esimerkiksi sallia jonkinlaisen helpotuksen NRI:lle”, julkisen sektorin pankin johtaja kertoi FE:lle.

Yksityishenkilöt voivat vaihtaa jäljellä olevat setelit vain RBI:n aluetoimistoista syyskuun 30. päivän jälkeen.

Samankaltaiset artikkelit