Luotonajo kiinteistöihin asuntojen myyntibuumina

real estate, real estate india, real estate market, indian real estate, housing sector, industry

Kiinteistöjen luottovirta sekä pankeista että yksityisistä kanavista on kasvanut merkittävästi asuntojen myyntibuumin ja toimistokiinteistömarkkinoiden toipuessa.

Pankkilainat liikekiinteistösektorille olivat 4,38 biljoonaa rupiaa 26. tammikuuta tänä vuonna, mikä on 36 % enemmän kuin vuotta aiemmin Intian keskuspankin tuoreiden tietojen mukaan. Tammikuussa 2023 kasvua oli 8 %.

Asuinkiinteistösektorin luotonannon odotetaan kasvavan 15-20 % sekä kuluvalla että seuraavalla tilikaudella. Vuonna 23 se oli 17,3 % India Ratings and Researchin mukaan. Pankkien altistuminen sektorille kasvaa edelleen 24:llä tilikaudella luokitusyhtiön mukaan.

”Virasto on havainnut vahvan myynnin 24. tilikaudella. Vaikka se todennäköisesti pienenee FY25:lle korkean pohjan vuoksi, se pysyy kohtalaisen positiivisena. Kaikilla mikromarkkinoilla myynti kasvoi kansallisen pääkaupunkialueen ja Hyderabadin johdolla”, India Ratings sanoi.

Saurabh Shatdal, toimitusjohtaja, pääomamarkkinat ja vähittäiskaupan johtaja Intiasta, Cushman & Wakefieldistä, sanoi, että vahvat kysyntätekijät ovat kannustaneet kehittäjiä ottamaan uusia projekteja, jotka ovat luoneet korkealaatuisen toimitusputken. ”Korkean kasvun ympäristö yhdistettynä vakaaseen geopoliittiseen tilanteeseen sekä rohkaiseviin makro- ja mikrotaloudellisiin indikaattoreihin luo ihanteellisen mahdollisuuden kaikille rahoituslaitoksille osallistua kasvuun rahoittamalla tällaista kehitystä, ja 36 %:n vuosikasvu heijastaa juuri sitä.”

Shatdal sanoi, että kiinteistöjen luotonannon kasvunäkymät ovat edelleen vahvat. ”Näemme rohkaisevaa kysyntää eri omaisuusluokissa. Paremman kassavirran näkyvyyden vetämä kehittäjien luottoprofiilin paraneminen rohkaisisi pankkeja myöntämään alalle suurempia luottoja.”

Anarock Capitalin toiminnanjohtaja Vishal Shrivastava selitti pankkiluottojen kasvun runsaan likviditeetin ja asuinkiinteistöjen muuttuvan dynamiikan syynä. ”Asuinmyynti oli viime vuonna kaikkien aikojen huippua ja kaikki pystyivät myymään osakkeensa. Koska suuret rakennuttajat eivät halunneet varoja rakentamiseen ja maanostoon, pankit rakensivat luotonannon tarpeidensa mukaan. He keskittyivät myös II- ja III-tason kaupunkeihin varojensa käyttöönotossa.

Hän lisäsi, että kun suurin kiinteistön lainanantaja HDFC fuusioitui HDFC Bankiin, kilpailevien pankkien oli nostettava peliään ja aloitettava aggressiivinen lainananto markkinaosuuden kasvattamiseksi.

Sanjay Agarwal, CareEdge Ratingsin vanhempi johtaja, sanoi kiinteistöalalla positiivisia muutoksia viimeisen kuuden-seitsemän vuoden aikana, varsinkin RERA-normien voimaantulon jälkeen. ”Pankkiireilla on nyt tietoja hankkeen luottokelpoisuuden arvioimiseksi. Rakentajien on myös sitouduttava hankkeen valmistumisaikaan saadakseen pankkilainaa. Heidän on talletettava hyvitettävät rahat pankkitilille, eivätkä he voi ottaa niitä pois muihin tarkoituksiin…”

RBI asettaa myös rajoituksia sanomalla, että lainanantajat eivät voi rahoittaa alkuvaiheen rakennusprojekteja, mikä johtaa vakuutusten laadun paranemiseen, Agarwal sanoi.

Kiinteistöt keräävät myös suuren osan yksityisistä luottovirroista. Data- ja tutkimustoimittaja REDD:n mukaan kiinteistösektori keräsi eniten yksityisten luottojen volyymia, 29,5 % vuonna 2023. Kiinteistösijoitukset olivat 1,7 miljardia dollaria vuonna 2023, kun ne vuonna 2022 olivat 1,6 miljardia dollaria, EY kertoi uusimmassa raportissaan. yksityinen luottoraportti.

EY:n yksityisen luottotutkimuksen mukaan 50 % rahastonhoitajista uskoo, että suurin osa kaupoista tapahtuu kiinteistöalalla, jota seuraa tiiviisti valmistus. Mielenkiintoista on, että kiinteistöalaa pidetään myös nykyisen yksityisen luottosalkun riskialttiimpana sektorina.

CW:n Shatdal sanoi, että koska pankit ja NBFC:t ottavat johtavan aseman kehittäjien rakentamisen rahoitustarpeiden rahoittamisessa, on olemassa valtava mahdollisuus rahoittaa hyväksyntöihin ja maanhankintoihin liittyvät kustannukset kehittäjille, joita lainanantajat eivät voi rahoittaa. ”Nämä hyväksynnät ja maakustannukset muodostavat yli 30-40 % kokonaiskehitysmenoista ja luovat tietä strukturoiduille ja yksityisille luottomahdollisuuksille. ”Tällaisten mahdollisuuksien markkinat ovat myös kypsymässä. Kun kehittäjät etsivät edelleen kasvupääomaa, uskomme, että strukturoitu yksityinen luotto olisi monien kehittäjien jatkuva osa pääomapinoa”, Shatdal sanoi.

Samankaltaiset artikkelit