Likviditeetin nälkä: Pankit tekivät suuren tarjouksen RBI:n VRR-huutokaupassa – Pankki- ja rahoitusuutiset

RBI,

Likviditeetin kuivuessa tilapäisesti tilikauden lopulla tavara- ja palveluveron (GST) ja ennakkoveron vuoksi, pankit tekivät aggressiivisesti tarjouksia kolmen muuttuvan raportointikoron (VRR) huutokaupassa perjantaina. Intian keskuspankki (RBI) sai tarjouksia 2,78 biljoonaa rupiaa, mikä on yli kaksinkertainen VRR:n huutokauppojen 1,25 biljoonan rupiaan verrattuna.

Ensimmäisessä VRR-huutokaupassa pankit tekivät tarjouksia 1,3 biljoonan rupian arvosta ilmoitettua 50 000 rupian määrää vastaan, kun taas toisessa lainanantajat tekivät tarjouksia 1 biljoonan rupian arvosta ilmoitettua 25 000 rupian määrää vastaan. Kolmannessa huutokaupassa RBI sai tarjouksia 40 700 rupian arvosta ilmoitettua 50 000 rupian arvoa vastaan.

”Likviditeetti on kiristynyt ennakkoveron ja alv-maksujen vuoksi. Kaksi aiemmin toteutettua 1,25 biljoonan ruplaa arvoista VRR:tä erääntyi tänään”, Karur Vysya Bankin rahoituspäällikkö V Ramachandra Reddy kertoi FE:lle ja lisäsi, että tänään toteutetuilla kolmella VRR:llä keskuspankki on täydentänyt pankkijärjestelmää antamalla saman verran likviditeettiä, mikä varmistaa, että pankit eivät joudu käteisen nälkään.

Alan toimijoiden mukaan järjestelmästä on imetty noin 2 biljoonaa rupiaa ennakkoverojen ja GST-maksujen vuoksi. Aiemmin tällä viikolla osavaltioiden hallitukset nostivat ennätysmäärää myymällä joukkovelkakirjoja, mikä myös rasittaa likviditeettiä. Osavaltiot ja ammattiliittojen alueet keräsivät 19. maaliskuuta 50 206 miljoonaa rupiaa valtion arvopaperien (SGS) huutokaupalla, mikä oli kaikkien aikojen suurin viikoittainen laina.

”Tämän huutokaupan juoksuaika osoittaa, että RBI odottaa likviditeettitilanteen paranevan lähipäivinä”, sanoi julkisen sektorin pankin rahoitusjohtaja. ”Kahden huutokaupan juoksuaika on 4 päivää ja kolmannen huutokaupan 14 päivää. Keskuspankki on syöttänyt varoja lyhyemmäksi ajaksi, koska se odottaa julkisten menojen kasvavan lähipäivinä”, hän lisäsi.

Huutokauppojen kesto osoittaa, että keskuspankki on infusoinut 1 biljoonaa rupiaa neljän päivän ajan, koska kahden 4 päivän VRR:n ilmoitettu määrä oli 50 000 rupioita.

Maaliskuun ensimmäisen puoliskon ylijäämäisenä pysymisen jälkeen likviditeetti on jälleen kiristynyt. RBI:n mukaan likviditeettivaje saavutti 1,38 biljoonaa rupiaa 21. maaliskuuta 97 529 miljoonasta 20. maaliskuuta. RBI on suorittanut useita VRR:itä maaliskuussa lisätäkseen likviditeettiä järjestelmään. Keskuspankki järjestää repohuutokaupan likviditeetin lisäämiseksi pankkijärjestelmään. Pankit voivat saada likviditeettiä yön yli RBI:n maksuvalmiusjärjestelmän kautta, kun pankkien välinen likviditeetti loppuu.

Samankaltaiset artikkelit