Laulamattomat sankarit: Tässä on joitain vähemmän tunnettuja vapaustaistelijoita, joiden nimi katoaa historian kuluessa

Unsung heroes, freedom fighters, Alluri Sitarama Raju, Surya Sen, Peer Ali Khan, Potti Sreeramulu,

Andhra Pradeshin ja Telanganan kansansankari Alluri Sitarama Raju on vähän tunnettu telugunkielisen vyöhykkeen ulkopuolella. Raju mobilisoi adivasit Rampan alueella Godavarin pohjoispuolella ja kävi sissisotaa brittejä vastaan ​​vuosina 1922–1924. Kun britit eivät onnistuneet murskaamaan kapinaa, Thomas George Rutherford kutsuttiin huhtikuussa 1924. Hän murskasi kapinan ja Raju vangittiin ja tapettiin 7.5.1924.

Vapauttaistelijana Surya Sen osallistui Intian itsenäisyystaisteluihin. Hän oli Intian kansalliskongressin Chittagongin (nykyisessä Bangladeshissa) haaratoimiston puheenjohtaja ja osallistui yhteistyöstä kieltäytymiseen. Hänet tunnetaan kuitenkin laajimmin vuonna 1930 tehdyistä hyökkäyksistä brittiläisiin asevarastoihin Chittagongissa vuonna 1930. Hyökkäykseen kohdistettiin raakoja sortotoimia, jotka johtivat Senin hirttämiseen tammikuussa 1934.

Vaikka muun muassa Mangal Pandeyn, Rani Lakshmibain, Nana Sahebin ja Tantia Topen kaltaiset muistetaan laajalti roolistaan ​​vuoden 1857 kapinassa, monet ovat jääneet tuntemattomiksi. Yksi tällainen vapaustaistelija on Peer Ali Khan. Khan oli ammatiltaan kirjakauppias, ja hänellä oli rooli Patnan kapinassa. Odotettavasti britit kostivat raa’asti, ja Khan vangittiin ja sai kuolemanrangaistuksen kapinaan osallistumisesta.

vaikka potti sreeramulu tunnetaan paremmin Andhra Pradeshin luomisesta silloisesta Madrasin osavaltiosta, hänen roolinsa vapaustaistelussa jää usein huomiotta. Uskollinen gandhilainen Sreeramulu tunnettiin kyvystään paastota niin paljon, että vaikuttunut Gandhi sanoi kerran: ”Jos minulla on vielä 11 seuraajaa, kuten Sriramulu, voitan vapauden vuodessa.” Hän työskenteli myös dalitien kohottamiseksi. Hän kuoli 15. joulukuuta 1952.

Jotkut ulkomailla asuvat intiaanit työskentelivät myös maan itsenäisyyden puolesta – yksi tällainen oli Kartar Singh Sarabha. Sarabha syntyi vuonna 1896 silloisessa jakamattomassa Punjabissa, ja muutti San Franciscoon vuonna 1912. Siellä hänen sanotaan kokeneen nöyryytystä, joka koettiin kolonisoidusta maasta tullessaan. Hänestä tuli aktiivinen jäsen Ghadar-puolueessa, joka perustettiin vuonna 1913 Yhdysvalloissa ja työskenteli Britannian hallinnon kukistamiseksi Intiassa.

Vaikka monet julkiset paikat on nimetty hänen mukaansa, Bhikaji Caman panoksesta Intian vapauteen puhutaan vähemmän. Sanotaan, että hän vetosi asiaan sen jälkeen, kun hän tapasi Dadabhai Naorojin Lontoossa. Sen jälkeen hän tapasi myös muita nationalisteja, kuten Lala Hardayalin ja Shyamji Varman. Hänestä tuli liikkeen aktiivinen jäsen ja hän julkaisi Englannissa asuville intialaisille vihkoja ohjatakseen heitä kohti itsenäistymistä.

Samankaltaiset artikkelit