Kotak menetti neljänneksi arvostetuimman pankkimerkin Axis – Banking & Finance Newsille

Kotak Mahindra Bankin osakkeet putosivat jopa 13 % torstaina, mikä pyyhki markkina-arvoltaan lähes 40 000 miljardia ja tasoitti tietä sen kilpailijalle Axis Bankille tulla neljänneksi suurimmaksi lainanantajaksi markkina-arvolla mitattuna.

Osakkeet tyrehtyivät useiden välitysyritysten seurauksena, jotka herättivät huolta kasvunäkymistä sen jälkeen, kun Intian keskuspankki (RBI) kielsi keskiviikkona yksityistä lainanantajaa ottamasta uusia asiakkaita verkko- ja mobiilipankkikanaviensa kautta sekä myöntämästä uusia luottokortteja.

Kovan myynnin takia pankin perustaja Uday Kotak, suurin osakkeenomistaja lähes 26 prosentin omistusosuudella, näki Bloomberg Billionaires -indeksin mukaan 1,3 miljardin dollarin varallisuuden laskun. Hänen arvonsa oli 14,4 miljardia dollaria 24. huhtikuuta.

Välittäjät sanovat, että RBI:n tilaus vaikuttaa haitallisesti pankin kasvuun, koska suurin osa uudesta liiketoiminnasta hankitaan digitaalisten kanavien kautta.

”KMB:n digitaalisen 811-kanavan kautta avautui paljon säästötilejä. Omaisuuspuolella suurin osa vakuudettomien tuotteiden hankinnasta (9,2 % seka rahalaitokselta) tehdään digitaalisesti. Nämä segmentit ovat kasvaneet 40 % vuotta aiemmasta (9MFY24) verrattuna 18 %:n kokonaiskasvuun, Macquarien Suresh Ganapathy sanoi huomautuksessa.

Vaikka luottokorttiliiketoiminnan osuus on vain noin 4 % kokonaiskirjasta, se on kasvanut yli 50 % vuotta aiemmasta, Ganapathy sanoi ja lisäsi, että vastuurintamalla suurin osa kiinteästä talletuksesta ja toistuvista talletuksista hankitaan digitaalisesti.

Macquarien mukaan ongelma on myös pankin haluttomuus konttoreiden avaamisessa – alle 350 avattiin viimeisen neljän vuoden aikana. Se lisäsi, että 95 prosenttia uusista henkilökohtaisista lainoista ja 99 prosenttia uusista luottokorteista hankittiin digitaalisesti kolmannella neljänneksellä. Vastaavasti uusista sijoituksista 90 % ja määräaikaistalletuksista ja toistuvista talletuksista 76 % hankittiin digitaalisesti.

Jefferies on alentanut pankin tavoitehintaa 2050:sta 1 970:een, mutta pitää edelleen pitosuosituksensa. Välitys sanoi, että mikäli ratkaiseminen kestää yli kuusi kuukautta, se voi vaikuttaa lainanantajan tuloihin ja kustannuksiin.

Citi, joka pysyy ”neutraalina” pankin suhteen, sanoi, että RBI:n toimet vaikuttavat haitallisesti Kotakin kasvuun, korkokateprosenttiin ja palkkiotuotoihin. ”Katsomme, kuinka tämä asia ratkeaa, varsinkin kun otetaan huomioon RBI:n julkaisun vahvasti muotoiltu luonne”, välitys sanoi huomautuksessa.

Nomura näkee rajoitetun vaikutuksen, mutta sillä on vaikutusta maineeseen. ”Uskomme, että tällaisten rajoitusten pitäisi vaikuttaa liiketoiminnan kasvuun, mukaan lukien KMB:n jo heikkenevä CASA-suhde (lasku 13 % huipusta 48 prosenttiin) ja sen uusien korttien hankinta”, sanoi Emkayn analyytikot.

”Tämä johtaa keskipitkällä aikavälillä tulojen taantumiseen. Lisäksi sääntelyn ylittäminen viivästyttäisi kaikkia toiveita luokituksen uudelleen luokittelusta viimeaikaisen johdon muutoksen jälkeen”, analyytikot sanoivat.

Kotak Mahindra Bankin osakkeen päätöskurssi BSE:ssä oli 1 643 rupiaa kappaleelta, ja se laski torstaina 11 prosenttia.

Samankaltaiset artikkelit