Kiinteistönäkymät 2024: Kiinteistöjen hintojen ennustetaan nousevan jopa 15 %, mutta kysynnän pysyvän tasaisena

Kiinteistönäkymät 2024: Kiinteistöjen hintojen ennustetaan nousevan jopa 15 %, mutta kysynnän pysyvän tasaisena

Kanika Gupta Shorin, perustajan ja operatiivisen johtajan, Square Yardsin mukaan kiinteistöjen hintojen odotetaan nousevan vähintään 10-15 % vuonna 2024. ”Koska rakennusmateriaalikustannukset jatkavat nousuaan ja asuntojen kysyntä kasvaa tasaisesti, kiinteistöjen hinnat huippukaupungeissa niiden ennustetaan kasvavan vuoden 2024 aikana 10-15 %, Shori kertoi Livemintille.

Shori lisäsi edelleen: ”Vaikka näimme kiinteistöjen hintojen nousua tänä vuonna, myynti pysyi vahvana, mikä osoittaa, että mahdollisten asunnonostajien keskuudessa oli vahva affiniteetti asunnonomistukseen. Tämä vallitseva vauhti on valmis jatkumaan tulevalle vuodelle kehittäjien vahvan kassavirran, uusien lanseerausten ja asuntojen myynnin kasvun, vilkkaan asunnonostotunnelman ja kuluttajien vakaan taloudellisen turvan tavoittelun johtamana.”

Asiantuntijat uskovat kuitenkin, että tämän joustavuuden odotetaan jatkuvan myös tulevana vuonna korkojen noususta huolimatta. Asuntojen keskihinnat seitsemän suurimmassa kaupungissa nousivat 8-18 % vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä verrattuna vuoden 2022 kolmanteen neljännekseen, mikä johtui pääasiassa rakennusraaka-aineiden hintojen noususta ja kysynnän yleisestä noususta.

ANAROCK Researchin mukaan keskimääräiset kiinteistöjen hinnat seitsemässä suurimmassa kaupungissa yhteensä nousivat 11 % vuoden aikana – alkaen 6 105 neliöjalkaa kohti vuoden 2022 kolmannella neljänneksellä lähes 6 800 neliöjalkaa kohden vuoden 2023 kolmannella neljänneksellä.

”Kuten trendit osoittavat, fyysisen omaisuuden omistamiseen liittyvä turvallisuus koronaviruksen kaltaisen kriisin aikana yhdistettynä lisääntyvään vastenmielisyyteen riskialttiisiin sijoituksiin on lisännyt asuinkiinteistöjen osto-vuokra-kysyntää. Lisäksi monet vuokralaiset näkevät vuokran nyt kuluna ja harkitsevat siten EMI:itä SIP:nä rakentaakseen haihtumattomia omaisuuseriä, kuten kiinteistöjä. Tätä yleistä asunnonostotunnelmaa ohjaavat myös suhteellisen halvemmat asuntolainojen korot, jotka tällä hetkellä ovat keskimäärin 8,75–9,5 prosenttia, Anuj Puri, ANAROCK Groupin puheenjohtaja kertoi Livemintille.

Millaiset kiinteistöt ovat kysyttyjä vuonna 2024?

Vallitsevan asunnon innostuksen myötä kohtuuhintaisten kiinteistöjen kysynnän odotetaan nousevan entisestään. Yhä useammat henkilöt, jotka haluavat muuttaa pois vuokra-asunnoista, pyrkivät etsimään tilavia 2BHK- ja 2BHK+-koteja, Shori lisäsi.

Mahdollisista kiinteistöhintojen korjauksista huolimatta asunnon tavoittelu jatkuu vilkkaana, sillä kuluttajien luottamus kiinteistöihin optimaalisena omaisuusluokkana säilyy.

Samanaikaisesti luksusasuntojen segmentillä on myös poikkeuksellista kysyntää, kun korkean nettovarannon yksityishenkilöt (HNI) ja ulkomailla asuvat intiaanit (NRI:t) katselevat suurempia ja kehittyneempiä omaisuuseriä Intiassa hyödyntäen rupian laskua ennätysmatalalle.

Heidän mieltymyksensä ovat teknologiaintegroituja 3BHK-, 3BHK+- ja 4BHK-koteja, joissa on mittatilaustyönä tehdyt elementit ja ylelliset mukavuudet. Lisäksi tämä segmentti kestää edelleen markkinoiden mullistuksia ja maailmanlaajuisia jälkijäristyksiä, mikä auttaa sitä siirtymään kohti uutta laajentumisvaihetta.

Ensimmäisen tason kaupungit, kuten Mumbai, Delhi, Noida, Bangalore, Hyderabad, Gurgaon ja Chennai, ovat valmiita asuntokysynnän kasvuun. Suurin osa toimistoista keskeisillä bisnesalueilla on avattu uudelleen ja liiketoiminta kiihtyy, joten nuorten ammattilaisten paluu toimistoihin vauhdittaa asuinrakentamista näiden vilkkaiden yrityskeskuksien ympärillä.

Lisäksi tason 2 kaupungeissa, kuten Ahmedabad, Chandigarh, Indore, Sonipat, Varanasi ja Lucknow, asuntokysynnän ennustetaan kasvavan merkittävästi. Näissä kaupungeissa infrastruktuuri kasvaa merkittävästi, ja potentiaaliset ostajat pitävät niitä yhä enemmän kannattavina vaihtoehtoina ruuhkaisille ja saastuneille metroille.

Liikekiinteistöjen kysyntä kasvaa

Asiantuntijoiden mukaan liikekiinteistöjen kysynnän odotetaan vastaavan tai jopa ylittävän vuonna 2022 saavutetut vuokraennätykset.

Jopa maailmanlaajuisista geopoliittisista jännitteistä ja kohonneesta inflaatiosta huolimatta vuoden 2023 kolmella ensimmäisellä neljänneksellä leasingtoiminta oli tervettä maan kuudella suurimmalla toimistomarkkinalla.

Colliersin raportin mukaan toimistokysynnän bruttoabsorptio oli 38 miljoonaa neliöjalkaa, mikä vastaa vuoden 2022 vastaavaa ajanjaksoa. Vaikka teknologiasektorin osuus toimistovuokraamisesta kokonaisuudessaan laski vuoden 2022 35 prosentista 25 prosenttiin vuonna 2023, kotimaiset yritykset joustavien tilojen, suunnittelun ja valmistuksen alalla, ja BFSI lisäsivät lisätilaa.

”Tämä hajautus korostaa Intian toimistomarkkinoiden kykyä vastata ulkoisiin haasteisiin. Vuoden 2023 odotetaan päättyvän vahvemmin; vauhti todennäköisesti jatkuu, ja bruttoabsorption odotetaan olevan noin 50 miljoonaa neliöjalkaa, joka on sama tai parempi kuin vuoden 2022 historiallinen tulos. Joustavat tilat vahvistavat entisestään läsnäoloaan käyttäjien salkussa, ja niiden osuus on lähes viidennes toimistotilojen kysyntä maassa”, raportissa todetaan.

Avaa etujen maailma! Oivaltavista uutiskirjeistä reaaliaikaiseen osakeseurantaan, tuoreisiin uutisiin ja henkilökohtaiseen uutissyötteeseen – kaikki on täällä, vain napsautuksen päässä! Kirjaudu sisään nyt!

Julkaistu 26. joulukuuta 2023 klo 22.49 IST

Samankaltaiset artikkelit