Intia ja Nigeria tekevät paikallisvaluuttasopimuksen pian – Pankki- ja rahoitusuutisia

Local Currency Settlement System Agreement

Intia ja Nigeria ovat sopineet paikallisen valuutan selvitysjärjestelmän pikaisesta solmimisesta mahdollistaakseen kaupan kotimaan valuutoilla ja muiden pääoma- ja käyttötilitransaktioiden suorittamisen, kerrottiin perjantaina.

Ajubassa pidetyssä Joint Trade Committeessa (JTC) keskustelivat transaktioiden paikallisvaluutan selvityksen lisäksi yhteistyöstä United Payments Interfacessa (UPI).

Kauppaministeriön virkamiesten lisäksi Intiasta Nigeriaan suuntautuvaan viralliseen valtuuskuntaan kuului Reserve Bank of India (RBI), EXIM Bank of India ja National Payments Corporation of India (NPCI).

Maaliskuusta 2024 alkaen Intia on aloittanut kaupankäynnin omalla valuutallaan naapurimaiden Nepalin ja Bhutanin kanssa. Sri Lanka on myös nimennyt Intian rupian ulkomaan valuutaksi, mikä mahdollistaa kahdenvälisen kaupan maiden välillä.

Myös muut maat, kuten Bangladesh, ovat kiinnostuneita rupia-kaupankäynnistä Intian kanssa. Intia ja Arabiemiirikunnat ovat myös aloittaneet rupia-dirham-kaupan.

Maaliskuussa RBI ja Bank Indonesia (BI) allekirjoittivat perjantaina Mumbaissa yhteisymmärryspöytäkirjan (MoU) puitteiden luomisesta paikallisten valuuttojen käytön edistämiseksi.

Pankit yli 22 maasta ovat avanneet erityisiä rupia Vostro -tilejä intialaisissa pankeissa. Näitä maita ovat Valko-Venäjä, Botswana, Fidži, Saksa, Guyana, Israel, Kenia, Malesia, Mauritius, Myanmar ja Yhdistynyt kuningaskunta.

JTC:ssä molemmat osapuolet tarkastelivat yksityiskohtaisesti kahdenvälisten kauppa- ja investointisuhteiden viimeaikaista kehitystä ja sopivat yhteistyöstä markkinoille pääsyä koskevien kysymysten ratkaisemiseksi. Muita yhteistyöalueita käsiteltiin muun muassa raakaöljyn ja maakaasun, lääkkeiden, energiasektorin ja uusiutuvan energian alalla. Myös maataloutta ja elintarvikejalostusta, koulutusta ja liikennettä koskevat kysymykset nousivat keskusteluun.

Nigeria on Intian toiseksi suurin kauppakumppani Afrikan alueella. Intian ja Nigerian kahdenvälinen kauppa oli 7,8 miljardia dollaria vuosina 2023-2024, kun se edellisenä vuonna oli 11,8 miljardia dollaria. Noin 135 intialaista yritystä toimii aktiivisesti Nigerian markkinoilla 27 miljardin dollarin kokonaisinvestoinnilla.

Nigeria on öljynviejämaiden järjestön (OPEC) jäsen. Intia toi raakaöljyä Nigeriasta 2 miljardin dollarin arvosta viime vuoden huhti-tammikuussa, mikä oli paljon vähemmän kuin 5,4 miljardia dollaria edellisenä vuonna. Intian suurin vientituote Nigeriaan on öljytuotteet. Intia myös tuo LNG:tä Nigeriasta.

Samankaltaiset artikkelit