Chandrayaan-3 vs Luna-25: Miten nämä kaksi tehtävää eroavat toisistaan? Tässä on kaikki kuun salaisuuksien ja avaruuden ylivallan etsimisestä

Chandrayaan-3, Luna-25

Kilpamatka Kuun kartoittamattomalle etelänavalle kiihtyy, kun intialainen Chandrayaan-3 ja venäläinen Luna-25 ovat kaikki valmistautuneita laskeutumaan Kuuhun tulevalla viikolla. Näillä tehtävillä on epäilemättä merkittäviä seurauksia taivaallisen taivaan jännittävän kilpailun lisäksi.

Yhdysvaltain avaruusjärjestön National Aeronautics and Space Administration (NASA) hahmottelemalla Luna 25 -tehtävällä pyritään tutkimaan kuun naparegoliitin (pintamateriaalin) rakennetta ja tutkimaan kuun napaisen eksosfäärin plasma- ja pölykomponentteja.

Chandrayaan-3:n päätavoitteena on osoittaa turvallinen ja pehmeä laskeutuminen kuun pinnalle, Roverin kiertomatka kuuhun ja in situ -tieteellisten kokeiden tekeminen. Tämän tehtävän ensisijaisena tavoitteena on mitata pintaa lähellä olevan plasman tiheyttä, joka sisältää ioneja ja elektroneja, Kuussa. Samanaikaisesti Vikram-laskeutujan hyötykuorma keskittyy seismisen toiminnan seurantaan määritellyn laskeutumisalueen ympärillä, kun taas mönkijän hyötykuorma perehtyy kuun maaperän alkuainekoostumuksen syvälliseen tutkimukseen.

Chandrayaan-3 pyrkii tekemään historiaa ensimmäisenä saavuttaessaan Kuun etelänavan, kun taas Luna-25:n nopea lentorata on viime aikoina vanginnut asiantuntijoiden valokeilan herättäen lisääntynyttä maailmanlaajuista kiinnostusta erityisesti niiden tiiviisti ajoitettujen laskeutumisikkunoiden vuoksi: Luna-25 tähtää 21.–23. elokuuta ja Chandrayaan-3:n kohde 23.–24. elokuuta.

Chandrayaan-3, elintärkeä osa Intian kuun tutkimussarjaa, aloitti matkansa 14. heinäkuuta tänä vuonna ja saapui onnistuneesti Kuun kiertoradalle 5. elokuuta. Se hienosäätää kiertoradansa huolellisesti valmistautuen ahkerasti pehmeää laskua varten, kaikki sisällä. merkittävä 40 päivää julkaisusta.

Luna 25 merkitsee Venäjän elpymistä kuuntutkimuksessa, mikä merkitsee sen paluuta 47 vuoden tauon jälkeen ja pyrkii palauttamaan perintönsä avaruustutkimuksen alalla.

Chandrayaan-3 puolestaan ​​edustaa Intian kolmatta kuutehtävää ja sen toista yritystä saavuttaa lempeä laskeutuminen Kuun pinnalle.

Kosmisen tutkimuksen suuressa suunnitelmassa saapumisjärjestys ei välttämättä muuta dramaattisesti kuun maisemaa. Jokainen tehtävä antaa kuitenkin arvokasta tietoa Kuun menneisyydestä ja mahdollisuuksista.

Vaikka kuun etelänavalle on valtavia laskuhaasteita karu maastonsa vuoksi, se on edelleen suunnattoman haluttu kohde. Tutkijat spekuloivat, että tällä alueella voi olla merkittäviä jääkertymiä, jotka voivat osoittautua korvaamattomiksi polttoaineen, hapen ja jopa juomaveden talteenotossa.

23. elokuuta alkaa päivänvalo Kuussa. Kuun päivä, joka vastaa noin 14 Maan päivää, tarjoaa jatkuvaa auringonvaloa. Chandrayaan-3:lla olevilla instrumenteilla on rajoitettu toiminta-aika, joka on rajoitettu yhteen kuun päivään tai 14 Maan päivään, koska ne ovat riippuvaisia ​​aurinkoenergiasta, mikä vaatii auringonvaloa toiminnalleen.

Kuun yön aikana Kuu kokee äärimmäisen kylmän, ja lämpötila putoaa selvästi alle miinus 100 celsiusasteen. Elektroniikka, jota ei ole suunniteltu tällaisiin kylmiin olosuhteisiin, voi jäätyä ja lakata toimimasta.

Havainto- ja kokeilumahdollisuuksien maksimoimiseksi on välttämätöntä, että Chandrayaan-3 laskeutuu kuun päivän alkaessa. Jos jostain syystä laskeutumisyritys 23. elokuuta ei ole mahdollista, vaihtoehtoinen yritys ajoitetaan seuraavalle päivälle. Jos sekään osoittautuu saavuttamattomaksi, tehtävä odottaisi yhden täyden kuun loppua, noin 29 päivää, jotta sekä kuun päivä- että yösyklit saadaan päätökseen.

Pohjimmiltaan Chandrayaan-3 ei voi laskeutua ennen 23. elokuuta, eikä se halua tehdä niin elokuun 24. päivän jälkeen.

Sitä vastoin Luna 25:llä ei ole tällaisia ​​rajoituksia. Se luottaa myös aurinkoenergiaan, mutta siinä on generaattori, joka toimittaa lämpöä ja sähköä laitteilleen kuun yön aikana. Kun lentomatkan kesto on vuosi, sen laskeutumispäivämäärän valintaa ei rajoita kuun auringonvalon saatavuus.

Yksi keskeinen tekijä, joka vaikuttaa näiden tehtävien erilaisiin saapumisaikoihin, on niiden massa- ja polttoainetehokkuus. Luna-25:n nostomassa on vain 1 750 kiloa kevyempi, mikä on huomattavasti kevyempi kuin Chandrayaan-3:n 3 800 kiloa. Tämän pienentyneen massan ansiosta Luna-25 voi kiihtyä tehokkaammin. Lisäksi Luna-25:n ylimääräinen polttoainevarasto poistaa polttoainetehokkuutta koskevat huolet, mikä mahdollistaa sen suoremman reitin.

Maailman katsoessa sekä Intia että Venäjä ovat historiallisten saavutusten partaalla, ja ne muokkaavat ihmiskunnan pyrkimystä paljastaa Kuun salaisuudet. Molempien tehtävien odotetaan tarjoavan uraauurtavia näkemyksiä Kuun koostumuksesta, historiasta ja potentiaalista resurssirikkaana ruumiina.

Chrisphin Karthick, tutkija Bangaloressa sijaitsevasta Intian astrofysiikan instituutista, kertoi PTI:lle, että kilpailu kuun etelänavalle saavuttamisesta edistää dynaamista ympäristöä, jossa kansat oppivat toistensa saavutuksista ja takaiskuista, sytyttäen innovaatioita ja työntämällä avaruustutkimuksen rajoja kollektiivisesti.

Kuun etelänapa on erityisen kiinnostava mahdollisten vesivarojensa ja ainutlaatuisten geologisten ominaisuuksiensa vuoksi. Tällä suhteellisen tutkimattomalla alueella on merkitystä tuleville kuun tehtäville, mukaan lukien NASA:n tuleva Artemis-III -tehtävä, jonka tavoitteena on kuljettaa ihmisiä Kuuhun viiden vuosikymmenen tauon jälkeen.

Entinen ISRO:n puheenjohtaja tohtori K Sivan kertoi PTI:lle, että näiden tehtävien havainnot rikastavat ymmärrystämme kuun ympäristöstä ja tasoittavat tietä tuleville kuun tutkimuspyrkimyksille. Hän sanoi, että jokaisessa tehtävässä on potentiaalia uraauurtaviin tieteellisiin kokeisiin, jotka laajentavat tietoamme Kuun mysteereistä ja edistävät kykyämme avaruustutkimuksessa.

(viraston panoksilla)

Samankaltaiset artikkelit