Inflaatiopiikki: RBI vaatii uudistuksia pilaantuvien tuotteiden toimitusketjussa

rbi, reserve bank of india, mpc, monetary policy committee, fiscal, inflation

Intian keskuspankki (RBI) sanoi torstaina, että vähittäiskaupan inflaation odotetaan ylittävän keskimäärin selvästi sen 4–6 prosentin tavoitealueen vuoden 2024 toisella vuosineljänneksellä, ja vaati suuria uudistuksia pilaantuvien tuotteiden toimitusketjussa toistuvien hintasokkien estämiseksi.

Intian kuluttajahintaindeksiin perustuva inflaatio nousi heinäkuussa 15 kuukauden korkeimmalle 7,44 prosenttiin, mikä johtui pääasiassa vihannesten, erityisesti tomaattien, hintojen noususta. Tämä hintasokki syntyi sen jälkeen, kun inflaatio oli jäähtynyt 7,3 prosentin huipusta Q1FY23 4,6 prosenttiin Q1FY24.

RBI:n rahapolitiikan komitea (MPC) nosti aiemmin tässä kuussa nykyisen julkisen talouden inflaatioennustetta 30 peruspisteellä 5,4 prosenttiin ja toisen neljänneksen inflaatioennustetta 100 peruspisteellä 6,2 prosenttiin. Nyt näyttää siltä, ​​että ainakin Q2-ennuste ylittyy.

”Talouden haavoittuvuus toistuville vihannesten hintasokeille, erityisesti monsuunien edessä ja sen aikana, edellyttää suuria uudistuksia pilaantuvissa toimitusketjuissa, jotka kattavat kuljetusverkostot, varastointi- ja varastoteknologiat sekä arvonlisäysprosessit, jotka vaimentavat näiden heilahtelujen amplitudia. RBI sanoi kuukausittaisessa taloustilaraportissa.

Vakaat hinnat kuluttajille, taatut toimitukset ja viljelijöille palkitsevat tulot seuraavat, kun tällaiset uudistukset johtavat tehokkuuden ja tuottavuuden kasvuun, raportissa todetaan.

Lisäksi raportissa todettiin, että El Nino aiheuttaa edelleen makrotaloudellisia riskejä kuluvan vuoden toisella puoliskolla ja ruokainflaation seurauksia Rabi-kaudella. Raportin mukaan toinen nousuriski on raakaöljyn hintanäkymät, joita heikentävät ”tekniset” toimitusvajeet.

Se totesi, että rahapolitiikan ja tarjontaa lisäävien toimenpiteiden toteuttama kysynnän hillitseminen auttaa tasoittamaan hintapaineita huomattavasti. Ilman näitä poliittisia reaktioita inflaationäkymät olisivat olleet ”paljon kielteisemmät”.

Samaan aikaan liikkeessä olevan rahan, varantorahan suurimman komponentin, määrä hidastui 4,2 prosenttiin 4. elokuuta vuoden takaisesta 8,2 prosentista, ja 88 prosenttia 19. toukokuuta liikkeessä olevista 2 000 rupian seteleistä palautettiin 31. heinäkuuta.

Liikepankkien suunniteltu luotonannon kasvu ilman HDFC:n ja HDFC Bankin yhdistämisen vaikutusta hidastui 14,7 prosenttiin heinäkuun 28. päivänä johtuen epäsuotuisasta perusvaikutuksesta ja teollisuuden luotonoton vauhdista, raportin mukaan. Pienestä laskusta huolimatta pankkien talletusten kasvu pysyi vahvana 12 prosentissa ilman fuusioiden vaikutusta, kun se vuosi sitten oli 9,2 prosenttia, se lisäsi.

Raportissa todettiin, että pankit nostivat rahastoihin perustuvien lainojen koron (MCLR) yhden vuoden mediaanirajakustannustaan ​​155 peruspisteellä toukokuun 2022 ja heinäkuun 2023 välisenä aikana. Vaikka lainanantajat ovat siirtäneet repokoron nousut kokonaan ulkoisiin viitelainoihin perustuviin korkoihinsa. (EBLR), uusien rupialainojen painotetut keskikorot (WALR) ovat nousseet 169 peruspistettä ja 110 peruspistettä toukokuussa 2022 ja kesäkuussa 2023.

Vahvan luottokysynnän keskellä tuoreiden talletusten painotetut keskimääräiset määräaikaistalletuskorot (WADTDR) nousivat samana ajanjaksona 231 peruspistettä ja 144 peruspistettä. Välitys pankkiryhmien välillä toukokuusta 2022 kesäkuuhun 2023 on kuitenkin ollut epätasaista.

”Uusien rupiatalletusten WADTDR:n ja uusien rupialainojen WALR:n nousu oli suurempi julkisen sektorin pankkien tapauksessa, kun taas talletusten WADTDR:n ja jäljellä olevien lainojen WALR:n nousut olivat korkeammat yksityisillä pankeilla”, raportissa todettiin.

Samankaltaiset artikkelit