FTX lisää monimutkaisen luvun talouspetosten historian kirjoihin – Digital Transformation News

In June, SEC sued Coinbase and Binance for operating what they consider to be illegal exchanges

Kun entinen kryptotitaani Sam Bankman-Fried tuomittiin seitsemästä petoksesta ja salaliitosta 2. marraskuuta, Yhdysvaltain asianajaja Damian Williams kutsui tapausta ”yhdeksi suurimmista talouspetoksista Amerikan historiassa”.

Vaikka tämä on epäilemättä totta asiaan liittyvien dollarilukujen perusteella, akateemikot sanovat, että skandaalin perintö on todennäköisesti monimutkaisempi kuin suhteellisen suoraviivaiset petokset, kuten Bernie Madoffin surullisen Ponzi-suunnitelma tai Elizabeth Holmesin verikoeyhtiössä Theranos Inc.:ssä tekemät rikokset. FTX:n nousu ja lasku ei ole vain tarina yhden henkilön rikoksista, vaan laajempi tarina äkillisestä maniasta, joka puhkesi uudentyyppisen rahoitusjärjestelmän ympärille, joka on suunniteltu kiertämään sääntelyn suojakaiteet, joiden tarkoituksena on suojella sijoittajia juuri tältä. tuloksen tyyppi.

Cornell Law Schoolin professori Saule T. Omarova vetää rinnakkaisuuden Bankman-Friedin oikeudenkäynnin ja vuoden 2008 globaalin finanssikriisin välille, jonka hän sanoi olevan ”niin selvästi yhteydessä institutionaalisiin käytäntöihin ja sääntelyn epäonnistumiseen”, että painopiste oli pankkijärjestelmän puutteissa. Bankman-Friedin tapaus herättää kysymyksen: Onko kyse todella vain yhden miehen huijauksesta vai todistaako se, että koko kryptovaluuttamarkkinoiden malli on virheellinen? ”On masentavaa nähdä, kuinka helppoa uudenlaisen liiketoiminnan on kasvaa finanssisektorilla niin näkyväksi ja kokoiseksi niin lyhyessä ajassa”, Omarova sanoi. ”Lailla ja määräyksillä oli hyvin rajallinen ulottuvuus tälle alalle, eikä poliittista halukkuutta istua alas ja miettiä systeemisiä seurauksia tämäntyyppisten yritysten kukoistamisen sallimisella.”

Vuoden 2008 finanssikriisin jälkeen kongressi hyväksyi Dodd-Frank-lain, joka uudisti Yhdysvaltain pankkilainsäädäntöä lainanottajien ja rahoitusjärjestelmän suojelemiseksi. Ja vuonna 2019 Yhdysvaltain arvopaperi- ja pörssikomitea julkaisi luettelon uudistuksista, joita se toteutti Madoff-skandaalin jälkeen, mukaan lukien täytäntöönpanoosaston elvyttäminen, sijoittajien omaisuuden suojan parantaminen ja rahoitusyritysten riskiperusteisten tutkimusten suorittaminen. Silti pyrkimykset saada lisää järjestystä digitaalisten omaisuuserien markkinoille lainsäädännöllä ovat olleet pitkään pysähdyksissä syvästi puolueellisessa Yhdysvaltain kongressissa. Tämä jättää SEC:n kaltaiset sääntelijät valvomaan alaa parhaalla mahdollisella tavalla kirjoissa olevien lakien perusteella, mikä johtaa monimutkaisiin oikeudellisiin sotkuihin. Kesäkuussa virasto haastoi markkinajohtajat Coinbase Global Inc:n ja Binance Holdings Ltd:n oikeuteen heidän pitämäänsä laittomana pörssin harjoittamisesta. Molemmat taistelevat viranomaisen toimia vastaan.

”Koska kryptoteollisuudesta ei ole vielä tullut reaalitalouden rahoituslähde, se ei ole saavuttanut sellaista kypsyyttä, joka keskittäisi kaikkien huomion rakenteellisiin ongelmiin”, Omarova sanoi. ”Niin paljon kuin olemme huolissamme yksittäisistä sijoittajista, jotka menettivät rahansa FTX:ssä, jonkun olisi pitänyt olla huolissaan siitä, kuinka yhden, kahden tai 300 FTX:n annettiin kasvaa ajan myötä.” Joillekin Bankman-Friedin tapaus on vertauskuvallinen aikakaudelle, jolloin se tapahtui, ajanjaksona, jolloin sijoittajat olivat erityisen sokeita riskeille, jotka nyt näyttävät jälkikäteen ajatellen ilmeisiltä. ”Tämä oli kuin taikashow’n suuri finaali”, sanoi Peter Atwater, William & Maryn taloustieteen dosentti, joka tutkii luottamuksen roolia liiketoiminnassa ja markkinoilla. ”Elämme illuusion kulta-aikaa, jolloin sijoittajat kaatavat rahaa unelmiin, jotka rajoittuvat puhtaaseen fiktioon.” Hän lisäsi, että nopeus, jolla Bankman-Friedin rätit rikkaudeksi räsyksi -tarina eteni, tekee tapauksesta vaikeaksi verrata huijareita, kuten Madoffia, rahoittajaa, joka tuomittiin 150 vuodeksi vankeuteen vuonna 2009 65 miljardin dollarin varastamisesta tuhansilta. sijoittajista. Madoff toteutti Ponzi-suunnitelmaansa yli 20 vuoden ajan. Holmes, joka tuomittiin yli 11 vuodeksi vankeuteen lähes 145 miljoonan dollarin huijaamisesta sijoittajilta, näki Theranosin nousun ja kaatumisen yli vuosikymmenen ajan.

”FTX nousi ja laski vuoden aikana”, Atwater sanoi. ”Se oli yksi tapahtuman viimeisistä juhlijoista, ja he saapuivat paikalle, kun luottamus oli huipussaan ja valvonta oli olematonta.” Tämä luottamus on mennyt ikuisesti joiltakin FTX-asiakkailta, jotka ovat velkaa 8,7 miljardia dollaria pörssistä. Eikä vain silloin, kun kyse on vain Bankman-Friedin yrityksestä. Amy Fisher, entinen FTX-asiakas, joka haki omaisuuttaan takaisin, sanoi, että hänen menettämänsä varat eivät muodostaneet hänen elämänsä säästöjä, mutta se riitti hänelle, että hän kääntyi kokonaan digitaalisia valuuttoja vastaan. ”En luottaisi kryptoon 10 jalan pylväällä”, 29-vuotias sanoi. ”Kun menetin rahani, lupasin pysyä poissa alalta. Oli niin monia tapauksia, joissa vältin luodin, mutta se väsyy hetken kuluttua.”

Samankaltaiset artikkelit