ESAF SFB odottaa CRAR:n nousevan 3,5 % listautumisannin jälkeen – Banking & Finance News

nse, bse, bourses, ipo, crar, SFB, markets

Thrissur-pääkonttorissa toimiva ESAF Small Finance Bank (SFB) odottaa vakavaraisuussuhteensa (CRAR) nousevan joulukuun lopussa 3,5 prosenttia yli 24 prosenttiin sen jälkeen, kun lainanantaja suoritti 463 miljoonan rupian listautumisannin (IPO) aiemmin tässä kuussa. MD ja toimitusjohtaja K. Paul Thomas kertoi FE:lle. Syyskuun lopussa SFB:n CRAR oli 20,57 %.

”Emme odottaneet niin ylivoimaista vastausta ongelmaan, tajusimme sen vasta ensimmäisen merkintäpäivän jälkeen”, Thomas sanoi IPO:n saamasta 73-kertaisesta merkinnästä.

SFB:n osakkeet noteerattiin 18 %:n preemiolla pörssien listautumishintaan verrattuna 10. marraskuuta. Osake debytoi 71 rupiaa NSE:llä ja 71,90 rupiaa BSE:llä verrattuna 60 rupiaan emissiohintaan. Perjantaina ESAF SFB:n osakkeet lopetti kaupankäynnin 69 ruplaan.

ESAF SFB ilmoitti lauantaina myös syyskuun lopun nettovoittonsa 140,12 miljardiin ruplaan, mikä on yli kaksinkertainen 57,58 rupian 23. vuosineljänneksen tuloksesta. Omaisuuserien laatu kuitenkin heikkeni edelliseen vuosineljännekseen verrattuna, ja järjestämättömien bruttovarojen osuus (GNPA, NNPA) nousi 30. syyskuuta 2,64 prosenttiin ja 1,19 prosenttiin kesäkuun 30. päivän 1,65 prosentista ja 0,81 prosentista.

Thomas sanoi, että NPA:t nousivat kausiluonteisten ongelmien vuoksi. Hän sanoi, että SFB:llä on suuri läsnäolo rannikkovyöhykkeellä, joka kärsi heinä-elokuussa ja kalastustoimintaa kiellettiin. ”Vaikka tämä on kausiluonteista, onnistumme saamaan BKT:t alle 2 prosenttiin ja NNPA alle 1 prosenttiin (maaliskuun loppuun mennessä), hän sanoi. Luottokustannukset, jotka olivat toisella vuosineljänneksellä 3,16 %, laskevat todennäköisesti 2,5-3 prosenttiin maaliskuun loppuun mennessä, hän lisäsi.

Lisäksi syyskuun lopussa ESAF:n hallinnoitavien varojen kokonaismäärä (AUM) oli 17 490 miljoonaa rupiaa, mikä on 37 % enemmän kuin vuotta aiemmin (yoY) ja 2 % vuosineljänneksestä (QoQ). Noin 75 % SFB:n AUM:sta koostuu mikrorahoituslainoista, kun taas vähittäisvarat, kuten kulta, maatalous, asuntolainat, liikkuvuus, yritys- ja NBFC-lainat, muodostavat loput. Lainanantajan tavoitteena on kasvattaa kokonaisvarastoaan 30–35 % 24:n vuosipuoliskon aikana, Thomas sanoi.

ESAF SFB:llä on yli 700 konttorin konttoriverkosto, ja se tulee lisää 50 konttoria nykyisen verotuksen aikana, Thomas lisäsi, SFB:llä on myös laaja 760 asiakaspalvelukeskuksen (CSC) verkosto, jota operoivat yrityskirjeenvaihtajat (BC), jonka se suunnittelee kasvaa vielä 100:lla 24:llä tilikaudella.

Vaikka analyytikot olivat huolissaan liiallisesta riippuvuudesta BC-verkkoon liiketoiminnan kasvussa, Thomas sanoi, että SFB jatkaa BC-kanavan käyttöä rahalaitosliiketoiminnassaan. ”Muiden yritysten kasvaessa sivukonttoreiden hankinta lisääntyy ja riippuvuus BC-yrityksistä vähenee. Olemme havainneet, että vaikka BC:t otettiin käyttöön pankkikanavana vuonna 2005, se on saanut lisää vauhtia parin viime vuoden aikana”, hän sanoi.

Kun vakuudellisten omaisuuserien osuus kasvaa ja lainakustannusten odotetaan nousevan, ESAF SFB odottaa myös nettokorkomarginaalin (NIM), joka on keskeinen lainanantajien kannattavuutta mittaava indikaattori, laskevan 10 prosenttiin toisen vuosineljänneksen 11,9 prosentista. Thomas sanoi.

Digitaalisen infrastruktuurin osalta lainanantaja on uudistamassa mobiilisovellustaan, joka tarjoaa paremman käyttökokemuksen ja ottaa käyttöön myös digitaalisen KYC-ominaisuuden uudistetussa sovelluksessa. Lainanantaja harkitsee e-rupian tai keskuspankin digitaalisen valuutan (CBDC) tuotteen tarjoamista sen erääntyessä, Thomas sanoi. Lisäksi SFB tekee myös toteutettavuustutkimusta RuPay-luottokorttien ja UPI Lite -ominaisuuden käyttöönotosta, hän lisäsi.

Samankaltaiset artikkelit