Ensimmäinen Tejas-lentokoneen onnettomuus herättää huolta, IAF sanoo, että tutkintatuomioistuin on muodostettu

In a first incident Tejas Aircraft crashes during Bharat Shakti training sortie in Rajasthan. (Image: X)

Ensimmäisessä onnettomuudessaan Intian ilmavoimien Light Combat Aircraft (LCA) Tejas syöksyi lähelle hostellia Jaisalmerin Jawaharin siirtokunnassa Rajasthanissa tiistaina operatiivisen harjoittelun aikana. Lentäjä kaatui turvallisesti.

”Yksi Intian ilmavoimien Tejas-lentokone kohtasi onnettomuuden Jaisalmerissa tänään operatiivisen harjoittelun aikana. Lentäjä kaatui turvallisesti. Onnettomuuden syyn selvittämiseksi on perustettu tutkintatuomioistuin.

Ei. Alkulennon jälkeen lähes 23 vuotta sitten tämä on ensimmäinen tapaus, joka liittyy alkuperäiskansojen hävittäjäkoneeseen.

Intian ilmavoimien lentämillä kotimaisilla yliäänilentokoneilla valmistettu Light Combat Aircraft Tejas on tänään uutisissa, koska se putosi. Ohjelman aloitti hallitus vuonna 1984, ja sen kehittämisen valvomiseksi perustettiin Aeronautical Development Agency (ADA).

Valtion omistama Hindustan Aeronautics Limited (HAL) johti LCA Tejasin suunnittelua ja kehitystä. Vuonna 2003 silloinen pääministeri Atal Bihari Vajpayee antoi ohjelman virallisesti nimeksi ”Tejas”, joka tarkoittaa sanskritin kielellä ”säteilyä”. LCA on toinen HAL:n kehittämä yliäänihävittäjä, ensimmäinen oli HAL HF-24 Marut.

Financial Express Online on aiemmin raportoinut, että IAF on tilannut 83 LCA Mk 1A Tejas -lentokonetta HAL:n kanssa 36 468 miljoonan rupian arvosta. Saman toimitus oli määrä olla helmikuussa 2024, mutta siinä on pieni viive.

Vuonna 2016 IAF sai ensimmäisen elinkaariarvionsa, ja LCA Mk2:n kehittämiseen määrättiin yli 9 000 rupian sanktio.

Aiemmin viime kuussa IAF:n Hawk-koulutuslentokone joutui onnettomuuteen harjoittelun aikana Länsi-Bengalissa. Kone putosi siviilialueella lähellä Kalaikundan ilmavoimien asemaa. Ihmishenkiä tai siviilien omaisuudelle ei kuitenkaan aiheutunut vahinkoa. Molemmat lentäjät poistuivat turvallisesti.

Juuri viime viikolla naislentäjä loukkaantui, kun lentokoulutusakatemian lentokone syöksyi maahan Madhya Pradeshin Gunan lentopaikalla. Tapaus sattui, kun harjoittelijalentokone – matkalla Neemuchista Dhanaan – koki toimintahäiriön, joka johti hätälaskuun, jossa hallinta menetettiin, alikuri Chanchal Tiwari (Guna).

Unionin siviili-ilmailuministeri Jyotiraditya Scindia oli myös käsitellyt tapausta mikroblogisivustolla X.

”Huolestuttavia uutisia on saatu Neemuch-Dhana-Guna-sektorilla Guna Air Stripillä lentävän harjoittelukoneen törmäyksestä. Naislentäjän harjoittelija on hoidossa sairaalassa. Onnettomuuden syitä tutkitaan. Rukoilen Jumalaa lentäjän terveyden puolesta, Scindia kirjoitti X.

Samankaltaiset artikkelit