Crypto Brosilla on korjaus 1 biljoonan dollarin väärennettyjen osien ongelmaan: Tim Culpan – Digital Transformation News

Experts believe that blockchains are the next crucial step

Triljoonan dollarin ilmailun osateollisuudella on yksinkertainen ratkaisu lentoturvallisuutta uhkaavien väärien komponenttien ongelmaan: teknologia, joka tukee kryptovaluuttoja, kuten Bitcoin. Haasteena on nyt saada noiden väärennettyjen komponenttien voimakkaat uhrit, mukaan lukien maailmanlaajuinen ilmailuteollisuus ja Yhdysvaltain puolustusministeriö, etenemään eteenpäin.

Väärennetty paperityö oli Bloomberg Newsin syyskuussa hahmotteleman skandaalin ytimessä, jossa myytiin käytettyjä ja irrotettavia muttereita, pultteja ja turbiinin siipiä asennettavaksi Safran SA:n ja General Electric Co:n valmistamiin suihkumoottoreihin. Löytö lähetti teollisuus kiirehtii tunnistamaan vääriä osia, mutta prosessi on hankala ja manuaalinen. Tämä äskettäinen tapahtuma on samanlainen kuin joukko tapauksia, jotka Yhdysvaltain senaatin komitea paljasti yli kymmenen vuotta sitten ja havaitsi lukuisia tapauksia, joissa sotilaslentokoneisiin on laitettu väärennettyjä siruja.

Blockchain-tekniikka olisi voinut estää suuren osan näistä huijauksista, jolloin varastotyöntekijä, jolla on älypuhelimen kamera, pystyi todentamaan välittömästi arkipäiväiset laitteistot. Prosessi koostuu kahdesta vaiheesta. Ensin on validoitava kohde ja sitten seurata, missä se on ollut.

Ottamalla valokuvan kappaleesta – pienoisruuvista moottorin suojukseen – startup-yritykset, kuten Bellevue, Washingtonissa toimiva Alitheon Inc., voivat kertoa henkilökunnalle, onko se aitojen esineiden luettelossa. Järjestelmä ylittää peruskuvantunnistuksen, ja se muistuttaa enemmän ihmisen sormenjäljen ottamista.

Kun henkilö voidaan tunnistaa vain 12 pisteestä sormessa, Alitheonin FeaturePrint-palvelu voi kartoittaa ja tallentaa 5 000 pistettä kuvasta. Tämä mahdollistaa tuotteen yhdistämisen, vaikka se olisi vaurioitunut, naarmuuntunut tai kulunut. Tällainen redundanssi on ratkaisevan tärkeää, koska huoltohenkilöstön on seurattava sekä käytettyjä että uusia osia. Sen sijaan, että tallentaisivat koko valokuvan, yritykset voivat tehdä yhteenvedon tärkeimmistä tiedoista ja tallentaa ne metatietoina, joissa on kyseisen kohteen sarjanumero.

Lohkoketjut ovat seuraava ratkaiseva askel. Kaikki digitaaliset tiedostot musiikista tekstiasiakirjoihin ovat yksinkertaisesti sarja binääribittejä. Tämä tarkoittaa, että ne voidaan laittaa läpi yksisuuntaisen matemaattisen algoritmin, jota kutsutaan hajautusalgoritmilla. Voimme käyttää tätä tarkistaaksemme, vastaako uusi kohde tiivistettyä kohdetta, mutta emme voi ottaa tiivistettä ja palauttaa sitä alkuperäisen salauksen purkamiseksi. Toisin kuin paperiasiakirjoissa tai keskitetyissä tietokannassa, tiivisteenä tallennettua tietoa ei voida peukaloida.

Lohkoketju vie tätä pidemmälle – voimme ottaa kohteen tiivisteen, lisätä tietoja, kuten omistajan, allekirjoittajan, päivämäärän ja sijainnin, ja tiivistää sen uudelleen muodostaaksemme digitaalisen tietolohkon, jota ei voida väärentää. Jokainen myöhempi tilanmuutos voidaan lisätä edelliseen lohkoon, tiivistää uudelleen ja lisätä ketjuun. Kaikki yritykset väärentää tietoja näytetään kelpaamattomina, kun niitä viitataan lohkoketjuun.

Lohkoketjujen käyttö autentikointiteknologioiden rinnalla voi antaa kaikille tuotantoprosessissa osallistuville mahdollisuuden seurata alkuperäketjua. Väärennösten tunnistamisen lisäksi tämän lähestymistavan avulla huoltoinsinöörit voivat nopeasti arvioida osan iän ja ajoittaa sen vaihdon.

Bitcoin, maailman johtava kryptovaluutta, on tunnetuin lohkoketju. Silti on paljon hyödyllisempiä ja arvokkaampia tapoja ottaa tekniikka käyttöön. Ei-valuuttasovellukset tarjoavat paljon enemmän mahdollisuuksia. Alitheonin tekniikka on jo käytössä keräilylenkkien, kultaharkkojen ja osien ilmailu-, auto- ja lääketieteen todentamiseksi, ja jotkut asiakkaat laajentavat alustaa lohkoketjuihin alkuperän seuraamiseksi.

Esimerkkejä on lukuisia muitakin. Singaporelainen DiMuto Pte Ltd. on ottanut käyttöön lohkoketjuja seuratakseen hedelmien, mukaan lukien durianin ja avokadon, lähetyksiä varastosta supermarkettiin. Apple Inc. on yksi niistä yrityksistä, jotka käyttävät lohkoketjua jäljittääkseen kullan sen alkuperästä jalostajiin iPhonen valmistajan toimitusketjussa.

Ilmailu on yksi suurimmista potentiaalisista markkinoista, ja väärennettyjen komponenttien seuraukset voivat olla kohtalokkaita. Tutkijan Fact.MR:n mukaan lentokoneiden kasvava kysyntä sekä kaupallisessa että sotilaallisessa toiminnassa ajaa ilmailun osamarkkinoiden tulot 1,3 biljoonaan dollariin vuoteen 2030 mennessä. Ei ole aikaa hukattavaksi. Ilmailu- ja avaruusalan on toimittava nopeasti ottaakseen käyttöön tarvittavat teknologiat toimitusketjun turvallisuuden pitämiseksi. Sääntelyviranomaisten on turvauduttava niihin, jotta se tapahtuu ennen kuin on liian myöhäistä.

Samankaltaiset artikkelit