CD-emissiot putosivat 74 % huhtikuussa likviditeetin parantuessa – Banking & Finance News

certificates of deposits

Pankkien talletustodistusten (CD) avulla tekemä varainhankinta väheni huhtikuussa 74 % maaliskuuhun verrattuna pankkijärjestelmän likviditeetin tiukentuessa ja lainojen kysynnän hiljentyessä. Pankit keräsivät CD-levyillä huhtikuussa 32 860 biljoonaa rupiaa verrattuna maaliskuun 1,27 biljoonaan rupiaan, Prime Databasen tiedot osoittavat.

”Pankkijärjestelmän maksuvalmius on parantunut huhtikuussa sen jälkeen, kun hallitus julkaisi maksuja eri tahoille”, Karur Vysya Bankin rahoituspäällikkö V Ramachandra Reddy kertoi FE:lle. – Pankkien rahoituksen kysyntä oli maaliskuussa kovaa, sillä ne halusivat rakentaa taseensa ennen tilikauden loppua, kun taas huhtikuussa pankkeihin ei ollut painetta, hän sanoi.

Neljäs vuosineljännes on yleensä pankeille kiireinen ja luottojen kysyntä oli korkea tammi-maaliskuussa ja CD-levyt olivat paras vaihtoehto lyhytaikaisten varojen mobilisoimiseksi, Reddy lisäsi.

CD on lyhytaikainen velkainstrumentti, jota pankit käyttävät varojen mobilisointiin. Likviditeettitilanne on kääntynyt ylijäämäiseksi huhtikuussa tarjoten kipeästi kaivattua apua pankeille, jotka kamppailevat hankkiakseen varoja vastatakseen korkeaan luottokysyntään. RBI:n tietojen mukaan ylijäämä oli huhtikuun toisella viikolla 80 000 miljoonaa rupiaa.

Pankkijärjestelmän likviditeetti on heikentynyt huomattavasti maaliskuun 2024 jälkeen pysyttyään alijäämäisenä enimmäkseen marraskuusta 2023 lähtien. Tätä ovat vauhdittaneet pääasiassa julkiset menot, valuuttaswap-sopimusten maturiteetti ja vilkas ulkomaisten salkkuvirtojen kehitys.

RBI vastaanotti 13. maaliskuuta erääntyvän 5 miljardin dollarin dollarin/rupia swap-sopimuksen, joka vapautti järjestelmään yli 40 000 rupian kestävää likviditeettiä.

Järjestelmän likviditeettivaje – mitattuna likviditeetin sopeutusjärjestelyn mukaisilla nettoinjektioilla – pieneni helmi-maaliskuussa 1 biljoonaan, kun se joulu-tammikuussa oli 1,61 biljoonaa.

– Pankeilla on paineita vahvistaa tasettaan ja saavuttaa tavoitetaso maaliskuussa. Siksi korjaus maaliskuun korkeasta pohjasta ei ole kovinkaan yllättävää”, sanoi Manoranjan Sharma, Infomerics Ratingsin pääekonomisti. ”Maaliskuussa oli painetta likviditeettiin, mutta paine helpotti huhtikuussa”, hän lisäsi.

Pankkiirit sanovat, että CD-levyjen liikkeeseenlaskujen lasku on väliaikainen ilmiö, sillä luottokysyntä kiihtyy jälleen toukokuusta eteenpäin, mikä saa pankit keräämään varoja.

Non-food-pankkiluottojen kasvu oli maaliskuussa 16,3 % verrattuna 15,4 %:iin vuotta aiemmin, RBI:n pankkiluottotietojen sektorikohtaisen käytön mukaan.

Asiantuntijat sanoivat, että järjestelmän likviditeetti alkaa todennäköisesti heikentyä nykyisen julkisen talouden toiselta vuosineljännekseltä, kestävästi, ilman satunnaista veronmaksuista johtuvaa tiukkaa.

Samankaltaiset artikkelit