Bitfinex-hakkeri, räppärivaimo myönsi syyllisyytensä kryptovarastojen rahanpesuun

Coinbase is a cryptocurrency exchange

Yksi kryptovaluuttojen maailman kestävimmistä mysteereistä ratkesi torstaina, kun Ilja Lichtenstein myönsi olevansa hakkeri, joka toteutti vuoden 2016 hyökkäyksen Bitfinex-pörssiin.

Lichtenstein ja hänen sosiaalisen median räppärivaimonsa, joka kutsui itseään ”Wall Streetin krokotiiliksi”, myönsivät syyllisyytensä rahanpesuun, joka oli sidottu miljardien dollarien Bitcoinin varastamiseen pörssistä. Hyödynnyksen toteuttaja on ollut suurin krypton arvauspeli Bitcoinin pseudonyymin luojan Satoshi Nakamoton henkilöllisyyden jälkeen.

Lichtenstein, 35, myönsi kuulemisessa torstaina Yhdysvaltain piirituomarin Colleen Kollar-Kotellyn edessä, että hän järjesti hakkeroinnin, joka vei Bitfinexiltä 119 756 Bitcoinia. Häntä uhkaa jopa 20 vuoden vankeustuomio.

Lichtenstein ja Heather Morgan esittivät kanteensa osana yhteistyösopimuksia syyttäjien kanssa. Hallitus oli syyttänyt heitä salaliitosta varastettujen Bitcoinien pesemiseksi. Pariskunta pidätettiin helmikuussa 2022 New Yorkissa, mutta heitä ei tuolloin syytetty varsinaisesta hakkeroinnista. Pidätyksen yhteydessä julkaistu yksityiskohtainen raportti osoitti, kuinka he pystyivät siirtämään varastetut varat hakkeroinnin jälkeen.

Morgan, joka kutsui itseään myös ”Razzlekhaniksi”, sanoi, että hänen miehensä ilmoitti hänelle hakkeroinnista vasta vuoden 2020 alussa, koska hän luuli aluksi, että hänen rahansa saattoivat tulla huumeista tai veronkierrosta. Morgan, 33, kehitti sosiaalisen median läsnäoloa räppäilemällä sijoitusstrategioista ja kutsui itseään riskejä rakastavaksi rahantekijäksi, joka oli ”ovela kuin gator”.

Vetoomukset ovat osa sopimusta, jonka pariskunta teki hallituksen kanssa useiden viivytysten jälkeen, joita he pyysivät viime vuoden pidätyksensä jälkeen. Osana järjestelyä molemmat suostuivat menettämään yhteensä lähes 73 miljoonaa dollaria. Morgan, joka myönsi myös syyllisyytensä Yhdysvaltain hallituksen huijaamiseen, voi saada enintään viiden vuoden vankeustuomion kahdesta syystä.

Bitfinex on kryptopörssi, joka on sidoksissa maailman suurimpaan vakaaseen kolikoon, USDT:hen. Hakkerointihetkellä varastettujen varojen arvoksi arvioitiin noin 71 miljoonaa dollaria.

Kuulemisen aikana hallitus hahmotteli yksityiskohtia siitä, kuinka Lichtenstein suoritti hakkeroinnin, ja palkkasi myöhemmin Morganin auttamaan piilottamaan laittomien varojen lähteen. Morgan myönsi esimerkiksi hautaneensa kultakolikoita, jotka Lichtenstein oli muuntanut varastetuista varoista, perustaneensa kuvitteellisia tilejä ja pitäneensä osaa laittomista tuloista omilla laillisilla tileillään. ”Auttelin häntä pesemään varoja hänen ohjauksessaan”, Morgan sanoi.

Morgan sanoi myös, että hänen miehensä piti häntä salassa joistakin toimistaan, mukaan lukien myöhemmistä hakkeroista. ”En ollut tietoinen mistään näistä muista hakkeroista ennen hänen pidättämistään”, hän sanoi. Kun pariskunta matkusti Kazakstaniin ja Ukrainaan, Morgan sanoi, että hänen mielestään tarkoitus oli matkailu. ”Muistan hänen polttaneen asiakirjoja roskakorissa Kazakstanissa”, hän sanoi ja huomautti, että hän toimi ”väittelevänä”, kun hän kuulusteli häntä.

Syyttäjät väittivät, että nämä kaksi käyttivät väärennettyjä henkilöllisyyttä luodakseen verkkotilejä ja peittelivät liiketoimien jälkiä tallettamalla ja nostamalla varastetut varat virtuaalivaluuttapörsseistä ja darknet-markkinoilta. Osa rahoista käytettiin ei-korvattavien rahakkeiden tai NFT-korttien, kulta- ja Walmart-lahjakorttien ostamiseen, hallitus sanoi.

Kun Bitfinex hakkeroitiin, Bitcoinilla käytiin kauppaa alle 1 000 dollarilla. Se oli noussut pilviin 44 000 dollariin, kun pariskunta pidätettiin vuoden 2022 alussa, mikä nosti varastetun omaisuuden arvon 4,5 miljardiin dollariin, josta viranomaiset saivat takaisin 3,6 miljardia dollaria. Sen jälkeen kryptovaluutta on pudonnut noin 29 000 dollariin.

Samankaltaiset artikkelit