Asiantuntijat sanovat, että RBI voi säilyttää korkotason status quon

rbi, reserve bank of india, interest rate, rbi interest rate, banking and finance, rbi governor

Keskuspankki jatkaa todennäköisesti ohjauskorkojen status quon ennallaan kolmatta kertaa peräkkäin tulevassa kahden kuukauden välein tehtävässä politiikkakatsauksessaan huolimatta siitä, että Yhdysvaltain keskuspankki ja Euroopan keskuspankki nostavat viitekorkoja, koska kotimainen inflaatio on RBI:n mukavuusalue, asiantuntijat sanovat.

Viime vuoden toukokuussa nousuun alkaneet lainakustannukset ovat vakiintuneet RBI:n pitäessä repokoron ennallaan 6,5 prosentissa helmikuusta lähtien, jolloin se nostettiin 6,25 prosentista. Kahdessa edellisessä kahdessa kahdessa kuukaudessa huhti- ja kesäkuussa tehdyssä politiikan tarkastelussa viitekorko pidettiin ennallaan.

RBI:n kuvernöörin johtama kuusijäseninen rahapoliittinen komitea (MPC) järjestetään 8.-10. elokuuta. Kuvernööri Shaktikanta Das julkistaa poliittisen päätöksen 10. elokuuta.

”Odotamme RBI:n pitävän kiinni status quo -asemasta sekä korkojen että kannan suhteen. Syynä on se, että vaikka inflaatio on tällä hetkellä alle 5 prosenttia, tämän luvun kiihtymisriski on lähikuukausina, kun vihannesten ja palkokasvien hinnat nousevat jyrkästi. Siksi odotettavissa on pidennetty tauko”, sanoi Madan Sabnavis, Bank of Barodan pääekonomisti.

Itse asiassa hän lisäsi, että koska RBI:lla on 5,4 prosentin inflaatioennuste kolmannelle vuosineljännekselle, näyttää epätodennäköiseltä, että repokorkoa tai asentoa voidaan muuttaa seuraavan kalenterivuoden alkuun asti.

Kotak Mahindra Bankin pääekonomisti Upasna Bhardwaj sanoi: ”Koska likviditeettiolosuhteet ovat muuttuneet suotuisiksi sen jälkeen, kun 2 000 Rs:n seteli on otettu pois markkinoilta, odotamme RBI:n pitävän kiinni nykyisestä asenteesta. ”majoituksen peruuttaminen””.

Kaikki katseet kohdistuvat siihen, miten kotimainen inflaatio pelaa ja globaalit vihjeet, jotka viittaavat suurempaan todennäköisyyteen Yhdysvaltain keskuspankin rahapolitiikan kiristyssyklin huipulle, mikä helpottaa, Bhardwaj lisäsi.

Yhdysvaltain keskuspankki nosti viime viikolla korkoa 25 peruspisteellä 5,25-5,5 prosenttiin, mikä nosti sen usean vuoden huipulle.

Euroopan keskuspankki ilmoitti torstaina uudesta neljänneksen prosenttiyksikön koronkorotuksesta, joka nosti ohjauskorkonsa 3,75 prosenttiin.

Myös Euroopan keskuspankki on nostanut pääkorkoaan neljänneksen prosenttiyksikön.

Intian kuluttajahintaindeksiin (CPI) perustuva vähittäiskaupan inflaatio nousi kesäkuussa kolmen kuukauden korkeimmalle 4,81 prosenttiin pääasiassa elintarvikkeiden hintojen kovenemisen vuoksi. Inflaatio pysyy kuitenkin RBI:n mukavuustason sisällä alle 6 prosentissa.

Hallitus on antanut keskuspankin tehtäväksi varmistaa, että vähittäiskaupan inflaatio pysyy 4 prosentissa ja 2 prosentin marginaali molemmin puolin. Keskuspankki vaikuttaa pääasiassa kuluttajahintaindeksiin tehdäkseen rahapoliittisen päätöksensä joka toinen kuukausi.

Aditi Nayar, pääekonomisti, Head Research and Outreach, ICRA sanoi, että vihannesten hintojen nousu todennäköisesti nostaa kuluttajahintaindeksin tai vähittäismyyntiinflaation yli 6 prosenttiin heinäkuussa 2023. Lisäksi tämän vuosineljänneksen keskiarvo ylittäisi viimeisimmän arvion. toisella neljänneksellä, jonka MPC julkaisi kesäkuussa 2023.

”Tämän seurauksena odotamme MPC:n kommentin olevan melko haukkaa, vaikka repokorkoa ja kantaa tulevassa politiikkakatsauksessa on jatkuvasti tauko”, hän sanoi.

Tulevan RBI:n politiikan odotuksista Andromeda Salesin pääjohtaja V Swaminathan sanoi, että keskuspankki säilyttää status quon ja valitsee järjettömän asenteen Federal Reserven ja Euroopan keskuspankin äskettäin ilmoittamien koronnostojen vuoksi.

”Toiseksi vähittäiskaupan inflaatio ei ehkä hidastu odotetulle tasolle laajalle levinneen sateen ja toimitusketjun häiriöiden vuoksi eri puolilla maata tulvien vuoksi. Nämä tekijät huomioiden keskuspankin paras mahdollinen linja olisi mennä status quoon kolmatta kertaa peräkkäin”, hän lisäsi.

Lakshmi Iyer, Kotak Investment Advisorsin investointi- ja strategiajohtaja, sanoi, että MPC:n sävy ja rakenne ovat merkityksellisempiä markkinoiden kannalta.

”Mutta kun tarkastellaan globaalia makroa, Intian koronlaskujen odotus voi vain pidentyä ja status quo jatkuu pitkään”, Iyer sanoi.

Viimeinen MPC-kokous pidettiin 6.-8. kesäkuuta.

MPC koostuu kolmesta RBI:n ulkopuolisesta jäsenestä ja kolmesta virkamiehestä. Paneelin ulkopuoliset jäsenet ovat Shashanka Bhide, Ashima Goyal ja Jayanth R Varma. Kuvernööri Dasin lisäksi muita RBI:n virkamiehiä MPC:ssä ovat Rajiv Ranjan (toiminnanjohtaja) ja Michael Debabrata Patra (apulaiskuvernööri).

Samankaltaiset artikkelit