Aadhaariin oikeutetut voivat ilmoittautua iirisskannauksella, jos sormenjälkeä ei ole saatavilla: Govt

Aadhaar card, aadhaar news, money news, financial express

Hallitus sanoi lauantaina, että henkilö, joka on oikeutettu Aadhaariin, voi ilmoittautua iirisskannauksella, jos sormenjälkiä ei ole saatavilla.

Lausunto tuli sen jälkeen, kun elektroniikka- ja IT-ministeri Rajeev Chandrasekhar puuttui asiaan varmistaakseen naisen, Josymol P Josen, ilmoittautumisen Keralaan, joka ei päässyt ilmoittautumaan Aadhaariin, koska hänellä ei ollut sormia.

Intian yksilöllisen tunnistusviranomaisen (UIDAI) tiimi vieraili Josen luona hänen kotonaan Kumarakamissa, Kottayamin alueella, Keralassa samana päivänä ja sai hänen Aadhaar-numeronsa luotua, lausunnossa kerrottiin.

Chandrasekhar sanoi, että kaikille Aadhaar Service Kendraille on lähetetty neuvonta, jossa neuvotaan, että Aadhaar tulisi antaa Josen kaltaisille ihmisille tai muille, joilla on sumentuneet sormenjäljet ​​tai vastaava vamma, ottamalla vaihtoehtoiset biometriset tiedot.

”Henkilö, joka on oikeutettu Aadhaariin, mutta ei pysty antamaan sormenjälkiä, voi ilmoittautua käyttämällä vain iirisskannausta. Samoin kelvollinen henkilö, jonka iiriksiä ei jostain syystä saada kiinni, voi ilmoittautua käyttämällä vain sormenjälkeään”, lausunnossa todetaan.

Hyväksytty henkilö, joka ei pysty antamaan sekä sormen että iiriksen biometrisiä tietoja, voi ilmoittautua lähettämättä jompaakumpaa näistä kahdesta lausunnon mukaan.

Sen henkilön nimi, sukupuoli, osoite sekä syntymäaika ja -vuosi, joka ei pysty antamaan sekä sormen että iiriksen biometrisiä tietoja, tallennetaan sekä käytettävissä olevat biometriset tiedot ja korostetaan puuttuvat tiedot ilmoittautumisohjelmistossa, se sanoi.

Lisäksi valokuva otetaan ohjeissa määritellyllä tavalla sormien tai iiriksen tai molempien epäkäytettävyyden korostamiseksi ja Aadhaar-ilmoittautumiskeskuksen valvojan on vahvistettava tällainen ilmoittautuminen poikkeukselliseksi, se sanoi.

”Jokaiselle hakukelpoiselle henkilölle, joka käy läpi ilmoittautumisprosessin toimittamalla vaaditut tiedot, voidaan antaa Aadhaar-numero riippumatta siitä, etteikö biometrisiä tietoja pystyisi toimittamaan”, lausunnossa todetaan.

UIDAI tiedusteli myös syitä, miksi Aadhaar-numeroa ei myönnetty Joselle, kun tämä ilmoittautui aiemmin, ja sai tietää, että tämä johtui siitä, että Aadhaar-ilmoittautumisoperaattori ei noudattanut poikkeuksellista ilmoittautumismenettelyä.

Lausunnon mukaan UIDAI rekisteröi päivittäin noin 1 000 henkilöä yllä olevan poikkeuksellisen ilmoittautumisen piiriin.

”Tähän mennessä UIDAI on antanut Aadhaar-numeroita lähes 29 000 henkilölle, joilta puuttuivat sormet tai jotka muutoin eivät pystyneet antamaan sormia tai iiristä tai molempia biometrisiä tietoja”, lausunnossa todettiin.

Samankaltaiset artikkelit