Yksityinen luotto elpyi kryptosektorilla 55 prosentin nousulla vuonna 2023 – Digital Transformation News

Reportedly, the digital-asset industry is recovering from last year’s turmoil but has other problems

Yhä useammat yritykset hyödyntävät lohkoketjupohjaista yksityistä luottoa etsiessään rahoitusta kohonneiden korkojen maailmassa, mikä herättää osittaisen elpymisen alalla, joka romahti viime vuoden kryptokriisin keskellä.

Aktiiviset yksityiset lainat digitaalisten reskontraen kautta ovat kasvaneet 55 % vuoden 2023 alusta noin 408 miljoonaan dollariin 28. marraskuuta velkaa seuraavan alustan RWA.xyz mukaan. Se on edelleen pienempi kuin lähes 1,5 miljardin dollarin huippu viime kesäkuussa – ja murto-osa 1,6 biljoonan dollarin perinteisistä yksityisten luottojen markkinoista. Vaikka lainakustannukset vaihtelevat sopimuskohtaisesti, jotkin lohkoketjuprotokollat ​​veloittavat alle 10 %, kun taas perinteiset palveluntarjoajat etsivät kaksinumeroisia korkoja nykyisessä ympäristössä RWA.xyz:n ja yksityisten luotonantajien lukujen perusteella.

Digitaalisten reskontraten mestarit sanovat tekevänsä kaupat ja takaisinmaksut läpinäkyviksi, koska lohkoketjut ovat avoimia julkiselle valvonnalle ja että älykkäiksi sopimuksiksi kutsuttu ohjelmisto voi seurata stressiä ja palauttaa automaattisesti lainat tai vakuudet. ”Lisääntynyt läpinäkyvyys ja ketjun likvidaatiomekanismit ovat vähentäneet lainanantoriskiä”, sanoi Agost Makszin, Lendary (Asia) Capitalin, vaihtoehtoisen sijoitusten hallinnointiryhmän, perustaja. ”Tämä on todennäköisesti johtanut alhaisempiin lainakorkoihin verrattuna perinteiseen yksityiseen luottoon, joka on usein hitaampaa ja jonka likvidaatioprosessi on pidempi.”

Joukkovelkakirjajätti Pimco ja Euroopan keskuspankki ovat leimanneet perinteistä yksityistä luottoa liian läpinäkymättömäksi. Toimialan koko on kolminkertaistunut vuodesta 2015, ja se tarjoaa lainoja pienille yrityksille, buyout-rahoitusta, kiinteistöjä ja infrastruktuuria. Sijoittajat vaativat altistumista omaisuusluokkaan. Lohkoketjuversiossa protokollat, kuten Centrifuge, Maple Finance ja Goldfinch, voivat yhdistää tai tarjota pääsyn sijoittajavaroihin, tyypillisesti käyttämällä Ethereum-lohkoketjua ja vakaita kolikoita, kuten USDC, jotka on sidottu dollariin. Lainaajat käyttävät varat älykkäisiin sopimuksiin kodifioiduin ehdoin.

Pöytäkirjat voivat toteuttaa toimenpiteitä, kuten lainojen strukturointia tai niiden vakuuksia todellisilla varoilla sijoittajien luottamuksen vahvistamiseksi. RWA.xyz-tiedot osoittavat, että kuluttaja-, auto- ja fintech-sektorit muodostavat suurimman osan aktiivisista lainoista arvon perusteella, ja seuraavaksi tulevat kiinteistö-, hiiliprojektit ja kryptokauppa. ”Yritämme hyödyntää sitä tosiasiaa, että käytämme lohkoketjua ja älykkäitä sopimuksia hoitaaksemme lainojamme, ottaaksemme kustannuksia ja rahoittaaksemme lainoja nopeammin, yrittääksemme saada kilpailuetua”, sanoi Maple Financen toinen perustaja Sidney Powell.

Maple Finance oli yksi digitaalisen omaisuuden asusta, jonka viime vuoden 1,5 biljoonan dollarin kryptopaketti tyrmäsi. Kaatuminen teki konkurssin joukon yrityksiä – mukaan lukien Sam Bankman-Friedin FTX-imperiumi – ja pyyhkäisi pois vipuvoimapositiot kryptoekosysteemistä, jotka jahtivat liian hyvää ollakseen totta spekulatiivista tuottoa ottamatta huomioon riskejä.

Tappio tahrasi ajatuksen kryptolainauksesta, vaikka tappiot johtuivat niin sanotusta hajautetun luotonannosta digitaalisten omaisuushankkeiden kesken todellisten yritysten sijaan. DefiLlaman tietojen mukaan hajautetun luotonannon kokonaisarvo on noussut 120 % tähän mennessä noin 22 miljardiin dollariin, mutta se on selvästi alle huhtikuussa 2022 saavutetun ennätyskorkeuden, 54 miljardia dollaria.

Digitaalisen omaisuuden teollisuus on toipumassa viime vuoden myllerryksestä, mutta sillä on muitakin ongelmia, kuten epätasainen pääsy pankkeihin, jotka suhtautuvat varovaisesti krypton rooliin laittomassa toiminnassa. Skeptisyys vaikeuttaa tehtävää vaihtaa rahakkeiden ja fiat-valuutan välillä. Perinteinen rahoitus on myös epävarmaa digitaalisista kirjanpidosta ja mahdollisista turvallisuusriskeistä, koska lohkoketjut ovat suhteellisen uusia ja monimutkaisia. Toinen este on, että kryptolainausmarkkinoilta puuttuu luottoluokitusjärjestelmä, toisin kuin perinteisessä rahoituksessa, mikä estää riskien täydellisen ymmärtämisen, sanoi Tom Wan, tutkija digitaalisten omaisuuserien rahastoyhtiöstä 21.co.

Toiminta on edelleen vilkastunut. Vuoden 2023 alussa Maple Finance ja AQRU antoivat Intero Capital Solutions LLC:lle mahdollisuuden käyttää 3 miljoonan dollarin stabiileja kolikoita blockchain-pohjaisesta luottopoolista. Myöhemmin samana vuonna Goldfinch myönsi 1,35 miljoonaa dollaria stablecoins-kolikoita, sen ensimmäinen maksettava laina, fintech-yritys Fazzille Singaporessa. Soitavissa olevat lainat antavat lainanantajalle mahdollisuuden vaatia pääoman takaisinmaksua säännöllisin väliajoin.

Intero on erikoistunut saamisten rahoitukseen ja lupasi Yhdysvaltain liittovaltion verohyvitykset vakuudeksi. Kaupan ansiosta yritys ”saavutti pääomaa nopeasti ja edullisella lainakorolla muuttumattomassa, läpinäkyvässä ja ennustettavassa transaktioympäristössä, mikä ei aina toteaisi yksityisiltä luottomarkkinoilta hankittua likviditeettiä”, sen toinen perustaja Tom de. la Rue sanoi. Yksi ero lohkoketjupohjaisen yksityisen luoton ja perinteisen ei-pankkilainan välillä on se, että edellinen sisältää enemmän kiinteäkorkoisia tarjouksia, kun taas jälkimmäinen on yleensä vaihtelevaa, sanoo Charlie You, RWA.xyz:n perustaja. Digitaaliset pääkirjat hillitsevät manuaalisia back-office-kerroksia, jotka voivat lisätä kustannuksia, hän lisäsi.

”Osa näistä kustannussäästöistä siirtyy liikkeeseenlaskijoille”, sanoi You. ”Se mahdollistaa myös pienempien pääomakokojen liikkeelle laskemisen, mitä ei olisi voitu tehdä perinteisin keinoin, varsinkin jos rahoitusrakenne on monimutkainen.” Avoin kysymys on, virtaako yksityinen luotto koskaan suuria määriä lohkoketjujen yli. Vaikka tokenisointi – todellisten omaisuuserien digitaalisten esitysten luominen – voisi johtaa lisää vakuuksiin lainaamiseen, paljon riippuu siitä, pystyykö kryptosektori korjaamaan tahraantuneen maineensa.

Samankaltaiset artikkelit