Voitko syödä ylimääräistä proteiinia?

protein (1)

Liiallisella proteiinin syönnillä voi olla sekä myönteisiä että kielteisiä seurauksia, minkä vuoksi on ratkaisevan tärkeää löytää tasapaino. Vaikka proteiini on välttämätöntä kudosten korjaukselle, immuunitoiminnalle ja yleiselle terveydelle, sen liiallinen nauttiminen voi rasittaa eri kehon järjestelmiä, sanoo tohtori Priyanka Rohatgi, Apollo Hospitalsin New Delhin pääravitsemusasiantuntija.

Ensinnäkin liiallinen proteiinin saanti voi rasittaa munuaisia, koska niiden on työskenneltävä kovemmin poistaakseen ylimääräiset typen sivutuotteet. Tämä voi olla ongelmallista henkilöille, joilla on aiempaa munuaisvaivoja. ”Toiseksi proteiinin liiallinen runsaus voi johtaa epätasapainoon muiden ravintoaineiden saannissa, mikä saattaa syrjäyttää välttämättömät vitamiinit ja kivennäisaineet. Lisäksi erittäin proteiinipitoisista ruokavalioista puuttuu usein välttämättömiä kuituja, antioksidantteja ja terveellisiä hiilihydraatteja. Lopuksi liiallisen proteiinipitoinen ruokavalio voi herättää huolta luuston terveydestä, koska ne voivat lisätä kalsiumin erittymistä, mikä saattaa johtaa luun tiheyden vähenemiseen ajan myötä”, kertoo tohtori Rohatgi.

Vaikka proteiini on välttämätöntä, liiallinen saanti voi myös johtaa kuivumiseen ja ruoansulatusongelmiin. On ratkaisevan tärkeää ylläpitää tasapainoista ruokavaliota yleisen terveyden ja hyvinvoinnin kannalta.

Mitä tulee määriin, kuinka paljon ihmisen tulisi kuluttaa päivässä – dal, paneer, soija jne. kasvissyöjille ja lihaa, munia, dalia jne. ei-kasvissyöjille?

Päivittäinen proteiinin saanti vaihtelee yksilöllisten tekijöiden, kuten iän, sukupuolen, aktiivisuustason ja yleisen terveyden mukaan. Yleensä aikuisten tulisi pyrkiä noin 0,8–1,2 grammaan proteiinia painokiloa kohden päivässä. 70 kiloa painavalle henkilölle tämä tarkoittaisi 56-84 grammaa proteiinia päivässä.

Kasvissyöjille hyviä proteiininlähteitä ovat dal (linssit), paneer (raejuusto), soijatuotteet, pavut ja pähkinät. Tasapainoinen kasvisruokavalio tarjoaa helposti riittävästi proteiinia. Esimerkiksi kuppi keitettyjä linssejä sisältää noin 18 grammaa proteiinia ja 100 gramman tofua noin 8 grammaa. Ei-kasvissyöjät voivat saada proteiinia lihasta, siipikarjasta, kalasta ja munista. 100 gramman annos kananrintaa sisältää tyypillisesti 31 grammaa proteiinia, kun taas muna sisältää noin 6 grammaa. Siksi on tärkeää monipuolistaa proteiinin lähteitä ja sisällyttää ruokavalioon muita ravintoaineita yleisen terveyden kannalta. On suositeltavaa kääntyä terveydenhuollon tarjoajan tai rekisteröidyn ravitsemusterapeutin puoleen, jotta voit määrittää erityiset proteiinitarpeet yksilöllisten olosuhteiden mukaan.

Mitkä ovat proteiinien liiallisen käytön oireet?

Liiallinen proteiinin kulutus, joka tunnetaan nimellä proteiinin liikakäyttö, voi johtaa erilaisiin oireisiin ja terveysongelmiin. Aluksi yksilöillä voi esiintyä ruoansulatusongelmia, kuten turvotusta, kaasua ja ripulia, kun keho kamppailee ylimääräisen proteiinin käsittelyssä. Ajan mittaan krooninen liikakäyttö voi rasittaa munuaisia, mikä voi johtaa munuaisvaurioihin tai munuaiskiviin lisääntyneiden typen jätetuotteiden vuoksi. Kuivuminen on myös riski, koska ylimääräinen proteiini vaatii enemmän vettä aineenvaihduntaan ja voi johtaa lisääntyneeseen nestehukkaan.

Lisäksi runsaan proteiinin jatkuva saanti voi johtaa epätasapainoiseen ravintosuhteeseen, mikä voi johtaa muiden välttämättömien ravintoaineiden puutteisiin. Painonnousu voi tapahtua, jos ylimääräisiä proteiinikaloreita ei polteta, koska proteiini on edelleen kaloreita. Joissakin tapauksissa liiallinen proteiinin kulutus voi jopa edistää osteoporoosin kehittymistä lisääntyneen kalsiumin erittymisen vuoksi.

On tärkeää ylläpitää tasapainoista ruokavaliota ja neuvotella terveydenhuollon ammattilaisen tai rekisteröidyn ravitsemusterapeutin kanssa sopivan proteiinin saannin määrittämiseksi yksilöllisten tarpeiden, elämäntapojen ja terveystavoitteiden perusteella. Milloin pitäisi mennä lääkäriin?

Proteiiniin liittyviä huolenaiheita harkittaessa on tärkeää tietää, milloin on otettava yhteys lääkäriin. Jos potilaalla on äkillisiä ja vakavia proteiinin puutosoireita, kuten merkittävää lihasheikkoutta, hiustenlähtöä tai selittämätöntä painonlaskua, on tärkeää hakeutua lääkärin hoitoon nopeasti. Nämä oireet voivat viitata taustalla oleviin terveysongelmiin, kuten aliravitsemukseen, munuaissairauteen tai proteiinien imeytymishäiriöön.

Jos potilas on urheilija tai harjoittelee raskasta fyysistä toimintaa ja havaitsee jatkuvia lihasvammoja tai hidasta palautumista, on suositeltavaa kääntyä terveydenhuollon ammattilaisen puoleen. Lääkäri voi arvioida proteiinin saannin, lihasten terveyden ja yleisen ravitsemustilan, tarjota ohjausta tai tarvittavia toimenpiteitä. Lisäksi, jos potilaalla on erityisiä ruokavaliorajoituksia, allergioita tai intoleransseja, jotka vaikuttavat proteiinin saantiin tai jos potilas harkitsee ruokavaliomuutoksia, on viisasta kääntyä laillisen ravitsemusterapeutin tai ravitsemusterapeutin puoleen. Ne voivat auttaa luomaan tasapainoisen ruokavaliosuunnitelman, joka on räätälöity yksilöllisiin tarpeisiin.

Samankaltaiset artikkelit