Viennin lasku vaimenee, syyskuun toimitukset vain 2,6 % – Talousuutiset

trade

Tavaraviennin laskuvauhti on kääntynyt lievemmäksi. Kauppaministeriön perjantaina julkaisemien virallisten tietojen mukaan toimitukset laskivat vain 2,6 % vuodentakaisesta syyskuussa 34,47 miljardiin dollariin.

Tuonnin lasku oli vieläkin jyrkempi, 15 prosenttia 53,84 miljardiin dollariin, jolloin kauppataseen alijäämä oli 19,37 miljardia dollaria.

Samaan aikaan ministeriö julkaisi tarkistetut elokuun tiedot, jotka osoittivat, että vienti oli itse asiassa kasvanut 3,88 prosenttia kuukaudessa 38,48 miljardiin dollariin, kun taas alkuperäinen raportti oli 6,86 prosenttia. Uudistus lisäsi vielä 4 miljardia dollaria elokuun vientimääriin. Kauppataseen alijäämä oli elokuussa 23,36 dollaria.

”(Elokuussa) saattoimme nähdä vihreitä versoja viennin parantumisessa, vaikka globaali skenaario on varsin synkkä. Tämä (vihreät versot) on vahvistettu syyskuun numeroilla. Kuilu (laskunopeus) kapenee ja kapenee, kauppaministeri Sunil Barthwal sanoi.

Hän sanoi, että tilikauden jäljellä olevat kuusi kuukautta viennin odotetaan kasvavan positiivisesti. ”Viikotrendit lokakuussa vahvistavat tämän.”

Viennin ohella myös tuonti on ollut laskussa helmikuusta lähtien. Tämä lasku johtuu suurelta osin hyödykkeiden, erityisesti raakaöljyn, alenemista hinnoista. Tuonnin lasku on pitänyt vaihtotaseen alijäämän (CAD) mukavuusalueella.

Ensimmäisellä neljänneksellä tavarakaupan 57,6 miljardin dollarin alijäämä oli johtanut Kanadan dollariin 9,2 miljardia dollaria eli 1,1 % BKT:stä. Heinä-syyskuun neljänneksellä tavarakaupan alijäämä oli vertailukelpoinen 57,98 miljardia dollaria.

”Odotettua kapeampi tavarakaupan alijäämätulos (syyskuussa) ennustaa hyvää vaihtotaseen alijäämälle Q2FY24, vaikka sen odotetaan kasvavan Q1-tasoon verrattuna”, ICRA:n pääekonomisti Aditi Nayar sanoi.

Syyskuussa, jos öljyn, jalokivien ja korujen vienti jätetään pois yhtälöstä, vienti on kasvanut 1,86 % 24,78 miljardiin dollariin.

Huhti-elokuussa Intian tavaravienti laski 8,77 % 211,4 miljardia dollaria. Tuonti tämän verotuksen ensimmäisen kuuden kuukauden aikana laski 12,23 prosenttia 326,98 miljardiin dollariin. Tavarakaupan kauppataseen kokonaisvaje on 115,58 miljardia dollaria kauden aikana.

Palveluviennin arvoksi arvioidaan syyskuussa 29,37 miljardia dollaria, kun se vuosi sitten oli 29,2 miljardia dollaria. Tuonti oli 14,91 miljardia dollaria, kun se oli 16,27 miljardia dollaria. Palveluviennin arvioitu arvo huhti-syyskuussa 2023 oli 164,89 miljardia dollaria verrattuna 156 miljardiin dollariin huhti-syyskuussa 2022.

Syyskuussa parantuneita toimialoja ovat konepajatuotteet (6,8 %), elektroniikkatuotteet (27,6 %), lääkkeet ja lääkkeet (9,0 %), rautamalmi (128 %) sekä maataloustuotteet.

Elektroniikka-älypuhelinten vienti kasvoi huhti-elokuussa 86 % 5,62 miljardiin dollariin.

Barthwal sanoi, että joillakin erittäin tärkeillä aloilla, joilla tuotantoon sidottu kannustinjärjestelmä toimii parantaakseen tuotannon ja viennin kilpailukykyä, nämä alat ovat menestyneet hyvin. Hän sanoi myös, että uusia markkinoita avautuu myös uusille tuotteille. Turkiye on noussut toimistolaitteiden markkinaksi Intiasta, kun taas lääkkeet ja formulaatiot ovat saaneet uusia asiakkaita Suomessa, Maltalla ja Filippiineillä.

Maailman kauppajärjestö (WTO) alensi äskettäin ennustettaan maailmankaupan kasvusta kalenterivuonna 2023 0,8 prosenttiin aiemmasta 1,7 prosentista. ”Maailmanlaajuisista haasteista huolimatta olemme onnistuneet hyvin”, kauppaministeri sanoi.

Samankaltaiset artikkelit