Tekoäly, metaversumi, chatbotit: Työpaikkatrendit, joita kannattaa seurata vuonna 2024 – Digital Transformation News

GBA Capital is a Chinese venture capital firm

Jokainen vuoden lopun työoletus on sama: Ensi vuosi on erilainen. Tämä on liiketoiminnan ikuista optimismia ja loputonta innovaatioiden tarinaa. Mutta tällä kertaa se on totta, varsinkin mitä tulee työpaikkateknologiaan. Kaikenlaiset uskomattomat asiat ovat mahdollisia työpöydälläsi (missä tahansa pöytäsi on), mutta sillä on hinta: ehkä jyrkin oppimiskäyrä tietotyössä sitten tekstinkäsittelyohjelman 1970-luvun analogisen aikakauden.

ChatGPT:n saapuminen vuosi sitten on vanginnut kollektiivisen mielikuvituksen 100 miljoonalla käyttäjällä viikossa, sen luojan OpenAI:n mukaan. Työntekijät saivat maistaa, millaista on pyytää tekoälytyökaluja kirjoittamaan sähköpostinsa ja tekemään yhteenvedon asiakirjoista, mutta tulevana vuonna nämä työkalut vain kehittyvät ja pystyvät vastaamaan kuviin, äänikäskyihin ja mahdollisesti tekemään enemmän. monimutkaisia ​​tehtäviä, joihin liittyy rajallinen ihmisen väliintulo. Se voi muuttaa radikaalisti päivittäistä työkokemusta.

Mutta kuten vuonna 2014 tekoälyyn investoineen Bloomberg Betan johtaja Roy Bahat sanoi äskettäisessä konferenssissa, ”se on melko hämmentävää.” Hän on kuitenkin vakuuttunut siitä, että tekoälytyökalut ovat uran välttämättömyys, ja hän kertoi minulle podcastissani, että ”Aivan kuten tietokoneiden ensiesittelyssä, taidot jatkuivat. Sanoa tänään, että osaat tekoälyn, on taito.”

Ihminen oppii käyttämään teknologiaa ja hämmästyttävän nopeasti, kun sitä ajattelee. Mutta tekoäly tuo uuden käänteen tekniikan pyörään, ja meidän on myös opittava se. Miksi? Koska tekoälyn vaikutus tapaamme ja tekemiimme töihin on yhtä vallankumouksellinen kuin Internet. McKinsey Global Instituten tutkimuksen mukaan joidenkin pankkien tulosparannus on jopa 340 miljardia dollaria, mikä tarkoittaa 9–15 prosentin liikevoiton kasvua.

Kuten Peter Miscovich, kiinteistöyhtiö JLL:n globaali tulevaisuuden työnjohtaja, sanoi: ”Generatiivisesta tekoälystä on tullut yhtäläinen ja kasvava prioriteetti globaaleille organisaatioille verrattuna yritysten prioriteetteihin, jotka ovat hybridityö ja joustavien työympäristöjen tarjoaminen.” Mutta yrityssektori on samalla jyrkällä oppimiskäyrällä kuin sinä ja minä. JLL havaitsi tuoreessa tutkimuksessa, että vaikka generatiivinen tekoäly on kolmannella sijalla niiden toimialaan kohdistuvien vaikutusten luokittelussa (puhtaat energiaratkaisut ovat ykkönen), se on alhaisin ”tietotason” suhteen.

Kiinteistöala ei ole yksin tietovajeen tunnustamisessa. Intialainen IT-yritys Wipro on sitoutunut 250 000 työntekijänsä kouluttamiseen miljardilla dollarilla auttaakseen heitä ymmärtämään luovaa tekoälyä, mutta myös integroimaan sen tuotetarjontaansa. Wipron oma tekoälyä käsittelevä verkkosivu näyttää hämmentävän teknisen termien joukon. Aivan kuten uudet lyhenteet määrittelevät joustavan työskentelyn aikakauden, valitse GPU (grafiikan käsittelyyksikkö), NLP (luonnollinen kielenkäsittely), ML (koneoppiminen), LLM (suuri kielimalli).

Pyysin neuvoa Henry Coutinho-Masonilta, The Future Normal -kirjan toinen kirjoittajalta, selittääkseni, mitä jatkuvasti laajenevassa tekoälysanastossa on. ”Vuorovaikutteisten ja kyselykelpoisten chatbottien seuraava raja on ääniaktivoitu, ei tekstivetoinen”, hän sanoi. ”Joka tapauksessa, on paljon uusia asioita, jotka saavat sinut päähän, kuten oikea ”kehote” antaa sukupolven tekoäly, joka on vain niin hyvä kuin tiedot, joita se jo tallentaa ja vastaanottaa – aivan kuten Google-haku oli aikoinaan. .” Hän selitti myös (kärsivällisesti), että chatbotit ovat vain osa AI-yhtälöä, vaikkakin iso. Tiesitkö, että tähän aikaan ensi vuonna sinulla saattaa olla oma, loputtomasti mukautettu tapa luoda ja käyttää mitä tahansa valitsemaasi tietoa sovelluksessa, jossa on nimesi tai brändisi? Tai jos tiedät miten, oman henkilökohtaisen botin luomiseen voi mennä vain iltapäivä.

Olen kirjoittanut aitouden tärkeydestä keskusteluissa generatiivisesta tekoälystä, ja Merriam Webster on nimennyt autenttisuuden vuoden sanaksi 2023. Ennustan, että ”immersiivinen” voi olla haastaja tulevina vuosina. Meta Platforms Inc. on panostanut metaversumien edustamiseen työpaikan koulutus- ja aivoriihipaikkana.

Tämä kaikki on osa Metan lupaaman ”lisätyn” maailman koulutuksen tuottoa, kuten Nick Clegg, globaalien asioiden johtaja, hahmotteli LinkedIn-viestissä aiemmin tänä vuonna. Sondre Kvam, Naerin, sekatodellisuuden työpaikkasovelluksen perustaja ja toimitusjohtaja, joka valittiin osaksi Meta’s Quest 3 -virtuaalikuulokkeiden lanseerausta, kertoi minulle, että ”Avatar-tekniikat näyttävät hyppivän sammakkohyppyjä toisiaan vastaan. viikko. Sekatodellisuuden työpaikoilla on potentiaalia lisätä tuottavuutta kuin niiden hybridi- ja yhden sijainnin työpaikat.” Ja globaalien virtuaalitodellisuusmarkkinoiden ennustetaan kasvavan 19 miljardista dollarista vuonna 2022 166 miljardiin dollariin vuoteen 2030 mennessä Fortune Business Insightsin mukaan.

Kaiken työpaikkateknologiaan investoinnin ytimessä on halu parantaa tuottavuutta. Naer näyttää, kuinka tekoälyn tuottajat esittelevät tuotteitaan hybridi-, etä- tai ”mixed reality” -työpaikkojen jatkuvaan nousuun. He ehdottavat, että voit tulevaisuudessa vierailla toimistossasi avatarina aivan kuten käytät puhelinkonferenssia, mutta se on paljon kiinnostavampaa. Tämä voi olla merkittävä vastalääke ”Zoom-väsymykselle” – tai se voi olla toinen versio samoista vanhan uuden teknologian lupauksista. Emme vielä tiedä. Ja ymmärrän, että olen tässä päinvastainen. Metaversumi on ollut hidasta omaksua ja Metan syleily siihen asti – siihen asti, että sen nimi muutettiin Facebookista – on toistaiseksi kerännyt enemmän arvostelijoita kuin kannattajia. Mutta minä itse pidän sitä pitkän aikavälin uhkapelinä, joka kannattaa ottaa kosketusnäytöillä ja pelaamisessa kasvatettujen sukupolvien tullessa työpaikalle.

Tekoälyllä on erityisen suuri vaikutus kykyjen hankinnassa ja työnhaussa. Mielenkiintoista on, että Britannian entisen pääministerin Tony Blairin pojan Euan Blairin perustamassa oppisopimusryhmässä Multiverse on kyse tästä uudesta digitaalisten mahdollisuuksien maailmasta. Chatboteista metaverseen ja Slack-kanavista LinkedIniin. Kaikessa on navigoitava ja neuvoteltava.

Eikä vain toimihenkilöiden toimesta. Mielenkiintoisin kaikista tapaamistani startupeista on Upwage, Amerikan tuntipalkkatyöntekijöiden työllistämisalusta. ”Me välitämme kahdesta asiasta: palkasta ja työmatkasta”, toinen perustaja Diana Tsai kertoi minulle. ”Pakkomiellemme oli aina häiritä hyvin vanhentunutta ja tehotonta tuntityöntekijöiden työnhaku- ja hakuprosessia, mutta myös kuinka mahtavaa olisi, jos pystyisimme rakentamaan tekoälyhaastattelijan, joka ohittaisi koko hakuprosessin ja antaisi työntekijöille mahdollisuuden haastatella työnantajia välittömästi. Kun GPT tuli, meillä oli mahdollisuus yhdistää hakupohjainen moottorimme työnantajan puoleiseen tuotteeseen. Upwagen joulukuussa lanseeratun Super Screenerin tavoitteena on säästää yrityksille 336 000 dollaria vuodessa ja samalla tarjota ehdokkaille kätevä 24/7 seulonta.

– Juttelemme tuntityöntekijöiden kanssa, joilla ei ole aikaa haastatteluun paitsi viikonloppuisin. Kun rekrytoijat eivät ole töissä viikonloppuisin, Super Screener on”, Tsai sanoo. Varoitus myös tässä: On olemassa todellista huolta siitä, että tekoälyn käyttäminen rekrytoinnin ja palkkaamisen automatisoimiseen automatisoi tehokkaasti harhaa. Se on monimutkainen ongelma, mutta tekniikka edistyy vain, jos niin ei tapahdu.

Loppujen lopuksi yritys ei rakasta mitään paremmin kuin uusia markkinoita, ja tekoäly on täynnä mahdollisuuksia. Mutta kyllä, se on monimutkaista. Ihmisten on opittava käyttämään tekniikkaa, joka voi itse asiassa tehdä heidän työstään vanhentuneita – ainakin niin Elon Muskin mukaan. ”Tulee kohta, jossa töitä ei tarvita. Voit saada työpaikan, jos haluat työtä, hän sanoi Britannian pääministeri Rishi Sunakille. Veikkaan, että Roy Bahat on oikeassa. Tulemme hallitsemaan tekoälyä. Ja ihmiset eivät ole vielä tehneet töitä.

Samankaltaiset artikkelit