Talvi ja tickerisi: Kuinka pitää sydän terveenä kylmempinä kuukausina

winter

Ovatko talvikuukaudet suurempi riski sydäntapahtumiin? Tohtori Varun Bansal, Indraprastha Apollo Hospitalin kardiologian ja sydänrintakirurgian vanhempi konsultti, sanoo, että talvikuukausilla on usein lisääntynyt sydäntapahtumien riski useiden sydän- ja verisuonijärjestelmään vaikuttavien tekijöiden vuoksi. Useat tutkimukset ovat korostaneet korrelaatiota kylmemmän sään ja sydänongelmiin liittyvien yleisempien esiintymistiheysten välillä. Lämpötilan lasku voi johtaa verisuonten supistumiseen, mikä aiheuttaa verisuonten supistumista ja mahdollisesti nostaa verenpainetta. Tämä muutos voi olla erityisen raskas henkilöille, joilla on sydänsairaus tai heikentynyt sydän- ja verisuoniterveys. Lisäksi kylmä sää voi saada aikaan fysiologisia reaktioita, kuten kohonnutta sykettä ja veren hyytymistäipumusta, jotka molemmat voivat lisätä sydänkohtausten tai aivohalvausten riskiä.

Lisäksi talvella ihmiset ovat yleensä vähemmän fyysisesti aktiivisia, mikä voi myötävaikuttaa painonnousuun ja korkeampiin kolesterolitasoihin. Ruokailutottumukset voivat myös muuttua, kun ihmiset kuluttavat enemmän kaloreita tai runsaasti rasvaa sisältävää ruokaa lomakauden aikana, mikä saattaa vaikuttaa sydämen terveyteen negatiivisesti.

Lisäksi kausivaihtelut voivat vaikuttaa muihin terveystekijöihin, kuten hengitystieinfektioihin. Infektiot, kuten flunssa, voivat rasittaa sydän- ja verisuonijärjestelmää, erityisesti niillä, joilla on jo sydänsairauksia, mikä saattaa lisätä sydäntapahtumien riskiä. Lisäksi alhainen altistuminen auringonvalolle talvikuukausina voi johtaa alhaisempiin D-vitamiinitasoihin, mikä on yhdistetty lisääntyneisiin kardiovaskulaarisiin riskeihin. On erittäin tärkeää, että henkilöt, erityisesti ne, joilla on sydänsairaus, ryhtyvät varotoimiin talven aikana. Tämä sisältää fyysisen aktiivisen pysymisen, sydämen terveellisen ruokavalion ylläpitämisen, stressin hallinnan ja oikean lääkityksen noudattamisen varmistamisen.

Useat varotoimet voivat auttaa lieventämään mahdollisia riskejä henkilöille, jotka ovat alttiita kylmän sään vaikutuksille terveyteensä, erityisesti niille, joilla on taustalla oleva sairaus:

  • Lämpimästi ja kerroksittain pukeutuminen auttaa ylläpitämään kehon lämpötilaa ja ehkäisee lämpöhäviötä.
  • Minimoi ulkona äärimmäisissä pakkasissa viettämäsi aika, erityisesti vaikeissa sääolosuhteissa.
  • Harrasta sisäharjoituksia ylläpitääksesi fyysistä aktiivisuutta.
  • Intensiivinen fyysinen aktiivisuus kylmällä säällä voi rasittaa sydäntä. Kohtalainen harjoittelu on suositeltavaa, erityisesti henkilöille, joilla on sydänsairauksia.
  • Syö hyvin tasapainoista ruokavaliota, joka sisältää runsaasti hedelmiä, vihanneksia, vähärasvaisia ​​proteiineja ja täysjyvätuotteita.
  • Kylmyydestä huolimatta nesteytyksen ylläpitäminen on tärkeää. Kuivuminen voi vaikuttaa verenkiertoon ja yleiseen terveyteen.
  • Alkoholi voi laajentaa verisuonia, mikä johtaa lämpöhäviöön.
  • Varmista, että noudatetaan määrättyjä lääkkeitä, erityisesti sydänsairauksien hoitoon.
  • Harkitse lisäravinteita lääkärin ohjeiden mukaan riittävän D-vitamiinitason ylläpitämiseksi, varsinkin kun auringonvalolle altistuminen on rajoitettua.

Ikääntyneillä henkilöillä on usein lisääntynyt sydänsairauksien riski kylmällä säällä ikääntymisen mukana tulevien erilaisten fysiologisten muutosten vuoksi. Ikääntyminen liittyy verisuonten muutoksiin, mukaan lukien elastisuuden ja joustavuuden väheneminen, mikä voi vaikuttaa verenvirtauksen säätelyyn. Kylmällä säällä vasokonstriktio tapahtuu kehon lämmön säästämiseksi. Vanhemmilla aikuisilla tämä voi rasittaa sydäntä, koska se toimii kovemmin pumppaamalla verta ahtautuneiden suonten läpi, mikä saattaa lisätä sydämeen liittyvien ongelmien, kuten angina pectoris, sydänkohtausten tai aivohalvausten riskiä. Ikääntyminen osuu myös usein samaan aikaan, kun taustalla olevat sairaudet, kuten verenpainetauti, diabetes ja sydänsairaus, yleistyvät. Kylmä sää voi pahentaa näitä olosuhteita.

Samankaltaiset artikkelit