Selvittää osuuspankkien alempia maatilalainasanktioita: FM Nirmala Sitharaman

nirmala sitharaman

Valtiovarainministeri Nirmala Sitharaman pyysi tiistaina valtiovarainministeriön korkeita virkamiehiä selvittämään kuukauden kuluttua syyt pienempään maatilojen osuuteen osuuspankkien lainasanktioista huolimatta siitä, että niillä on suurempi osuus Kisan Credit Card (KCC) -tileistä kuin aikataulussa olevilla liikepankeilla.

Hän viittasi viralliseen esitykseen, joka osoitti, että tällä hetkellä 73 miljoonasta aktiivisesta KCC-tilistä liikepankkien osuus oli 37 prosenttia, kun taas niiden osuus maatilalainapakotteista oli 58 prosenttia 8,47 biljoonasta rupiasta. Toisaalta osuuspankeilla, joilla oli suurempi osuus KCC:issä (46 %), oli vain 22 prosentin osuus lainasanktioista.

”Sakkojen määrä vaihtelee suuresti. Se on erittäin mielenkiintoinen korrelaatio tai korrelaation puuttuminen”, Sitharaman sanoi puhuessaan KCC Ghar Ghar Abhiyaanin, Kisan Rin -portaalin ja WINDS-käsikirjan paljastamiseksi. ”Pyydän rahoituspalvelusihteeri Vivek Joshia ymmärtämään, mikä aiheuttaa nämä erot SCB:n lainasanktioiden ja osuuskuntien välillä”, hän sanoi. ”Haluan, että tämä analysoidaan kuukauden sisällä… jos voimme parantaa sitä (osuuskuntien osalta).”

Viranomaisen mukaan ero voi johtua osittain siitä, että osuuspankkien tarjoamien maatilalainojen lippukoko on liikepankkeja pienempi.

Ministeri arvosti myös reaaliaikaista arviota riisin ja vehnän tuotannosta ja vaati arvioinnin laajentamista koskemaan Dalhanin ja Tilhanin viljelykasveja, jotta niiden tuontia voidaan tarvittaessa suunnitella paremmin. ”Reaaliaikainen satoarvio auttaa taloutta ja takaa viljelijöille oikeat hinnat satokauden lopussa”, hän sanoi.

Sitharaman vaati myös alueellisten maaseutupankkien ja osuuspankkien täydellistä automatisointia.

Kisan Rin -portaali, joka on kehitetty yhteistyössä rahoituspalveluosaston kanssa, parantaa KCC-järjestelmän luottopalvelujen saatavuutta ja auttaa viljelijöitä hyödyntämään tuettua maatalousluottoa muutetun korkotukijärjestelmän kautta.

Maatalouden luottojen maksamisen tehostamiseksi digitaalinen alusta tarjoaisi tietoja viljelijöistä, lainanmaksuista, korkotukivaatimuksista ja järjestelmän käytön edistymisestä, mikä edistäisi saumatonta integraatiota pankkien kanssa kohdennetumman ja tehokkaamman maatalousluoton saamiseksi.

Ghar-Ghar KCC Abhiyaan -kampanjan tavoitteena on laajentaa KCC:n etuja niille viljelijöille, jotka saavat taloudellista tukea Pradhan Mantri Kisan Samman Nidhin (PM-Kisan) alaisuudessa, mutta eivät ole mukana KCC-ohjelmassa.

Hallitus oli käynnistänyt korkotukijärjestelmän vuosina 2006–2007 lyhytaikaisten maatalouslainojen myöntämiseksi enintään 3 000 rupiaa vuodessa 7 prosentin vuosikorolla viljelijöille, joilla on KCC:tä, jotka harjoittavat maataloutta ja siihen liittyvien alojen toimintaa, mukaan lukien maitotalous, mehiläishoito jne. Myös lainojen nopeaan ja oikea-aikaiseen takaisinmaksuun myönnetään prosentuaalista tukea.

Järjestelmää, jonka mukaan nykyiseen verotukseen on budjetoitu 23 000 miljoonaa rupiaa, muutettiin kuitenkin viime vuonna siten, että julkisen sektorin pankeille, alueellisille maaseutupankeille ja osuuspankeille myönnetään 1,5 prosentin korkotukea vuosina 2022–2023–2024–25.

Myös säätietoverkon ja -tietojärjestelmän (WINDS) käsikirja lanseerattiin uudistetun PMFBY:n alla.

Samankaltaiset artikkelit