SELITYS – Krypton rooli terrorismin rahoituksessa – Digital Transformation News

Blockchains such as Bitcoin and Ethereum help create a permanent public record of transactions

Kryptovaluutan rooli terrorismin rahoituksessa ja militanttiryhmien rahoittamisessa on joutunut uudelleen tarkastelun kohteeksi palestiinalaisen militanttiryhmän Hamasin Israeliin tekemän tappavan hyökkäyksen jälkeen. Israel on takavarikoinut kryptotilejä, joiden se väittää olevan yhteydessä Hamasiin. Yhdysvaltain lainsäätäjät ovat kehottaneet hallitusta hillitsemään Hamasin ja sen tytäryhtiöiden kryptovaluuttojen käyttöä.

Mutta kryptovaluutat ovat vain yksi tapa, jolla väkivaltaiset militanttiryhmät ja terroristijärjestöiksi nimetyt ryhmät saavat ja käyttävät rahaa. Tässä on mitä tiedämme krypton roolista.

Kuka tahansa voi määrittää kryptovaluuttalompakkoosoitteen ilman, että hänen tarvitsee aina käydä läpi esimerkiksi pankin tarkastuksia. Osoitteet ovat pseudonyymejä – merkitty vain kirjaimilla ja numeroilla – mikä tarkoittaa, että ihmiset voivat lähettää ja vastaanottaa kryptovaluuttoja paljastamatta henkilöllisyyttään. Kryptovaluuttojen perustana oleva lohkoketjuteknologia toimii digitaalisesti, yli rajojen, mikä tarkoittaa, että se voi toimia pikamaksujärjestelmänä.

Kryptoihin sovelletaan maailmanlaajuisesti vähemmän erityistä sääntelyä kuin perinteiseen rahoitukseen, vaikka uusia sääntöjä otetaan käyttöön joillakin alueilla. Financial Action Task Force (FATF), maailmanlaajuinen rahanpesun ja terrorismin rahoituksen estämisestä vastaava elin, on varoittanut, että kryptovarallisuus ”uhata, että siitä tulee turvasatama rikollisille ja terroristeille”.

Joo. Mutta ei aina.

Lohkoketjut, kuten Bitcoin ja Ethereum, luovat pysyvän julkisen rekisterin tapahtumista. Tämä tarkoittaa, että on mahdollista nähdä, mitä varoja lompakkoosoitteeseen on virtannut sisään ja sieltä ulos ja minkä lompakon kanssa se oli vuorovaikutuksessa. Ulkopuolisen on vaikea tunnistaa lohkoketjussa tapahtuvia tapahtumia, mutta lohkoketjun analytiikkayrityksillä on työkaluja varojen seurantaan.

Silti voidakseen yhdistää nämä virrat henkilöön tai ryhmään, tutkijat luottavat tietoihin, joita lohkoketju ei ole tallentanut. Salauspörssit voivat tallentaa mitkä osoitteet kuuluvat millekin asiakkaalle ja poliisi voi paljastaa lompakon takana olevat.

Kryptovaluuttojen käyttäjät voivat edelleen peittää jälkensä käyttämällä krypto ”sekoittimia” tai siirtää varoja pörsseihin tai muihin yrityksiin, joissa niitä voi olla vaikea erottaa muiden asiakkaiden varoista.

Kukaan ei tiedä varmasti.

Militanttiryhmät käyttävät erilaisia ​​menetelmiä rahan siirtämiseen, mukaan lukien käteinen, pankit, shell-yhtiöt ja hyväntekeväisyysjärjestöt sekä epäviralliset rahoitusverkostot. Asiantuntijat sanovat, että krypto on pieni osa. Eräs YK:n virkamies sanoi vuonna 2022, että pari vuotta sitten 5 % terrori-iskuista katsottiin rahoitetuiksi kryptoilla, mutta tämä voi nousta jopa 20 %:iin, Bloomberg raportoi. FATF sanoi tänä vuonna, että krypto sisältää ”kasvavia terrorismin rahoituksen riskejä”, mutta että ”valtaosa” terrorismin rahoituksesta käyttää edelleen tavallista rahaa.

Kun salausyrityksessä havaitaan laittomia rahoitusvirtoja, se ei välttämättä tarkoita, että kaikki kyseisen yrityksen virrat ovat saastuneet, kryptotutkijat Chainalysis sanoi blogissaan. Chainalysis sanoi, että terrorismin rahoitus ”edustaa pientä osaa laittoman toiminnan alle 1 prosentista koko kryptomarkkinoista”.

Terrorismin rahoitus on pieni osa krypton laittomasta käytöstä, mukaan lukien huijaukset, kiristysohjelmat ja varkaudet.

Kryptorikollisuus saavutti ennätystason 20,1 miljardia dollaria vuonna 2022, Chainalysis sanoi ja kutsui tätä alaraja-arvioksi. Tämä luku ei sisällä sitä, kun kryptovaluutat ovat peräisin muista kuin kryptorikoksista, kuten huumemaksuista.

Kyberhyökkäysten kautta tapahtuva kryptovaluutan varkaus on myös merkittävä rahoituslähde Pohjois-Korealle YK:n raporttien mukaan.

Jotkut Ison-Britannian pankit ovat hillinneet asiakkaiden pääsyä kryptoihin kryptohuijausten lisääntymisen vuoksi.

Samankaltaiset artikkelit