Selitä | Mikä on Hamas? Ja miksi se hyökkäsi Israelin kimppuun?

Israel-Hammas conflict, Palestine, Gaza, Egypt

Israel on joutunut yhden historian tappavimmista hyökkäyksistä, ja sitä seurannut kuolema ja tuho ovat lähettäneet shokkiaaltoja ympäri maailmaa. Israel kostoksi on nyt eskaloinut hyökkäystään Gazan alueelle. Heidän joukkonsa käyvät taistelua Gazan asemiesten poistamiseksi Etelä-Israelin alueilta. Kuolonuhrien väitetään Israelissa ylittäneen 1000 rajan, mikä merkitsee ennennäkemätöntä uhrien määrää, jota ei ole nähty vuosikymmeniin. Samaan aikaan yli 400 ihmistä on menettänyt henkensä Gazassa. Palestiinalaiset militanttiryhmät ovat vakuuttaneet pidättäneensä tällä hetkellä yli 130 henkilöä Israelin puolelta.

Vaikka molemmat osapuolet ovat sekaantuneet sotaan, monet ovat tietämättömiä siitä, mikä johti Hamasin aloittamaan hyökkäyksen Israelia vastaan. Tämän ymmärtämiseksi meidän on ensin tiedettävä Hamasin historia.

Termi ”Hamas” on lyhenne sanoista ”Harakat Al-Muqawama Al-Islamia”, joka tarkoittaa arabiaksi islamilaista vastarintaliikettä. CNN:n raportissa todetaan, että aivan kuten muutkin palestiinalaiset ryhmittymät ja poliittiset puolueet, Hamas väittää Israelin olevan miehitysjoukko ja pyrkii vapauttamaan palestiinalaisalueita. Se ei tunnusta Israelia lailliseksi valtioksi.

Raportin mukaan Hamas perustettiin vuonna 1987 ja se on islamistinen järjestö, jolla on sotilaallinen siipi. Se sai alkunsa Egyptiin 1920-luvun lopulla perustetusta sunni-islamistiryhmästä.

Hamasin kieltäytyminen tunnustamasta Israelia on johtanut siihen, että se hylkäsi aiemmat rauhanneuvottelut. Raportin mukaan Hamas on vuosien aikana ottanut vastuun lukuisista Israeliin kohdistuneista hyökkäyksistä, ja Yhdysvallat, Euroopan unioni ja Israel ovat nimenneet sen terroristijärjestöksi. Israel syyttää pitkäaikaista vihollistaan ​​Irania Hamasin tukemisesta.

Hamas käynnisti yllätyshyökkäyksen Israelin Jom Kippuria vastaan ​​tavoitteenaan tehdä loppu sen ”Israelin miehitykseksi”. Hamasin komentaja on todennut, että hyökkäys tehtiin puolustustoimenpiteenä Al-Aqsan moskeijan suojelemiseksi.

Al-Aqsa-yhdisteellä on valtava merkitys sekä islamissa että juutalaisuudessa, ja sitä pidetään yhtenä pyhimmistä paikoista. Muslimit tunnetaan nimellä Al Haram Al Sharif (Jalo pyhäkkö) ja juutalaiset Temppelivuorena, ja se on toiminut jatkuvana jännitteen lähteenä Israelin ja Palestiinan konfliktissa vuosikymmeniä, CNN sanoi raportissaan.

Yli sata vuotta sitten tehdyn järjestelyn mukaan vain muslimit saavat rukoilla rakennuksessa. Ei-muslimivieraat voivat vierailla tiettyinä aikoina ja ne on rajoitettu tietyille alueille kompleksin sisällä.

Muslimiyhteisössä on kuitenkin herännyt huoli siitä, että yksinoikeus palvoa tällä sivustolla on heikentynyt. On pelkoja, että sekä itse pyhät paikat että status quo ovat uhattuna kasvavan äärioikeistolaisen juutalaisen liikkeen ja Israelin äärioikeistolaisen hallituksen politiikan vaikutuksesta.

Raportin mukaan sivusto on usein todistanut yhteenottoja palestiinalaisten palvojien ja Israelin joukkojen välillä, ja poliisi on tehnyt useita ratsioita alueelle viimeisen vuoden aikana.

Jännitteet Israelin ja palestiinalaisten välillä ovat jatkuneet vuodesta 1948 lähtien, ja konflikti on johtanut merkittäviin ihmishenkien menetyksiin. Israelin ja Hamasin aseelliset selkkaukset juontavat juurensa jo vuoden 1987 ensimmäisestä palestiinalaisten intifadasta, joka tunnetaan myös kapinana Israelin miehitystä vastaan ​​Gazan alueella ja Länsirannalla.

Israel sai Gazan hallintaansa Egyptiltä vuoden 1967 sodan aikana, mutta vetäytyi myöhemmin vuonna 2005. Myöhemmin vuonna 2007, lyhyen sisällissodan jälkeen Fatahin kanssa, kilpailevan palestiinalaisryhmittymän kanssa, joka muodostaa palestiinalaishallinnon ytimen, Hamas otti Gazan haltuunsa. Siitä lähtien alue, jossa asuu noin 2 miljoonaa palestiinalaista, on ollut sekä Israelin että Egyptin tiukan piirityksen kohteena, joka jatkuu tähän päivään asti. Israel ylläpitää lisäksi ilma- ja merisaartoa Gazassa, raportissa todettiin.

Ennen äskettäistä lauantain hyökkäystä Hamasin ja Israelin välinen viimeinen konflikti tapahtui vuonna 2021, ja se kesti 11 päivää ja johti ainakin 250 ihmishenkeen Gazassa ja 13 Israelissa.

Samankaltaiset artikkelit