RBI pienentää VRR-huutokaupan kokoa likviditeettitiukkuuden helpotessa – Banking & Finance News

RBI, Reserve Bank of India, RBI news, VRR auction, banking, banking news

Intian keskuspankki (RBI) on pienentänyt vaihtuvakorkoisten repo-huutokauppansa (VRR) kokoa viimeisen kahden kuukauden aikana, mikä viittaa pankkijärjestelmän likviditeettitiukkojen asteittaiseen keventymiseen.

Vaihtelevat 50 000 rupiasta 2,5 biljoonaan rupiaan joulukuussa ja tammikuussa tiukan likviditeettitilanteen aikana, repo-huutokauppojen koko on laskenut 25 000 biljoonaan rupiaan 1,5 biljoonaan helmi- ja maaliskuussa. Lisäksi RBI on alkanut toteuttaa vaihtuvakorkoisia käänteisrepo-huutokauppoja (VRRR) helmikuusta lähtien ylimääräisen likviditeetin poistamiseksi.

”Valtio on alkanut kuluttaa, mikä on helpottanut likviditeettitiukkoja. Hengitys tiukasta likviditeetistä on kuitenkin hetkellinen, koska ennakkoveroihin ja GST:hen liittyvät ulosvirtaukset maaliskuun lopussa vievät likviditeettiä järjestelmästä”, ICRA:n varatoimitusjohtaja Anil Gupta kertoi FE:lle. ”VRR:n koko on pienentynyt viimeisen kuukauden aikana, koska pankkien käteisen kysyntä on laskenut.”

Maksuvalmiustilanne on muuttunut merkittävästi viimeisen kuukauden aikana. Pankkijärjestelmällä on nyt vakava varojen puute, ja se on nyt todistamassa ylimääräistä likviditeettiä. Uusimpien RBI:n tietojen mukaan pankkijärjestelmän likviditeetti siirtyi ylijäämäiseksi kahden kuukauden jälkeen. Likviditeettiylijäämä oli 5. maaliskuuta 63 631 miljoonaa rupiaa ja 6. maaliskuuta 52 926,76 miljoonaa rupiaa.

Tammikuussa pankeilla oli pula käteisvaroista, ja RBI järjesti neljä VRR-huutokauppaa, joiden arvo oli yli 1 biljoonaa rupiaa lisätäkseen likviditeettiä. Suurin VRR-huutokauppa kooltaan mitattuna oli 2,5 biljoonaa rupiaa, joka pidettiin 25. tammikuuta. Kaikki nämä huutokaupat saivat hyvän vastaanoton rahapulassa olevilta pankeilta. Keskuspankki järjestää repohuutokaupan likviditeetin lisäämiseksi pankkijärjestelmään.

VRR-huutokauppa, joka pidettiin tammikuun 12. päivänä, sai pankeilta tarjouksia 3,92 biljoonan rupian arvosta ilmoitetun 1,75 biljoonan rupian arvosta, mikä kuvastaa pankkien epätoivoa käteistä.

Pankkijärjestelmän likviditeettivaje ylitti 3 biljoonaa rupiaa ja saavutti ennätyksen 14 vuoteen, mikä johtui julkisten menojen pienenemisestä, veronmaksujen suuntautumisesta ja talletusten hitaan kasvusta. RBI:n tietojen mukaan likviditeettivaje oli 3,34 biljoonaa rupiaa tammikuun 24. päivänä.

”Seuraava vuosineljännes tulee olemaan pankeille likviditeetin kannalta hyvä luottovirran vähenemisen vuoksi. Luottokysyntä saavuttaa huippunsa maaliskuussa ja hidastuu sitten huhti-toukokuussa, mikä lieventää likviditeettipaineita. Maaliskuu on luottohuippu, julkisen pankin johtava virkamies sanoi.

Luotonotto jatkoi kasvuaan ja kasvoi 20,3 prosenttia vuodentakaisesta ja oli 161,5 biljoonaa rupiaa 9. helmikuuta päättyneeltä kahdelta viikolta Care Ratingsin raportin mukaan.

Samankaltaiset artikkelit