Rationaalinen yltäkylläisyys: Joidenkin isoa rahaa keräävien start-up-yritysten opetus on, että sijoittajista on tullut varovaisempia – mielipideuutiset

start-ups

Raportit siitä, että Meesho, Zepto ja Navi ovat keskellä suuria varainhankintoja, ovat saaneet monet start-up-maailmassa sanomaan, että rahoitustalvi on vihdoinkin päättymässä. Sijoittajat eivät ole vielä allekirjoittaneet sopimusehtoja, mutta vaikka nämä kolme pystyisivät keräämään keskenän 700-800 miljoonaa dollaria, siitä olisi iloa.

Vuonna 2023 pääomasijoitusyhtiöiden sijoitukset putosivat noin 8 miljardiin dollariin, joka on viidennes vuoden 2021 tasosta. Lisäksi jopa maaliskuun neljänneksellä investointien määrä 1,6 miljardia dollaria oli 40 % pienempi kuin vuoden 2023 vastaavalla neljänneksellä. Mikä pahempaa, Bain & Companyn ja Indian Venture and Alternate Capital Associationin tutkimuksessa todettiin, että vuoden aikana suljettiin 35 000 yritystä.

Tätä synkkää taustaa vasten jotkut isot tarjoukset olisivat merkki siitä, etteivät sijoittajat ole kokonaan luopuneet start-upeista. Se on kuitenkin parhaimmillaan merkki sulamisesta.

Kuten Info Edgen perustaja Sanjeev Bikhchandani äskettäin totesi, vakaan liiketoiminnan tukemiseen on aina rahaa. Mutta ajat, jolloin liian paljon rahaa jahtaa liian vähän tarjouksia ja arvostus nostettiin stratosfäärin tasolle, näyttävät olevan ohi.

Maailmanmarkkinoiden likviditeetin runsaus – seurausta Yhdysvaltain keskuspankin rahapolitiikan keventämisestä – oli luonut ympäristön, jossa raha tuki jopa puolikypsiä ideoita. Viikonlopun aikana tehdyn sopimuksen päivät ovat ohi, ja kaupan sinetöimisen aikajanat voivat nyt venyä jopa kuuteen kuukauteen.

Promoottorit eivät enää jongleeraa sijoittajia, he jahtaavat heitä. Tämä käy ilmi sopimusten määrän laskusta, joka laski jyrkästi 56 % vuonna 2023 vuoteen 2021 verrattuna.

Pääomasijoittajat ja riskipääomasijoittajat ovat todellakin rankkaa, ja he ovat ymmärtäneet, ettei ole mitään järkeä tukea jokaista hevosta kurssilla. Itse asiassa heistä on tulossa varovaisia ​​jopa huippuluokan yrityksissä, mikä näkyy kasvavassa laskukierroksessa – vuonna 2023 nähtiin vain kaksi yksisarvista.

Lisäksi he alentavat sijoituskohteidensa arvostuksia. Ensimmäisellä vuosineljänneksellä sijoitukset myöhäisen vaiheen kierroksiin laskivat 47 %, kun taas alkuvaiheen sijoitukset kasvoivat 28 %. Ei ole niin, että sijoittajilla olisi rahapulaa. Sequoian Rajan Anandan ilmoitti äskettäin, että arviolta 20 miljardia dollaria odottaa saamistaan ​​töihin.

Asiantuntijilla ja riskipäälliköillä ei vain ole enää kiirettä, he kirjoittavat shekkejä, mutta tehtyään paljon enemmän due diligence -tarkastuksia kuin aiemmin. Tosiasia on, että vaikka menestystarinoita on ollut monia – Zomato, Honasa, Nykaa, Delhivery – on myös sattunut kauheita uhreja, kuten Byju's tai PayTm.

Hyvä uutinen on, että arvostukset ovat korjaantumassa, joten voimme odottaa kauppoja seuraavien kuukausien aikana. Promoottorien on puolestaan ​​hillittävä odotuksiaan. Monet niistä, jotka eivät pysty keräämään rahaa nykyisellä arvostuksellaan, valitsevat sen sijaan lainojen hoitaakseen liiketoimintaansa, mutta liiketoiminnan hyödyntäminen voi osoittautua riskialtista.

Sen sijaan heidän on hillittävä kustannuksia, vähennettävä kassapolttoa ja parannettava kannattavuutta, kuten monet tekevät sulkemalla kannattamattomia toimintoja ja irtisanomalla työntekijöitä – viime vuonna 35 000 ihmistä menetti työpaikkansa. Sen, minkä pitäisi antaa sijoittajille luottamusta, on sähköisen kaupankäynnin voimakas elpyminen. Tämä rohkaisisi heitä ottamaan enemmän vetoja.

Samankaltaiset artikkelit