Rahasi: Raha ja tunteet eivät sovi yhteen

Personal finance, personal finance latest news, financial express news, financial express money, money latest news

Useimmat yksityissijoittajat eivät saa hyvää tuottoa sijoituksilleen emotionaalisten tai kognitiivisten harhojen vuoksi. Kun ostamme osakkeita tietyllä hinnalla, mielemme ankkuroituu siihen hintaan, ja jos hinta nousee, meidän on vaikea ostaa lisää osakkeita korkeammalla hinnalla, vaikka yrityksellä on hyvät tulevaisuudennäkymät.

Päinvastoin kun hinta laskee, meillä on tapana laskea osakkeiden keskiarvo ja/tai olla myymättä, vaikka perustekijät olisivat romahtaneet ja uskomme saavamme sen suurella alennuksella. Ankkurointiharha on yksi suurimmista syistä, miksi ihmiset menettävät rahaa ja eivät menetä hyviä mahdollisuuksia.

Toinen harha on painoarvo, jonka annamme viimeaikaisille tiedoille tehdessämme sijoituspäätöstä. Tärkeä esimerkki on Covid-pandemia, jolloin maaliskuussa 2020 kaikki kokivat maailmanlopun ja myivät osakkeita vain todistaakseen yhden kaikkien aikojen parhaista ralliosakkeista. Meillä on taipumus jättää huomiotta pitkän aikavälin todennäköisyydet ja keskittyä vain tietoon, jonka olemme saaneet aivan lähimenneisyydessä.

Kun katsomme fin-vaikuttajia ja ystäviämme ja perhettämme huutamassa katoilta joistakin sijoitusmenestymistään, unohdamme, että he saattavat vain julistaa voittajiaan ja niitä, jotka ovat selvinneet. Jäämme paitsi henkilöistä, jotka olisivat tehneet vakavia tappioita, ja myös omia sijoituksiaan, jotka olisivat saaneet olla syvässä punaisessa ja keskittyvät vain niihin, jotka ”selviytyivät” tai menestyivät hyvin. Tämä johtaa meidät euforian tilaan tai menettämisen pelkoon, sillä uskomme, että näiden yksilöiden onnistumiset ovat normi, ja yritämme toistaa sen ja kaivamme lopulta omaa hautaamme.

Kun sijoitamme rahaa osakkeisiin, haluamme sen olevan oikea päätös. Tässä menestyksen tavoittelussa yritämme saada lisää varoja huonoon sijoitukseen siinä toivossa, että huonosta sijoituksesta tulee hyvä. Usein sijoituksesta tai strategiasta luopuminen olisi parempi vaihtoehto. Kuitenkin emotionaalinen ennakkoluulomme estää meitä tekemästä rationaalista päätöstä.

Nämä ovat vain muutamia harhoista. Kuitenkin loistava lähtökohta, joka voitettuna varmistaa paremmat sijoitustulokset. Sijoittaminen on edelleen enemmän tunnetiedettä ja siten ero voittajien välillä

ja häviäjät kiteytyvät siihen, kuka pystyy hallitsemaan lyhyen aikavälin tunnepaineitaan paremmin.

.

Samankaltaiset artikkelit