Raaka piikki lisää inflaatiohuolia, analyytikot tarkentavat näkymiä

crude

Raakaöljyn hinnannousu kesäkuun lopun jälkeen ja Intian raakaöljykorin 100 dollarin tynnyriltä jälleen haamu on johtanut inflaatioennusteiden huomattaviin korjauksiin kuluvan tilikauden kolmannella ja viimeisellä neljänneksellä. Vaikka on epätodennäköistä, että valtion ylläpitämät öljyn markkinointiyritykset nostavat autopolttoaineiden vähittäishintoja yhdessä raakaöljyn hinnannousun kanssa, kun otetaan huomioon vaalien räjähdysmäisyys, kallis raakaöljy voi nostaa useiden hyödykkeiden hintoja ja välituotteet ja tuontiinflaatio.

Jos öljyn hinta kuitenkin jatkaa hellittämätöntä nousua, voidaan odottaa osittaista läpikulkua. Vaikka avoimet koordinointimenetelmät olivat tuottaneet voittoa kahdella viimeisellä vuosineljänneksellä, niiden nähdään nyt kärsivän bensiinin ja dieselin myynnistä vajaat 7 rupiaa litralta.

Intiassa raakaöljystä myytävien tavaroiden hintoihin kohdistuu paineita korkean viljan hintojen lisäksi, mikä pitää ruoan inflaation korkeana. Elintarvikkeiden paino kuluttajahintaindeksissä on 40 % ja polttoaineiden 6 %.

Intialaisen raakaöljyn korin hinta oli perjantaina 97,03 dollaria barrelilta Petroleum Planning & Analysis Cellin tietojen mukaan.

India Ratings and Research sanoi perjantaina julkaisemassaan raportissa, että vähittäiskaupan inflaatio saattaa nousta 5,9-6,1 prosenttiin vuoden 24 kolmannella neljänneksellä aiemmasta 5,8 prosentista. Virasto on viimeisellä neljänneksellä tarkistanut arviotaan vähittäiskaupan inflaatiosta 5,3-5,5 prosenttiin aiemmin arvioidusta 5,1 prosentista.

Luokituslaitos on myös tarkistanut Intian öljykorin hintaa 24. vuoden toisella puoliskolla 94,50 dollariin barrelilta aiemmasta ennusteestaan ​​87,80 dollaria barrelilta.

”Intialaisen öljykorin hinnan nousu 1 prosentilla lisää vähittäiskaupan inflaatiota 4 bp:llä, jos läpikulku (kuluttajille) on täynnä, ja 2 bp, jos läpimeno on 50 prosenttia”, raportissa sanotaan. ”Jos intialaisen öljykorin keskihinta nousee 94,50 dollariin barrelilta 24. tilikauden toisella puoliskolla, keskimääräinen vähittäiskaupan inflaatio 24. tilikauden aikana nousisi 5,7 prosenttiin, jos kuljetus kuluttajille on täynnä”, se sanoi.

Gaura Sengupta, IDFC First Bankin ekonomisti, sanoi: ”Jos tarkastellaan tukkuhintaindeksin (WPI) FY24 keskiarvoa, koska se oli laskenut jyrkästi 24. vuoden ensimmäisellä puoliskolla, koko vuoden keskiarvo voi silti olla 0,3 % verrattuna 9,6:een. % vuonna 23”, sanoi Gaura Sengupta, IDFC First Bankin ekonomisti. ”Raakaöljyn hintojen nousu heijastuu WPI:hen, mutta sillä ei odoteta olevan merkittävää vaikutusta kuluttajahintaindeksiin (CPI), koska odotamme bensiinin ja dieselin vähittäismyyntihintojen pysyvän ennallaan 24. tilikaudella”, hän sanoi.

Sengupta näkee WPI:n 24. tilikauden kolmannella neljänneksellä 1,3 prosentin ja viimeisellä neljänneksellä 3,3 prosentin, mikä johtuu raakaöljyn hintojen noususta ja vähemmän tukevasta perusvaikutuksesta. ”Kolmannella neljänneksellä kuluttajahintaindeksin odotetaan olevan 5,8 prosenttia ja neljännellä neljänneksellä 5,6 prosenttia”, hän sanoi.

”Odotamme Intian raakaöljykorin kuuden kuukauden keskiarvon 24:llä tilikaudella 90 dollaria barrelilta, koska OPEC+:n tarjontapuolen leikkaukset todennäköisesti ylläpitävät painetta raakaöljyn hintoihin. On todennäköistä, että OPEC+ voi peruuttaa leikkauksensa joulukuun jälkeen, Sengupta sanoi.

WTI-raakaöljyn hinta New Yorkin tavarapörssissä oli perjantaina 92,99 dollaria barrelilta, mikä on 1,4 % korkeampi edellisestä sulkemisesta ja Brentin hinta 0,69 % 96,04 dollariin barrelilta.

”West Texas Intermediate (WTI) -raakaöljyn hinnat voivat testata 98 ​​dollarin barrelilta joulukuun loppuun mennessä ja Brentin hinnat voivat nousta 100 dollariin barrelilta”, sanoi Manoj Jain, Prithvi Finmartin johtaja. ”Jos Venäjä ja Saudi-Arabia eivät jatka raakaöljyn toimitusta, raakaöljyn hinnat voivat nousta vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla. WTI voi nousta 110-115 dollariin barrelilta ja Brent 120 dollariin barrelilta”, hän sanoi. sanoi.

Intian öljykorin hinnan nousu vaikuttaa tukkuinflaatioon enemmän kuin vähittäismyyntiin, sillä kivennäisöljyillä ja öljytuotteilla on suurempi painoarvo tukkumyyntiindeksissä, India Ratings sanoi.

”Intialaisen öljykorin hinnan nousu 1 % lisää tukkuinflaatiota 10 peruspisteellä. Tämä tarkoittaa, että tukkuinflaatio nousee 1,4 prosenttiin, jos intialaisen öljykorin hinta nousee 94,50 dollariin barrelilta”, raportti sanoi.

”Olemme arvioineet Intian raakaöljykorin kuuden kuukauden keskiarvoksi 24. FY:ksi 90 dollaria barrelilta, koska on mahdollista, että Venäjä ja Saudi-Arabia jatkavat toimitusleikkauksiaan joulukuun jälkeen”, Sengupta sanoi.

”Intian raakaöljyn korihinta voi nousta 100-110 dollariin barrelilta vuoden 2024 ensimmäisellä puoliskolla, koska raakaöljyn kysynnän Intiasta ja Kiinasta odotetaan nousevan siirtyessämme talvikautta kohti”, Jain sanoi.

Samaan aikaan India Ratings ei näe Intian keskuspankin (RBI) nostavan korkoja seuraavassa politiikkakokouksessaan, vaan säilyttää status quon ja repokoron loppuvuoden 24 aikana. ”Rahapolitiikan nimellinen ankkuri on vähittäiskaupan inflaatio, johon öljyn maailmanmarkkinahinnat eivät olennaisesti vaikuta”, virasto sanoi.

Intian vaihtotaseen alijäämä (CAD) supistui 1,1 prosenttiin bruttokansantuotteesta (BKT) kuluvan tilikauden huhti-kesäkuun neljänneksellä 2,1 prosentista vuoden takaisella neljänneksellä, mutta kasvoi peräkkäin 0,2 prosentista neljännellä neljänneksellä. RBI:n torstaina julkaisemien tietojen mukaan.

Samankaltaiset artikkelit