Pankkien kultalainat alkavat supistua – Banking & Finance News

Gold loan

Pankkien kultalainakannan jyrkkä kasvu on alkanut hidastua kultalainayhtiöiden ja fintech-yritysten lisääntyvän kilpailun sekä kullan hinnannousun ja yksityishenkilöiden ostovoiman keltaisen metallin ostovoiman vuoksi.

Pankkien kultakorujen vastaisten lainojen vuosikasvu on hidastunut helmikuussa 15 prosenttiin kesäkuun 2023 26 prosentista Intian keskuspankin tietojen mukaan.

”Viime vuoden aikana tapahtuneen jyrkän hintojen nousun vuoksi yksityishenkilöt ostavat nyt vähemmän kultaa. Tämä tarkoittaa, että heillä on vähemmän panttia”, yksityispankin kuluttajapankkitoiminnan johtaja kertoi FE:lle.

”Pankit joutuvat kilpailemaan kultalainayhtiöiden ja fintech-yritysten kanssa erityisesti puolikaupunki- ja maaseutualueilla”, hän lisäsi.

Kullan hinta on noussut jyrkästi viimeisen vuoden aikana, mikä johtuu pääasiassa maailmanlaajuisista tekijöistä, kuten Yhdysvaltain keskuspankin odotuksista koronleikkauksesta ja globaalien keskuspankkien lisääntyneestä ostosta.

Pankkiirit odottavat kultalainan kasvun jatkuvan, koska kullan korkeammat hinnat antavat heille mahdollisuuden saada lisää lainaa. ”Yhä useammat lainanottajat kääntyvät kohti kultaa, koska suurempi lainasumma on käytettävissä suunnilleen samalle laadulle ja määrälle kultaa”, sanoi Kamal Sabhlok, RBL Bankin vakuus- ja mikrorahoitusliiketoiminnan johtaja.

”Olemassa olevalle kultapantille määrätään lisää lainoja, koska kelpoisuusmäärä kasvaa kullan hinnan nousun vuoksi”, hän lisäsi.

Keltaisen metallin hinnat, jotka olivat 58 000 rupiaa 10 grammaa kohden maaliskuun 2023 lopussa, ovat nousseet kaikkien aikojen korkeimmilleen ja liikkuvat nyt noin 71 000 ruplaa 10 grammaa kohden, mikä tarkoittaa lähes 22 prosentin nousua.

”Pankit joutuivat kohtaamaan kovaa kilpailua kultalainayhtiöiden kanssa. Nyt myös fintechit ovat alkaneet tarjota kultalainoja, mikä on kiristänyt tätä kilpailua entisestään, sanoo Madhavankutty G, konsernin pääekonomisti Manappuram Financesta. ”Kullan hintojen jatkuva nousu viime vuoden aikana on horjuttanut yksilöiden kykyä ostaa kultaa”, hän lisäsi.

Useat fintech-yritykset ovat keskittyneet vakuudellisiin lainoihin, kuten kultalainoihin, sen jälkeen, kun RBI nosti vakuudettomien lainojen riskipainoja. Henkilökohtaisten lainojen jyrkän nousun vuoksi RBI nosti pankkien ja NBFC-yhtiöiden riskipainovaatimusta 25 peruspisteellä viime vuoden marraskuussa.

”Fintech-yritysten pääomakustannukset ovat nousseet sen jälkeen, kun RBI on lisännyt riskipainoja. Aiemmin pääpaino oli henkilökohtaisissa lainoissa, joiden lippukoko oli alle 50 000 rupiaa”, sanoi fintech-yrityksen johtava virkamies. ”Tuotevalikoimamme monipuolistamiseksi olemme nyt alkaneet tarjota kultalainoja”, hän lisäsi.

Samankaltaiset artikkelit