Pakistanin tuomioistuin käsittelee Imran Khanin valituksen Toshakhanan tuomiosta tiistaina

pakistan, imran khan

Islamabadin korkein oikeus käsittelee tiistaina Pakistanin vangitun entisen pääministerin Imran Khanin vetoomuksen Toshakhanan korruptiotapauksessa antamasta tuomiosta ja tuomiosta. Tuomio voi olla ratkaiseva hänen poliittisen tulevaisuutensa ja puolueensa kannalta ennen parlamenttivaaleja. .

Islamabadissa toimivan istuntotuomioistuimen tuomari Humayun Dilawar totesi 5. elokuuta Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) -puolueen 70-vuotiaan puheenjohtajan syylliseksi korruptioon ja tuomitsi hänet kolmeksi vuodeksi vankeuteen asiassa.

Pakistanin vaalilautakunta (ECP) nosti Toshakhanan tapauksen lokakuussa 2022, joka oli aiemmin hylännyt Khanin omaisuuden salaamisesta.

Khan pidätettiin Lahoresta samana päivänä, kun hänet tuomittiin ja kuljetettiin Attockin kaupunkiin ja majoitettiin sen piirivankilaan.

Entinen pääministeri riitautti tuomionsa Islamabadin korkeimmassa oikeudessa (IHC), joka hyväksyi vetoomuksen ja määräsi 22. elokuuta kuulemiselle.

Jaosto, johon kuuluvat IHC:n päätuomari Aamer Farooq ja tuomari Tariq Mehmood Jahangiri, käsittelee Khanin vetoomuksen tiistaina.

Puolustajien odotetaan vaativan välitöntä helpotusta tuomion lykkäämisessä hakemuksen käsittelyyn asti.

Tuomion lykkääminen johtaa Khanin vapauttamiseen vankilasta.

Toisessa skenaariossa tuomioistuin voi kieltäytyä lykkäämästä tuomiota ja ryhtyä lopulliseen tuomioon, joka voi kestää viikkoja tai jopa kuukausia.

Kummassakaan skenaariossa Khanin ongelmat eivät välttämättä lopu heti, sillä hänen puolueensa mukaan häntä vastaan ​​on nostettu yli 200 tapausta sen jälkeen, kun hän syrjäytettiin vallasta huhtikuussa 2022, ja hän voidaan tuomita joissakin tapauksissa.

Eräs tällainen tapaus on nimeltään Al-Qadir Trust -tapaus, joka koskee Khanin väitettyä 50 miljardin rupiaa.

Hallitus nosti viime viikolla kanteen häntä vastaan ​​virallisten salalakien rikkomisesta julkistamalla Washingtonin suurlähetystön viime vuoden maaliskuussa lähettämän salaisen kaapelin.

Khan oli heiluttanut asiakirjaa mielenosoituksessa muutama päivä ennen hänen syrjäyttämistään, kutsuen sitä todisteeksi salaliitosta hänen hallituksensa syrjäyttämiseksi Yhdysvalloissa, mutta myöhemmin hän muutti kantaansa ja syytti entistä armeijan komentajaa kenraali Qamar Javed Bajwaa hänen kaatumisensa järjestämisestä.

Hänen läheinen avustajansa ja kaksinkertainen entinen ulkoministeri Shah Mahmood Qureshi pidätettiin samassa tapauksessa viikonloppuna.

Samaan aikaan korkein oikeus muodosti maanantaina kolmijäsenisen lautakunnan käsittelemään Toshakhanan tapaukseen liittyviä valituksia 23. elokuuta.

Pakistanin korkeimman oikeuden Umar Ata Bandialin johtama lautakunta, johon kuuluvat tuomarit Mazahar Ali Akbar Naqvi ja Jamal Mandokhel, käsittelee Khanin jättämiä vetoomuksia. Hän oli riitauttanut Islamabadin korkeimman oikeuden päätöksen siirtää Toshakhana-asia piirituomari Humayun Dilawarille.

Toshakhana on kabinettiosaston alainen osasto, joka säilyttää muiden hallitusten päämiesten ja ulkomaisten arvohenkilöiden hallitsijoille ja virkamiehille antamia lahjoja.

Valituksen mukaan Khanin asianajaja ei kyennyt kumoamaan ECP:n asianajajan viimeisiä väitteitä käräjäoikeudessa, koska tämä valmistautui jättämään valituksen ja siirsi toisen hakemuksen asian siirtämiseksi toiselle tuomioistuimelle.

Vetoomuksessa todettiin, että käräjäoikeus tuomitsi Khanin ”ennalta taipuvaisella mielellä” ja tuomitsi hänet kolmeksi vuodeksi vankeuteen 100 000 PKR:n sakolla.

Käräjäoikeuden tuomio tarkoittaa myös, että Khan on hylätty osallistumasta yleisiin vaaleihin.

Jos kriketinpelaajasta tullut poliitikko on poissa poliittiselta näyttämöltä, hänen puolueensa näkymät näyttävät synkiltä myöhemmin tänä vuonna pidettävissä parlamenttivaaleissa. Lisäksi suurin osa PTI:n ylimmästä johdosta on joko vankilassa tai eronnut puolueesta järjestön painostuksen vuoksi ennennäkemättömän väkivallan vuoksi eri puolilla maata 9. toukokuuta Khanin pidätyksen jälkeen toisessa korruptiotapauksessa.

Samankaltaiset artikkelit