Pakistanin entinen pääministeri Imran Khan suunnitteli 9. toukokuuta väkivaltaisuuksia erottaakseen armeijan komentajan kenraali Munirin, sanoo läheinen avustaja

imran khan

Pakistanin vangittu entinen pääministeri Imran Khan suunnitteli 9. toukokuuta väkivaltaisuuksia ja suunnitteli hyökkäykset herkille sotilaslaitoksille tarkoituksenaan poistaa armeijan komentaja kenraali Asim Munir, hänen läheinen avustajansa Usman Dar sanoi.

Dar, jota pidettiin yhtenä Khanin luotettavista avustajista, oli tiettävästi mennyt maan alle Pakistanissa levottomuuksien puhkeamisen jälkeen, kun Pakistan Tehreek-e-Insaf (PTI) -puolueen päällikkö pidätti puolisotilaallisen Rangersin 9. toukokuuta, The Express Tribune -sanomalehti raportoi.

Monet PTI-aktivistit polttivat ja tuhosivat kymmeniä sotilas- ja valtionrakennuksia, mukaan lukien armeijan päämaja Rawalpindissa ja ISI-rakennus Faisalabadissa, ennennäkemättömän väkivallan aikana, joka puhkesi Khanin pidätyksen jälkeen.

Dar, joka toimi PTI:n Tiger Force -järjestön, nuorista vapaaehtoisista koostuvan järjestön, päällikkönä, nousi uudelleen esiin keskiviikkona ja esitti vakavia syytöksiä Khania vastaan ​​televisio-ohjelmassa.

Dar väitti, että suunnittelu 9. toukokuuta tapahtuneen väkivallan kohteeksi herkkiin kohteisiin tehtiin Khanin johtamassa kokouksessa, ja ohjeet hyökätä niihin annettiin, jos entinen pääministeri pidätetään.

”(Khanin Lahoren residenssissä – Zaman Parkissa pidetyissä kokouksissa) keskusteltiin, että meidän pitäisi hyökätä tarvittaessa valtion instituutioihin painostaaksemme niitä”, Dar sanoi haastattelun aikana.

Dar sanoi, että 9. toukokuuta tapahtuneen väkivallan tarkoituksena oli painostaa armeijaa ja poistaa kenraali Munir asemastaan. Hän lisäsi, että toukokuun 9. päivä oli vain päivämäärä ja salaliitto armeijaa vastaan ​​oli kypsynyt pitkään, raportissa sanotaan.

Khan, joka täytti torstaina 71 vuotta, on tällä hetkellä vangittuna Rawalpindin Adialan vankilassa salakirjoitusasiassa, koska hänen väitetään rikkoneen virallisia salaisuuksia koskevaa lakia paljastamalla kaapelin, jonka maan Washingtonin suurlähetystö lähetti viime vuonna maaliskuussa. Hän on sittemmin ollut vangittuna vankilassa, jota on jatkettu lokakuun 10. päivään.

Dar väitti myös, että Khanin johtama pitkä lokakuun 2022 marssi pakottaakseen hallituksen ilmoittamaan ennenaikaisten parlamenttivaalien päivämäärän järjestettiin estämään kenraali Munirin nimittäminen armeijan päälliköksi.

Dar, joka ilmoitti haastattelun aikana päätöksestään erota PTI-puolueesta ja politiikasta, sanoi, että puolueeseen rakennettiin narratiivi, jonka mukaan puolueen puheenjohtajan pidätys tulisi estää hinnalla millä hyvänsä. Myöhemmin puoluetyöntekijät parveilivat Khanin asunnossa estääkseen hänen pidätyksensä.

Muistuttaen, että puolueessa oli kaksi leiriä, joista toinen vaati sovittelevaa lähestymistapaa valtion instituutioita kohtaan ja toinen valtion instituution ottamista vastaan, Dar sanoi, että entinen pääministeri oli taipuvainen jälkimmäisen kertomukseen.

”Imran Khan johti kokousta, jossa suunniteltiin ja toteutettiin toukokuun 9. päivän tapahtumia, ja hän kannatti valtionvastaista narratiivia”, Dar sanoi Samaa TV:lle.

Khanin nuorisoasioiden erityisavustaja lisäsi, että PTI:n päällikkö oli itse vastuussa PTI-puolueen tilanteesta, joka hänen mukaansa ”on hajoamistilassa”.

Raportin mukaan hän syytti myös PTI:n päällikköä siitä, että hän käytti puolueen työntekijöitä ”ihmiskilpinä välttääkseen pidätyksiä”.

Sillä välin PTI-puolue sanoi voimakkaasti muotoillussa reaktiossa, että Darin haastattelulla ei ollut mitään merkitystä julkisuudessa eikä oikeudellista asemaa Nation-sanomalehden mukaan.

Vietettyään 24 päivää tuntemattomien sieppaajien säilöön, Darin esiintyminen yksityisellä televisiokanavalla paljasti epäilemättä sieppaajat itse, puolueen tiedottaja sanoi lausunnossaan.
Viime kuussa yhteinen tutkintaryhmä, joka muodostettiin tutkimaan väkivaltaa Punjabin maakunnassa Khanin pidätyksen jälkeen, ilmoitti terrorismin vastaiselle tuomioistuimelle, että PTI:n päällikkö ja useat hänen puolueensa korkeimmat johtajat osallistuivat suoraan ennennäkemättömän hallituksen vastaisen väkivallan järjestämiseen 9. toukokuuta.

Lahoren poliisin mukaan Khan ja yli 900 muuta puoluejohtajaa ja aktivistia, jotka mainittiin toukokuun 9. päivän tapauksissa, on ”julistettu syyllisiksi vakaviin rikoksiin”, raportissa sanotaan. Oikeudelle toimitetuissa syytteissä syyttäjä väitti, että epäiltyjen 9. toukokuuta johtamat väkivaltaiset mielenosoitukset olivat osa suunniteltua salaliittoa valtiota vastaan.

Samankaltaiset artikkelit