Öljyn hinta raiteillaan ensimmäiseen viikoittaiseen nousuun kahteen kuukauteen – Commodities News

oil prices (1)

Öljyn hinta nousi perjantaina ja oli tiellä ensimmäiseen viikoittaiseen nousuun kahteen kuukauteen hyötyessään Kansainvälisen energiajärjestön (IEA) nousevasta ennusteesta ensi vuoden öljyn kysynnästä ja dollarin heikkenemisestä.

Brent-futuurit nousivat 51 senttiä eli 0,7 % 77,12 dollariin tynnyriltä klo 1326 GMT. US West Texas Intermediate (WTI) -raakaöljy nousi 52 senttiä eli 0,7 % 72,10 dollariin.

Molemmat vertailuindeksit olivat kurssilla vaatimattomaan viikoittaiseen nousuun, kun Yhdysvaltain keskuspankki ilmoitti viikon puolivälissä, että se voi leikata lainakustannuksia ensi vuonna.

Dollari putosi torstaina neljään kuukauteen sen jälkeen, kun Yhdysvaltain keskuspankki ilmoitti koronnostojen todennäköisesti päättyneen ja lainakustannusten alenevan vuonna 2024. Dollariindeksi pysyi perjantaina jokseenkin vakaana.

Heikko dollari tekee dollarimääräisen öljyn halvemmaksi ulkomaisille ostajille.

Maailman öljynkulutus kasvaa 1,1 miljoonalla barrelilla päivässä (bpd) vuonna 2024, IEA sanoi kuukausiraportissaan, mikä on 130 000 barrelia päivässä enemmän kuin sen aikaisempi ennuste vetoaa Yhdysvaltojen kysynnän näkymien paranemiseen ja öljyn hinnan laskuun.

Vuoden 2024 arvio on alle puolet öljyntuottajamaiden järjestön (OPEC) kysynnän kasvuennusteesta, joka on 2,25 miljoonaa barrelia päivässä.

”OPEC+:n tuotannon leikkaukset pitävät öljymarkkinat todennäköisesti tasapainossa vuoden 2024 alussa heikentyneestä kysynnästä huolimatta, minkä pitäisi hälventää nykyiset ylitarjontaongelmat”, Commerzbank sanoi.

OPEC+, johon kuuluu OPEC ja Venäjän johtamat liittolaiset, sopi marraskuun lopulla vapaaehtoisista noin 2,2 miljoonan tynnyrin leikkauksista, jotka kestävät koko ensimmäisen vuosineljänneksen.

Euroopan suurimman talouden Saksan ja maailman suurimman öljyn tuojan Kiinan heikot taloustiedot painoivat kuitenkin hintoja.

S&P Globalin laatima HCOB German Flash Composite Purchasing Managers’ Index (PMI) -indeksi laski kuudetta peräkkäistä kuukautta ja laski joulukuussa 46,7:ään marraskuun 47,8:sta, mikä on alle ekonomistien ennusteen 48,2.

Kiinan tilastoviraston perjantaina julkaisemat tiedot osoittivat, että jalostamoiden määrät putosivat marraskuussa alimmilleen sitten vuoden 2023 alun, kun ei-valtion omistamiin jalostajiin kohdistuvat marginaalipaineet leikkasivat tuotantoaan, kun taas dieselin hidas kulutus painoi kansallista polttoaineen kysyntää.

Huolimatta Kiinan kiinteistömarkkinoiden jatkuvista vaikeuksista, tiedot osoittivat myös odotettua paremman teollisuustuotannon ja vähittäiskaupan myynnin, mikä helpotti markkinoiden ilmapiiriä maan aneemisen COVID-talouden elpymisen keskellä.

Samankaltaiset artikkelit