Ohjeluonnos lainaverkkojen kerääjille – Pankki- ja rahoitusuutiset

lsp, nbfc, banking and finance, loan

Intian keskuspankki (RBI) julkaisi perjantaina luonnokset lainatuotteiden yhdistämistä koskevaksi sääntelykehykseksi lainapalveluntarjoajien (LSP) toimesta.

Tyypillisesti LSP:t ovat fintech-yrityksiä, joita pankit ja ei-pankkirahoitusyhtiöt (NBFC:t) ottavat mukaan suorittamaan toimintoja, kuten asiakkaiden hankintaa, merkintää ja lainan takaisinperintää. Keskuspankki oli julkistanut sääntelykehyksen rahapoliittisessa julkilausumassa joulukuussa.

RBI sanoi, että monet lainapalveluntarjoajat tarjoavat yhdistämispalveluita lainatuotteille, joissa LSP:llä on ulkoistusjärjestelyt useiden lainanantajien kanssa ja LSP:n digitaalinen lainausalusta (DLA) sovittaa lainanottajan yhteen lainanantajasta. Tapauksissa, joissa LSP:llä on järjestelyjä useiden lainanantajien kanssa, mahdollisen lainanantajan henkilöllisyys ei välttämättä ole etukäteen tiedossa lainanottajalle, sääntelyviranomainen sanoi.

Keskuspankki pyysi kiertokirjeluonnoksessa luotonantopalveluntarjoajia toimittamaan digitaalisen kuvan kaikista lainaajien saatavilla olevista lainatarjouksista heidän tarpeensa mukaan kaikilta halukkailta lainanantajilta, joiden kanssa LSP:llä on järjestelyt.

Vaikka LSP voi ottaa käyttöön minkä tahansa mekanismin varmistaakseen lainanantajien halukkuuden tarjota lainaa, sen on noudatettava tässä suhteessa johdonmukaista lähestymistapaa, joka on julkistettava asianmukaisesti heidän verkkosivuillaan, se sanoi.

Digitaalisessa näkymässä tulee olla lainatarjousta jatkavan lainanantajan nimi, lainan määrä ja laina-aika, vuosikorko ja muut keskeiset ehdot siten, että lainanottaja voi tehdä tasapuolisen vertailun eri tarjousten välillä.

Jokaisen lainanantajan osalta on myös toimitettava linkki keskeisiin tosiseikoihin, RBI sanoi.

Lisäksi näytettävän sisällön tulee olla puolueetonta, eikä se saa suoraan tai epäsuorasti mainostaa tai työntää tietyn lainanantajan tuotetta, mukaan lukien käytännöt tai petolliset mallit, joiden tarkoituksena on johtaa lainaajia harhaan valitsemaan tietty lainatarjous, RBI sanoi.

Keskuspankki on pyytänyt lausuntoluonnokseen kommentteja 31. toukokuuta mennessä.

Samankaltaiset artikkelit